Vecka 24
Söndag 16 juni
Grattis Axel, Axelina
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 2 m/s
Väderprognos från Yr
Söndag
Måndag
Tisdag
GNOSJÖREGIONEN 15°

Samarbete genererar kompetensförsörjning

Campus Värnamo gör avtryck i Gnosjöregionen. Industrins personalbrist och kompetensbehov möts med strategiska utbildningar och samarbeten.

 

 

– Vi har fått in väldigt mycket bra personal och hade aldrig kunnat växa på det sätt vi har gjort utan det här samarbetet, säger Jörgen Johansson, SID Group.

 

”En otrolig möjlighet”

 

Vi möts på IKV Tools i Forsheda, ett av fem bolag i SID Group, där bland annat Nihad Karahasanovic är ett konkret exempel på hur samarbetet mellan skola och näringsliv genererat jobb. Han blev anställd efter utbildning inom 3D-teknik hos Campus Värnamo och praktik på IKV Tools. Idag är han kvalitetsansvarig på företaget.
– Nästan halva styrkan av personalen i våra företag har gått utbildningar hos Campus Värnamo och haft sin LIA-period, praktik, hos oss. Det är en otrolig möjlighet som inte kostar dig som företagare något annat än ditt engagemang, säger Jörgen.

 

– Jag förstod rätt snabbt att om man presterar bra kan man ha jobb nästan innan man går ut, säger Nihad Karahasanovic. Han anställdes hos IKV Tools efter utbildning på Campus Värnamo.

 

Framtidssäkra kompetensbehovet

 

Själv har han verkligen engagerat sig. Tillsammans med ytterligare ett antal företagare sitter han med i ledningsgruppen för utbildningen i 3D-teknik och SID är även representerade i ledningsgruppen för utbildningen i Verktygsteknik.

Dessutom är SID Group huvudsponsorer för Teknikcentret som har skapats hos Campus Värnamo för att främja teknikintresse bland barn och ungdomar.

 

För det gäller att börja i tid om man vill framtidssäkra kompetensbehovet inom industrin.

– Attityden har ju varit svart och intresset lågt, men nu ser vi att det börjar vända. De ungdomar som kommer hit på företagsbesök har ett helt annat intresse än för några år sedan, konstaterar Jörgen.

 

SID Teknikcenter på Campus Värnamo vill visa barn i förskola och grundskola att teknik är kul. Ett viktigt sätt att långsiktigt stärka kompetensförsörjningen inom industrin.

 

Uppmuntrar fler att engagera sig

 

Henrik Rosenqvist, marknadskommunikatör på Campus Värnamo, är glad och stolt över samarbetet med SID Group och andra företag i regionen som valt att engagera sig.

– Våra utbildningar inom bland annat 3D-teknik och Verktygsteknik gör avtryck i bygden. Och jag vill verkligen uppmuntra fler företag att engagera sig. Är du med och påverkar våra utbildningar så märks det tydligt vad du får tillbaka, säger Henrik.

 

De brinner för att få ut ungdomar i arbete inom industrin. Fr v: Henrik Rosenqvist, Campus Värnamo; Clas Magnusson, SID Group; Jörgen Johansson, SID Group.

 

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se och Campus Värnamo

 KONTAKTUPPGIFTER

Campus Värnamo

(Campus Värnamo)

Telefon: 0370-377000
Mail: campus@varnamo.se

Besöksadress:
Gummifabriken i Värnamo, Jönköpingsvägen 15
33134
Värnamo

Postadress:
Värnamo kommun, Campus Värnamo
33183
Värnamo

Webbadress:
www.campus.varnamo.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår