Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 12
Söndag 26 mars
Grattis Emanuel
Nederbörd 0.2 mm
Vindstyrka 2 m/s
Väderprognos från Yr
Söndag
Måndag
Tisdag
GNOSJÖREGIONEN 2°

Trygga avtal viktigare än någonsin

Tuffa tider sätter extra press på företagen. Finnveden Advokatbyrå ger goda råd om aktieägaravtal som förebygger problem och underlättar vardagen.

 

 

– Alla aktiebolag har bolagsordningen och aktiebolagslagen som stöd i många frågor, men det är värdefullt att komplettera med ett aktieägaravtal, säger Elisabeth Rull Stureson som äger och driver Finnveden Advokatbyrå i Värnamo.

Elisabeth är specialiserad inom affärsjuridik, fastighetsrätt, familjerätt och ekonomisk familjerätt. Ofta ser hon att avsaknaden av ett väl ­utformat aktieägaravtal kan orsaka onödiga komplikationer för inblandade parter.

 

Om du driver ett aktiebolag tillsammans med en eller flera delägare är det klokt att skriva ett aktieägaravtal.

 

 

Förköpsklausul, värdering och bodelning


– I aktieägaravtalet kan du lägga in en förköpsklausul där du förbinder dig att först gå till de andra delägarna vid försäljning, säger Elisabeth.

Man kan också i förväg komma överens om hur aktierna ska värderas, vad som händer om någon avlider eller blir sjuk och att aktier och utdelning kan göras till enskild egendom.

– Det underlättar till exempel vid skilsmässa och bodelning. I bodelningar där företag ingår kan värderingsfrågan bli komplicerad och då är det en fördel att hitta lösningar tidigt, säger Elisabeth.

 

Finnveden Advokatbyrå i Värnamo med advokat Elisabeth Rull Stureson (th) och juristassistent Johanna Johansson (tv) möter både företag och privatpersoner.

 

Råd vid företagsförsäljning

 

I de fall där försäljning av företaget blir aktuellt bör man som säljare särskilt ha vissa frågor i åtanke, till exempel att upprätta ett sekretessavtal inför företagsbesiktningen.

– Köparen gör en undersökning, så kallad due diligence, där man får tillgång till mycket information och handlingar som rör bolaget och ett bra sekretessavtal kan hindra att köparen bara drar nytta av informationen, säger Elisabeth. När försäljningen är klar, var noga med att det blir en bra övergång och integration av köparen.

 

Viktigt att sätta samarbetsavtal på pränt

 

Se över befintliga avtal med kunder och leverantörer och vid behov forma­lisera dessa. Ofta ligger bristfällig dokumentation eller kanske bara ett handslag i botten.

– Om samarbetet har pågått en längre tid kan det kännas svårt att formalisera det, men se gärna till att ha det skriftligt innan överlåtelsen i ett avtal eller en bekräftelse på vissa ­villkor, säger Elisabeth.

 

Ett handslag räcker inte vid en tvist. Se till att formalisera avtal med leverantörer och samarbetspartners.

 

”Många företag är extra sårbara just nu och då är trygga avtal viktiga”, säger Elisabeth Rull Stureson.

 

 

 

FAKTA Finnveden Advokatbyrå
Vi erbjuder advokattjänster för företag och privatpersoner inom bl a affärsjuridik, fastighetsrätt familjerätt och ekonomisk familjerätt.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se & Finnveden Advokatbyrå

 KONTAKTUPPGIFTER

Finnveden Advokatbyrå AB

Telefon: 037116115
Mail: info@finnvedenlaw.se

Besöksadress:
Storgatan 26
33137
Värnamo

Postadress:
Nyg. 15
33433
Anderstorp

Webbadress:
finnvedenlaw.se