Vecka 46
Tisdag 12 november
Grattis Konrad, Kurt
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 2 m/s
Väderprognos från Yr
Tisdag
Onsdag
Torsdag
GNOSJÖREGIONEN 4°

Dags för svensk industri att bli självförsörjande

Produktionen ska inte behöva stanna när hela länder sätts i karantän. Gnosjöregionen har många leverantörer som är redo att takta upp och möta behov. Och det är dags för svensk industri att bli mer självförsörjande. Vi borde väl ha lärt oss det nu..

 

Det konstaterar Sofia Davidsson, affärsutvecklare på Qtech Group i Anderstorp. Här har man sedan åtta år tillbaka jobbat för att ta legotillverkade komponenter från Gnosjöregionen ut till resten av Sverige och världen.


Att Qtechs affärsidé ligger i tiden råder ingen tvekan om, menar Sofia.
– Vi hjälper inköparen i dess roll, med möjlighet att addera extratjänster som konstruktion, prototyper från egen verkstad, design, projektledning men också packning, montering och lagerhållning, allt för att ge kunden en komplett lösning.

 

Sofia Davidsson, ny affärsutvecklare Qtech Group. Hon har tidigare arbetat på Ericsson med supply chain, strategiskt inköp och projektledning.


Sofia upplever ett ökat intresse hos många företag att ställa om i leverantörsleden för att därigenom få bättre leveransvillkor, minskade fraktkostnader och ett minskat CO2-avtryck samtidigt som man slipper krånglig dokumentation kring import och tulldeklaration.


– Inställningen är mycket mer positiv nu, inte minst under coronakrisen när många ser vilka effekter det kan få att ha en global supply chain. Jag säger inte att man fullt ut ska flytta hem all produktion, men man behöver ha balans, säger Sofia.

 

– Vi har suttit i möten och gjort riskbedömningar tillsammans med många av våra kunder i stora bolag, och vi ser direkt att vi har leverantörer i vårt nätverk som skulle kunna matcha deras behov, säger Sofia Davidsson.

Sverige möter den utländska prisbilden

Qtechs kunder finns idag inom allt ifrån entreprenad, offshore och byggindustri till medicin, automation och livsmedel.

 

– Vi har också fått in nya växande segment det senaste året. Vi ser ett ökat intresse av svensk industri och svensktillverkade produkter, då vi i Sverige faktiskt kan möta den prisbild som finns utanför vårt land i väldigt många fall eftersom vi jobbar smart. Det ska vi vara otroligt stolta över, säger Sofia.

Nyanställningar i plastbranschen

Ett företag som verkligen taktat upp för att möta behoven är Doxa Plast i Värnamo. Här tillverkas sträckfilm för godsemballage, och i takt med att behovet på världsmarknaden har ökat kraftigt under coronakrisen har Doxa trampat på gasen. Bara den senaste veckan har man nyanställt fem personer.
Ca 80 procent av företagets produktion exporteras till Europa, vilket i sig är en utmanande situation när gränser stängts.

 

– Men vi tittade på alternativa fraktmetoder ganska snabbt och ställde om till järnväg, säger vd Sandra Stina Vesterlund.

 

Doxa Plast AB i Värnamo anställer och ökar volymerna för att möta ökade behov på världsmarknaden, berättar vd Sandra Stina Vesterlund.


Hon hoppas också att kunna hjälpa andra företag genom en utökad kompetensväxling, att personal som kanske blir uppsagda på grund av krisen kan anställas i en växande verksamhet hos Doxa.
– Vi vill ju bibehålla det Gnosjöregionen är kända för, att hjälpa varandra, säger Sandra.

Inte för sent att ställa om 

Att samarbeta och hjälpa varandra är typiskt för företag i Gnosjöregionen, menar Michael Åstmar, vd GnosjoRegion.se.
– Här ser vi möjligheter istället för bekymmer, och sådana företag vill inköpare samarbeta med!

 

Portalen GnosjoRegion.se skapades för att hjälpa regionens företag att bli mer synliga och därigenom dra in fler affärer till regionen. Bland annat finns en offertfunktion där inköpare helt gratis kan lägga en förfrågan som skickas vidare till underleverantörer i Gnosjöregionen.

Guldläge för företagen i Gnosjöregionen

– Jag har en känsla av att många inköpare just nu önskar att de redan hade gjort omställningen med att ha leverantörerna närmare sig, men det är inte för sent. Just nu är det ett guldläge för företagen i Gnosjöregionen att påbörja samtal med nya potentiella kunder som hellre vill lägga sina beställningar i Småland än i Kina, säger Michael Åstmar.

 

Michael Åstmar, GnosjoRegion.se, anser att det är guldläge för Gnosjöregionens företag att påbörja samtal med nya potentiella kunder som insett fördelarna med att ha leverantörerna närmare än tidigare.


Instämmer i detta gör Anders Ekdahl, strategisk rådgivare och affärsutvecklare, The Labyrinth. Att reflektera över närheten till sin underleverantör är extremt viktigt i dessa tider.

 

– I en sådan här kris hamnar varje företags supply chain i blixtbelysning. Företag som väntar på komponenter idag påverkas inte bara av sjukdomsförloppet i andra länder utan också av ett sjukdomsförlopp här i Sverige. Det ger starka skäl att reflektera över sin supply chain, säger Anders Ekdahl.

 

Anders Ekdahl, tidigare vd för arbetsgivarorganisationen Svensk Industriförening (Sinf). Idag är han verksam i Public Affairs-byrån The Labyrinth som rådgivare mellan näringsliv och politik.


Finanskrisen 2009 gav svenska underleverantörer en dyrköpt lärdom att sprida riskerna i flera branscher.
– Och det har många gjort, men idag ser krisen annorlunda ut. Det här är en kris som slår mot de flesta branscher och näringar, konstaterar Anders.

Automation flyttar hem produktionen

Det som hände 2009 var också att i stort sett alla stora industrier gjorde vad man kunde för att lägga sin produktion i låglöneländer.
– Men i takt med ökad automation här hemma i Sverige har många av de fördelarna försvunnit.


Närheten till sin underleverantör är viktig av många anledningar, menar Anders. Ju längre ifrån tillverkaren du befinner dig desto fler komponenter måste tillverkas för just-in-time eftersom transporttiden är så lång.
– Med en svensk underleverantör kan det räcka med en eller två lastbilstransporter i överproduktion för att klara just-in-time, säger Anders.

Flexibla underleverantörer på nära håll är bästa lösningen på sikt

En annan avgörande aspekt är möjligheten till snabba omställningar.
– Om efterfrågan förändras eller om jag måste styra om produktionen av andra skäl är det lättare att göra det med en flexibel underleverantör på nära håll. Jag förstår en inköpare som jagar lägsta pris – men lägsta pris är sällan den bästa lösningen på sikt, säger Anders.
Och så har vi förstås hållbarhetsfrågan.
– Alla måste idag tänka på att sänka sitt klimatavtryck.


Med andra ord – tänk om och tänk rätt. Många svenska företag har redan hämtat hem stora delar av sin produktion, åtminstone till Europa.
– Det är en positiv utveckling, men den är långt ifrån vad den borde vara, säger Anders Ekdahl.

 

Text: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se


 

Dela gärna detta i dina sociala kanaler så hjälper du svensk industri att bli mer självförsörjande!



Reportage

Right around the corner

Politiker och näringslivsexperter i all ära, men vi frågar Gnosjöregionens företagare som lever mitt i verkligheten.

LÄS ÄLDRE REPORTAGE

Kontaktuppgifter

GnosjoRegion.se

(Juridiskt namn: Happy Småland AB)

Telefon: 037131920
Skicka e-post Kopiera e-postadress

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.se



Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår