Vecka 38
Fredag 22 september
Grattis Maurits, Moritz
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 3 m/s
Väderprognos från Yr
Fredag
Lördag
Söndag
GNOSJÖREGIONEN 16°

Lokal närvaro fortsatt viktig

Den lokala närvaron av ekonomitjänster är fortsatt viktig för många företag – inte minst när konjunkturen vacklar.

 


Digitaliseringen av ekonomitjänster har inneburit en effektivisering som gett stora fördelar i form av tidsbesparande och smidighet. Det tycks dock inte ha tagit död på behovet av ett personligt bemötande hos den lokala banken eller redovisningsbyrån.

 

På Södra Hestra Sparbank i Hyltebruk och Burseryd märker man att den personliga kontakten är viktig för kunderna.
– Jag tänker att den lokala närvaron är en konkurrensfördel. Bankerna drar sig längre och längre ifrån de mindre orterna. Många kunder söker den personliga kontakten, säger Josefin Backsten, kreditchef på banken.


Södra Hestra Sparbank har funnits i 149 år och är helt fristående, men har ett samarbetsavtal med Swedbank vilket bland annat innebär att man ingår i samma IT-system.
– Kombinationen av att kunna erbjuda både digital och fysisk service är oslagbar, säger Josefin Backsten.
I viss mån är det en generationsfråga, menar Josefin Backsten, men hon upplever att även unga personer efterfrågar tryggheten i att få rådgivning på plats.
– Speciellt när man gör en större affär som ett husköp, säger hon.

 

Josefin Backsten, kreditchef Södra Hestra Sparbank.

 

 

Sociala aspekten viktig


Redovisningstjänster är i hög grad digitaliserade numera, men i traditionella branscher, som skogsindustrin, känns det som att distanskontakt med redovisningsbyrån inte är ett alternativ i alla fall. När det jönköpingsbaserade D&P Accounting AB skulle förvärva Gnosjö Redovisning, var det givet att behålla det lokala kontoret.
– Vi behöll organisationsnumret, namnet och det lokala kontoret, det kändes viktigt, säger Patrik Lejman, som driver D&P Accounting tillsammans med David Örnek.


Under en lågkonjunktur märks det ännu tydligare att den lokala närvaron är viktig. På Gnosjö Redovisning ser man att den sociala aspekten av deras uppdrag är oumbärlig.
– Man är inte bara redovisningsbyrå, folk kommer in och pratar om vad som hänt det senaste året, så det är en social del i det hela också – en väldigt viktig och väldigt rolig del.

Många av våra kunder är skogsägare och har varit det länge. De är vana att kunna komma in med pappren och säga hej och dela med sig av vad man tycker om rådande världssituation. Det är väldigt viktigt, säger Patrik Lejman.

 

Patrik Lejman, D&P Accounting. 

 

 

Försiktig optimism i lågkonjunktur


På Bredaryd Ekonomipartner arbetar man nära företagarna. Minela Cisic driver företaget tillsammans med en kollega och tycker att kundernas driv smittar av sig.
– Jag upplever att man får ett annat förtroende från företagare när man själv driver eget, man har ganska mycket gemensamt. Här i regionen handlar det mycket om relationer och att bygga ett förtroende, säger hon.


Bredaryd Ekonomipartner verkar i Gnosjö, Anderstorp, Värnamo, Gislaved och Hillerstorp. Trots lågkonjunktur tycker sig Minela Cisic se att det finns en positivitet och framtidstro hos företagarna i regionen.
– Det är klart att man är ödmjuk inför situationen i världen, men man är så pass realistiska och positiva att man fortsätter jobba aktivt för att vara väl förberedda när det väl vänder. Det gör man genom att fortsatt engagera sig i att utveckla sin verksamhet mot nya möjligheter som exempelvis hållbar tillväxt och energiomställningen. Man har varit med om några kriser tidigare som coronapandemin, ökade material- och fraktpriser, materialbrist, inflation och så vidare. De har erfarenheter och strategier för att klara även tuffare tider, säger hon.

 

Minela Cisic, Bredaryd Ekonomipartner.

 

 

 

Fakta:
För 7 av 10 svenskar utanför storstäderna är det viktigt eller mycket viktigt med ett bankkontor på bostadsorten, enligt en mätning från Novus 2021.

 

 

 

 

Text: Jacob Sundberg, GnosjoRegion.se

 

 KONTAKTUPPGIFTER

GnosjoRegion.se

(GnosjoRegion.se)

Telefon: 037131920
Mail: info@gnosjoregion.se

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår