Vecka 38
Lördag 21 september
Grattis Matteus
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 1 m/s
Väderprognos från Yr
Lördag
Söndag
Måndag
GNOSJÖREGIONEN 8°

Orten med entreprenörskap i dricksvattnet

På 1970-talet tog Anderstorps entreprenörsanda Formel 1-cirkusen till byn. I dag bidrar den med en företagsamhet som får hela orten att se positivt på framtiden.

 

Entreprenörsandan i Anderstorp genomsyrar hela orten. Det är också en anda som en gång i tiden fick storstjärnor som Nika Lauda, James Hunt och inte minst Ronny Peterson att år efter år delta i Sveriges Grand Prix på Anderstorps Motorbana.

 

I dag handlar andan mer om en fin gemenskap där alla – näringsliv som invånare – ställer upp för varandra. Det menar Johanna Håkansson som är delägare till Hotell Åsen sedan 2019.

– Det finns ett väldigt starkt engagemang för Anderstorp bland invånarna. Det var extra tydligt när coronan slog till och det händer titt som tätt att någon ropar på mig när jag hämtar posten och säger: ”Vad roligt att ni har så många gäster”. Det är sådant som gör de här mindre orterna mer gemytliga än de större städerna, säger hon.

Närheten till Isaberg, High Chaparall och Gekås Ullared plus alla affärsgäster gör att Hotell Åsen har bra beläggning i princip året runt.

– Vi har det väldigt familjärt hos oss och våra gäster brukar säga att det känns som att vi känner varandra redan när de kommer till oss första gången, säger Johanna Håkansson.

 

Johanna Håkansson och Pierre Svendsen tog över Hotell Åsen i mars 2019. Första året var riktigt bra, därefter följde två tuffa år med corona och nu senast 2022 som tydligt visade att det går att driva hotell även i lilla Anderstorp. ”O ja, 2022 var ett riktigt, riktigt bra år med hög beläggning och åtminstone vårt rekordår”, säger Pierre Svendsen.
Foto: Peter Robertsson

 

 

Tätt samarbete skapar fina relationer

 

Den där speciella Anderstorpsandan är även något som nyinflyttade Stina Runesson känner av. Hon flyttade tillbaka till Småland i december 2021, då hon träffade sin sambo som är från Hestra, och när hon sedan fick jobb som search- och kandidat­ansvarig på OnePartnerGroup i Anderstorp, ja, då blev det naturligt att även flytta dit.

– Det är helt fantastiskt att få jobba med rekrytering hemma på orten. Här hjälps vi åt och det är enkelt att få ett stort nätverk med bra lokalkännedom. Att i den miljön få matcha kompetens till lokala företag är faktiskt världens roligaste jobb. Det känns verkligen värdefullt att vara med och bygga något hållbart för näringslivet, säger hon och lägger till:

– Jag gillar även att företagen försöker göra affärer lokalt. Det hjälper mig i min roll samtidigt som jag får en bra bild av vad företagen behöver för kompetens genom att jobba nära dem. För mig är det väldigt utvecklande att jobba i Anderstorp och kontaktnätet här gör att man får väldigt fina relationer.

 

Stina Runesson har en bakgrund som badmintonspelare på landslags­nivå och hon ser hur idrotten och föreningslivet i Anderstorp hjälper till att skapa en fin samhörighet bland invånarna. ”Vi fick ett så otroligt fint välkomnande när vi flyttade hit. Inte bara från de närmsta grannarna, utan från samhället i stort där alla hälsar på alla. Vi har verkligen kommit in i samhället på ett bra sätt, vilket inte är en självklarhet överallt”, säger hon.
Foto: Josef Bynert

 

Entreprenörskapet finns i vattnet

 

Någon som också har koll på näringslivet i Anderstorp är Ingemar Arvidsson som är vd för Arvids bok- och kontorscenter. Arvids historia började redan 1931 och i dag är företaget en heltäckande leverantör av kontorsmaterial med allt från kopiatorer och möbler till kaffe och toalettpapper.

– Det är en positiv bygd att arbeta i med mycket företagsamhet och många företag som poppar upp och hittar kluriga lösningar. Dessutom handlar de oftast lokalt. För så är det här, man tar hellre hjälp från grannen för att hitta en bra lösning i stället för att börja leta utifrån. Det är många som har den grundtanken, säger Ingemar Arvidsson.

 

Ingemar Arvidsson, vd, Arvids bok- och kontorscenter.
Foto: Majken Folkestad

 

 

Han får medhåll av sin kollega Frida Larsson, säljare på Arvids bok- och kontorscenter, som menar att det finns en stor vilja i Anderstorp att helt enkelt sätta i gång att arbeta.

– Det finns ett högt entreprenörskap i Anderstorp och tittar man bland ungdomarna är det många UF-företag som lyckats bra och går vidare till att bli riktiga företag. Många yngre vågar satsa och är inte rädda för att få lite skit under naglarna. Det finns i vattnet här, säger hon.

 

Arvids bok- och kontorscenter har på många sätt vuxit till­sammans med Anderstorp och Svante Nilsson tror att det går att växa ännu mer. ”Vi ser väldigt positivt på framtiden och kommer att både satsa på och utveckla vår kontorsförsäljning. Det finns en väldig utvecklingspotential för vårt lilla företag”, säger han. Här tillsammans med Frida Larsson som är säljare på Arvids bok- och kontorscenter.
Foto: Majken Folkestad

 

Motorbanan satte Anderstorp på världskartan

 

Det är just precis den anda som på 1970-talet gjorde att Anderstorp var ett lika självklart namn i Formel 1-världen som Monza, Monte Carlo eller Silverstone. Minnena från motorbanans glansdagar finns fortfarande kvar i orten och har nu även förevigats genom en dokumentärfilm av det lokala filmbolaget Meza Verde Films.

– Vi är i princip uppvuxna i Anderstorp och minns hur vi som små hörde alla motorljuden och såg folksamlingarna i centrum. Då tänkte vi inte så mycket på det, men i dag förstår vi vilken stor och spektakulär grej det verkligen var. Det är tack vare ”Smokey” Åsberg och alla andra som entreprenörer och visionärer som Anderstorp har fått en plats på världskartan, säger Eryan Meza Howes som driver Meza Verde Films tillsammans med sina bröder David och Jonathan.

 

Meza Verde Films är färdiga med sin dokumentärfilm om Anderstorp Motorbana men hoppas samtidigt kunna fortsätta arbetet och göra en större produktion. ”Nu handlar dokumentärfilmen om starten av motorbanan och Formel 1-tiden, men det finns mycket mer än så. Det finns många intressanta personer kvar att intervjua som har påverkat motorbanans historia”, säger Eryan Meza Howes, här tillsammans med sina bröder David och Jonathan.
Foto: Meza Verde Films

 

 

Fullt ös på motorbanan i Anderstorp. Foto: GnosjoRegion.se

 

 

 

 

FAKTA Anderstorp 
Anderstorp ligger i de sydvästra delarna av Jönköpings län, vid riksväg 27, och är den näst största tätorten i Gislaveds kommun.
Antal invånare 5 202 (2020)
Yta    633 hektar (2020)


Kuriosa 

Det första belägget för namnet Anderstorp kan dateras redan till 1498 när platsen hette Anderstorppe S. Enligt Jönköpingsbygdens Genealogiska Förening är det en sammansättning av personnamnen Andor eller Anders, med ändelsen torp som då betydde nybygge. 

 

Den 17 juni i år (2023) är det 50 år sedan som Sveriges Grand Prix i Formel 1 kördes för första gången på Anderstorps motorbana. Loppet vanns av nyzeeländaren Denny Hulme med Ronnie Peterson på en andraplats och fransmannen François Cevert på en tredjeplats.

 

 

 

TIDSLINJE
1856 Anderstorps nuvarande kyrka invigs efter att den tidigare träkyrkan rivits.

 

1901 Järnvägslinjen Gislaved–Anderstorp–Reftele öppnas.

 

1919 Gunnar Bolin, formgivaren bakom de klassiska hatthyllorna Nostalgi och Classic, föds i Anderstorps församling. Rättigheterna till produkterna ägs i dag av Essem Design i Anderstorp.

 

1931 Verksamheten för Arvids bok- och kontorscenter inleds genom att grundaren Arvid Johansson säljer en rulle toalettpapper.

 

1950 De första grusbanorna för tennis byggs på Torpagärdet i Anderstorp och samma år spelar Anderstorps TK sin första klubbmatch.

 

1966 Anderstorp Racing Club (ARC) bildas.

 

1968 Anderstorps motorbana,Anderstorps motorbana, då med namnet Scandinavian Raceway, invigs.

 

1971 Anderstorps kommun bildas, men uppgår i Gislaveds kommun redan 1974.

 

1973 Sveriges Grand Prix i Formel 1 körs för första gången och fortsätter årligen fram till 1978.

 

1979 Anderstorps IF:s damlag i fotboll kvalificerar sig till division 1, som då var damernas högsta serie och senare utvecklades till dagens Damallsvenskan.

 

2009 Anderstorps stormosse, som är en av de största mossarna i södra Sverige, blir ett naturreservat.

 

2018 Två företag från Anderstorp tar plats på Veckans Affärers lista över svenska Superföretag: Essem Design och Qtech Group.

 

2022 Polymertekniska Institutet, ett dotterbolag till Polymercentrum med fokus på provkörning och utvärdering av framtidens material, invigs.

 

 

 

Text: Johan Larsson, GnosjoRegion.se

 

Bilden på startsidan : Mofors kvarndamm och Linders Industrimuseum.
Foto: GnosjoRegion.se

 

Fotograf övriga bilder: se respektive foto.

 

 



KONTAKTUPPGIFTER

GnosjoRegion.se

(GnosjoRegion.se)

Telefon: 037131920
Mail: info@gnosjoregion.se

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.se



Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår