21 oktober 2023
Regionen gynnas när produktionen flyttar hem
När många företag börjar flytta hem produktionen från utlandet får svenska verktygsmakare mer att göra. Men även nya affärsidéer skapas, som kan fylla hål på marknaden.
En hållbarhetstrend börjar skönjas: allt fler företag flyttar hem produktionen från utlandet. Svenska verktygstillverkare märker av en ökad efterfrågan – inte minst företag i Gnosjöregionen.
Östlings Verktygs AB i Gnosjö konstruerar och tillverkar formverktyg. De senaste två åren har man känt av ett extra högt tryck.
– Innan var det priset som gjorde att man lämnade landet, men nu är det många som återvänder, inte för att det ska vara billigare utan för att det ska vara mer hållbart, säger Sven Sköld, VD & fd. ägare på Östlings Verktygs AB i Gnosjö.
Företaget har ökat kapaciteten med hjälp av sin obemannade maskinpark, vilket gör att de kan få ut fler verktyg över dygnet.
– Vi ser ingen avmattning. Konsten är att kunna ta hand om den ökade efterfrågan, säger Sven.
Sven Sköld, VD & fd. ägare på Östlings Verktygs AB i Gnosjö
Påverkar även tjänsteföretag
Ltech i Bredaryd är som en akutmottagning för formverktyg. Här reparerar och anpassar man plast- och pressverktyg för industrin. Om något kommer in den ena dagen ska det helst vara ute igen dagen därpå, berättar Patrik Karlsson, VD. Han har ännu inte märkt av en ökning till följd av insourcing från utlandet, men mycket talar för att det ligger runt hörnet.
– Jag hör en hel del prata om att de ska ta hem verktyg och en del produktion också. Någon måste ta hand om det här, så en sådan sak gynnar mig och även Sverige, så det hoppas jag på. Vår region är ju lite av ett Mecka när det gäller industri, så det är här en stor del av våra kunder finns, säger han.
Patrik Karlsson, VD och ägare, Ltech i Bredaryd
Nya behov – nya affärsidéer
Men traditionell verktygsbunden tillverkning är inte den enda vägen att gå idag.
ReThink Factory är familjen Mellergårdhs nysatsning som springer ur insikten att behoven förändras. Med fokus på lågserietillverkning med 3D-printers har de hittat en nisch som kommer att fylla ett hål på marknaden. Företaget arbetar med bland annat återvunna plastmaterial och erbjuder på så vis sina kunder miljövänliga alternativ.
– ReThink Factory är ett väldigt kunddrivet initiativ som vi har tagit. Vi märker att det är precis hitåt det går. Man vill inte ha gigantiska lager på hyllan som tar upp kapital, man vill kunna jobba med mindre batcher och framförallt är det så att det företag som inte har koll på miljöaspekten idag är inte med i matchen, säger Robert Mellergårdh.
Robert Mellergårdh, VD och ägare, ReThink Factory i Värnamo
3D-tekniken används även i viss mån även av en del verktygsmakare.
På Östlings Verktygs AB arbetar man med 3D-printing i specialfall.
– Det som vi använder det till är när det gäller en speciell typ av tempererade kärnor, när man inte kommer åt att borra vanliga kylkanaler. Då kan det finnas behov av att 3D-printa en kärna med kylning på det optimala stället. Så vi sysslar inte med någon serietillverkning, utan när det krävs, säger Sven Sköld.
Komplement, inte ersättning
När det gäller komplexa detaljer i stora serier kan 3D-tekniken inte mäta sig med traditionell tillverkning. Det man ser är att additiv tillverkning inte ersätter verktygsbaserad sådan, men att den kompletterar den. För företag som behöver mindre volymer kan ingångskostnaden förknippad med ett verktyg verka avskräckande. Där fyller idag avancerade 3D-printers en nisch på marknaden. Tidigare var de mest förknippade med prototyper, men numera kan man producera färdiga produkter i mindre serier.
– Självklart ska vi hålla på med vanlig produktion också, för det finns andra fördelar med det, men här har man en möjlighet att gå från idé till lågserieproduktion på väldigt kort tid – totalekonomin blir mycket bättre. Vi plockar bort hela lagerkostnaden, hela overheadkostnaden för frakter, framförallt från Asien. I traditionell tillverkning tar det åtminstone fyra månader från order till slutprodukt. Här kan det ta en vecka, det skapar en stor ekonomisk skillnad, avslutar Robert Mellergårdh.
Text: Jacob Sundberg, GnosjoRegion.se
FAKTA
541 397 människor arbetar inom den tillverkande industrin i Sverige.
Varje tillverkande företag har i genomsnitt drygt 10 anställda.
Källa: SCB – Företagsregistret, november 2022.