2023-10-24
Industrin tar hjälp av AI
Många företag i Gnosjöregionen får upp ögonen för AI för att optimera logistiklösningar och skapa säljprognoser men även nya affärsmodeller kan skapas
Nederbörd | 0 mm |
Vindstyrka | 4 m/s |
26 juni 2023
Hållbarhet handlar om mer än miljö; idag talas det alltmer om social hållbarhet, det vill säga människors välbefinnande, rättigheter och behov. Men vad innebär det i praktiken? Ett av många företag som tar frågan om social hållbarhet på allvar är Nyfosa:
– För fem, tio år sedan kunde man som fastighetsbolag stå lite vid sidan av hållbarhetsarbetet, men idag är det en absolut nödvändighet. Du kan inte låna pengar idag om du inte kan visa att du bedriver ett hållbarhetsarbete som är värt namnet. Man kan inte välja bort det, säger Jan Hultegård, regionsansvarig på Nyfosa.
En av de konkreta insatser som Nyfosa gör är att de tar emot studenter från Campus Värnamo.
– Där finns en fastighetsingenjörsutbildning som vi engagerat oss i sedan starten. Vi har en LIA-student därifrån nu som snart tar examen. Men det handlar förstås inte om ren välgörenhet, vi ser en egennytta i detta – här på kontoret har vi anställt två personer som har gått den här utbildningen, säger Jan Hultegård.
Jan Hultegård, Regionsansvarig Nyfosa
Yngre generationer tenderar att ställa högre krav på sina arbetsgivare. Att engagera sig i social hållbarhet – att helt enkelt bidra till att förbättra levnadsvillkoren för människor – blir alltmer en självklarhet för företag som vill kunna attrahera kompetenta medarbetare.
Det är något som Johnny Grauengaard, arkitekt på BSV arkitekter och ingenjörer i Värnamo, har märkt av.
– Om du har en ung människa som väljer mellan två företag där det ena företaget har en tydlig hållbarhetsprofil så skulle valet falla på det företaget. Ska vi vara attraktiva på arbetsmarknaden så måste vi bry oss om vår omgivning, säger han.
BSV är djupt engagerade i sociala projekt. Bland annat bistår man företaget Kenosis Design – ett företag i Rumänien som verkar för att integrera utstötta romer – med kostnadsfria ritningar, bland annat av en verkstad. Kenosis Design tillverkar möbler av spillvirke.
– Vi fick frågan av Erikshjälpen om vi ville vara årssponsorer, men vi sa att vi tror att vi kan göra mycket mer nytta genom att rita åt dem. Det ger en större känsla av delaktighet från vårt håll, att vi konkret får vara med och rita för projektet, säger Johnny Grauengaard.
Johnny Grauengaard, BSV arkitekter och ingenjörer.
Ett företag som har tagit steget att certifiera sig inom ramen för social hållbarhet är K-Bemanning. De har erhållit en R-licens, en etisk kvalitetsmärkning för företag som ”aktivt vill arbeta med och uppmärksamma etiken inom sin organisation.” Certifieringen har man fått genom olika tester och genom att ha policys på plats i linje med kraven.
K-Bemanning sysslar med bemanning och rekrytering, och man strävar efter att hitta rätt personer till rätt arbetsplats – inte bara kompetensmässigt, utan även personlighetsmässigt.
– Vi tar snacket med våra kunder. Ibland kan man säga till en chef att vi kanske ska balansera upp den här arbetsplatsen med en äldre eller yngre person, eller en kvinna till exempel. Mår man inte bra på en arbetsplats så gör man inget bra jobb heller – det blir inte bra för någon. Vi följer alltid upp de personer vi anlitar och kollar av så att de känner att de hamnat rätt, säger Jenny Johansson på K-Bemanning.
Jenny Johansson, K-Bemanning
Den som är bekant med svengelsk företagsjargong känner sannolikt till begreppet CSR – Corporate Social Responsibility – en term som används för att beskriva företags hållbarhetsarbete.
Att den sociala aspekten spelar allt tydligare roll i CSR-policys på företag i region är tydligt – inte bara som ett tillägg till kärnverksamheten, utan som en oupplöslig del av densamma.
– Om vi ska rita ett bostadsområde, till exempel, så finns det finns många sociala aspekter att ta hänsyn till, trygghetsaspekter, tillgänglighetsaspekter, mötesplatser och ekologisk hållbara lösningar. Dessa aspekter är viktiga för både oss och våra kunder, avslutar Johnny Grauengaard, BSV arkitekter och ingenjörer.
Fakta:
Antalet stressrelaterade sjukskrivningar har femdubblats sedan början av 2010-talet*
2022 uppgav 11 procent av kvinnor och 5 procent av män att de har svåra besvär av ängslan, oro eller ångest**
2022 var en trevlig arbetsmiljö det uteslutet viktigaste kriteriet när svenska folket väljer arbetsgivare (69 procent)*
*Källa: Försäkringskassan
**Källa: Folkhälsomyndigheten
***Källa: Randstad Employer Brand Research i Sverige
Text: Jacob Sundberg, GnosjoRegion.se
2023-10-24
Många företag i Gnosjöregionen får upp ögonen för AI för att optimera logistiklösningar och skapa säljprognoser men även nya affärsmodeller kan skapas
2023-10-21
När många företag börjar flytta hem produktionen från utlandet får svenska verktygsmakare mer att göra.