9 augusti 2024
Uppkopplat ger uppsida för industrin
Smart industri behöver smart teknik för att ligga i framkant. Fastighetsautomation, närvarostyrning och energiövervakning – här är några goda exempel!
Den uppkopplade fabriken har man talat om länge men idag befinner vi oss i en helt ny fas av industriell utveckling där begrepp som Internet of Things (IoT), Augmented Reality (AR), Big Data and Analytics och Artificiell Intelligens (AI) hittar vägen in bland formsprutor, bearbetningsmaskiner och robotceller. Den här utvecklingen gäller även själva fastigheten.
All fastighetsteknik i ett gränssnitt
Smart Teknik, experterna inom teknik- och fastighetsintegration med huvudkontor i Gislaved, talar om vinsterna med Industrial Internet of Things (IIoT). Genom att samla all teknik i en industrifastighet i ett gemensamt gränssnitt kan du på ett enkelt sätt övervaka och styra exempelvis kompressorer, kylvattenanläggning, belysning, ventilation och säkerhetssystem. Timi Adamer från Smart Teknik ger några exempel:
– Med en uppkopplad kylvattenanläggning som hämtar värden kan du få larm när något avviker. Kompressorerna kan vara uppkopplade i samma system. Ventiler i tryckluftssystemet kan öppnas och stängas beroende på om maskinen är i gång eller inte. Är alla maskiner avstängda så kan kompressorn också stängas av.
Smart styrning av belysning
När det gäller belysning så finns det stora besparingar att göra, inte bara genom byte till LED utan också med hjälp av smart styrning.
– Vi gjorde till exempel en loggning på ett företag där vi jämförde fem armaturer som byttes till LED. Med belysningen på dygnet runt förbrukade armaturerna 8 kW, med schemalagd styrning till två skift minskade förbrukningen till 6,4 kW – och när man införde närvarostyrning med energisparfunktion kom vi ner i 1,6 kW. Smart styrning gör den stora skillnaden, säger Timi Adamer.
Välj väsentliga data
När det gäller produktionsutrustning innebär det stora vinster att få driftstatus och visualisering på maskinparken. Timi visar hur en trådlös digital ingång från en kontaktor på ett enkelt sätt ger statussignal om maskinen är av eller på vilket i sin tur kan styra andra uppkopplade maskiner i processen. Den enkla informationen – av/på – ger ett mervärde som gör stor skillnad.
– Det handlar inte alltid om att du måste hämta ALL data. Det kan räcka med väsentliga data som till exempel hjälper dig att hitta peakar i strömförbrukning, säger Timi.
Med effektabonnemang är det värdefullt att kunna styra exempelvis ventilationssystem, värmesystem och laddning av truckar utifrån en matchning med spotpriser.
Timi fortsätter:
– Att kunna använda så enkel utrustning för trådlös uppkoppling på ett så smart sätt är extremt prisvärt jämfört med PLC – och det är inte många som vet om att det är möjligt.
”Många vet inte vad som är möjligt med hjälp av fastighetsautomation, men det här är något som kommer stort”, säger Timi Adamer, Smart Teknik.
Fastighetsautomation underlättar vardagen
Teknikintegratören Elajo har sedan flera år tillbaka hjälpt sina industrikunder med effektstyrning genom sin tjänst Smart Elkoll som i sin tur är integrerat i Elajos teknikplattform System One. Lars Lejon, Senior Advisor Hordagruppen, berättar:
– Vi började styra både värme och ventilation genom Elajos System One. Det kändes som ett bra beslut då, för ungefär fem år sedan, och ännu bättre nu, sedan energipriserna skenat.
System One har ett gemensamt gränssnitt, oavsett hur många funktioner du kopplar på. Att alla funktioner i System One kan kommunicera med varandra gör det möjligt att optimera anläggningen ännu mer.
För Hordagruppen har effekttoppsanalysen och effektstyrningen i System One gjort stor skillnad.
– Våra energikostnader har minskat betydligt, det rör sig om några hundra tusen varje år, så det är ju fantastiskt. Och vi använder System One till mycket annat också, som larm och passersystem. Det blir en enklare fastighetsförvaltning som underlättar vår vardag, konstaterar Lars.
Fastighetsautomation som inkluderar allt ifrån värme och ventilation till passersystem och larm gör vardagen enklare, berättar Lars Lejon, Hordagruppen.
Ökat maskinutnyttjande tack vare mätning
Genom att mäta maskinutnyttjandet har PVI Laserkraft också gjort strategiska förändringar baserade på faktiska data. IT-leverantören INVID med kontor i Anderstorp och Värnamo har utvecklat produktionsuppföljningssystemet ePI som en del av sitt koncept Smart Industri 365.
Gång efter gång ser man kunder som överskattar sin nyttjandegrad av maskinparken tills man börjar mäta och får faktiska data. PVI Laserkraft hade ingen aning om att maskinutnyttjandet var så lågt som 50 procent när man började mäta TAK/OEE-värden.
Mikael Norin tittar i telefonen och konstaterar:
– Idag, två år senare, snittar vi på en bra bit över 70 procent i maskinutnyttjande. Vissa av de maskiner vi har fokus på ligger vi på upp emot 97 procent. Så vi har verkligen ökat vår nyttjandegrad sedan vi började mäta.
Energiövervakning och produktionsuppföljning gör stor skillnad hos oss. ”Det är viktigt både för miljön och ekonomin”, säger Mikael Norin.
Datadrivet beslutsstöd
Samma goda resultat har Axjo fått sedan man började använda Axions verktyg för produktionsövervakning. Bara under förra året förbättrade man sina TAK-värden med 12 procent.
Rapport- och analysfunktionen med realtidsvisualisering ger ett ökat engagemang i hela produktionen. Och Axion understryker att effektivisering av produktionen med hjälp av digitala lösningar är fullt möjligt för alla.
– Det här brukar vara en utmaning för SME-företag men vi kan visa att det både är enkelt och lönsamt att nå och bättre förstå sin data så att man kan fatta rätt beslut, avslutar Tommy Kvarnling, Axion.
Av eller på? Med hjälp av en trådlös digital ingång från en kontaktor kan du enkelt få en statussignal som kan styra andra uppkopplade maskiner.
Nytt lagkrav om fastighetsautomation
Den 1 januari 2025 kommer ett nytt lagkrav om fastighetsautomation och fastighetsstyrning som omfattar alla byggnader som inte är bostadshus och som har uppvärmning, ventilationssystem eller luftkonditioneringssystem med en nominell effekt på över 290 kW.
Det innebär att det kommer att påverka i princip alla industrifastigheter, både nya och befintliga.
Text & foto: Gabriella Mellergårdh nosjoRegion.se