Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 46
Torsdag 14 november
Grattis Emil, Emilia
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 1 m/s
Väderprognos från Yr
Torsdag
Fredag
Lördag
GNOSJÖREGIONEN 2°

Bettskena med språköversättning

Uppfinning från Gnosjöregionen förändrar världen! Nu finns en bettskena som översätter ditt tal direkt till det språk du önskar. Egentligen inte så svårt, men otroligt praktisk! –Detta kommer förändra världen, säger företagen i Gnosjöregionen som tillsammans med Chalmers Tekniska Universitet tagit fram denna sensationella uppfinning.

 

Egentligen inte så svårt

Att företagen i Gnosjöregionen är kluriga vet vi sedan tidigare. Men dagens nyhet är något utöver det vanliga. Att stoppa in en liten, tunn bettskena i munnen som översätter allt du säger till det språk du önskar är fantastiskt, men enligt utvecklarna egentligen inte så svårt.


Vi har tillsammans med ingenjörer och forskare från Chalmers kombinerat befintliga lösningar till en helt ny produkt, säger Ljudit Åberg som är en av utvecklarna.


Mikrofonen och högtalarna som sitter i bettskenan finns i mobiltelefoner och hörapparater. Tekniken för att översätta språket finns redan på olika sidor på internet, i elektroniska reseprodukter samt i bibliotekens lingvistik och fonetiska datasystem.

 

All ström som behövs för att driva de elektroniska kretsarna i bettskenan skapas via kinetisk rörelseenergi, det vill säga att ström bildas när material sätts i rörelse. En teknik som använts länge på självuppdragande armbandsur.

Enligt Ljudit har den största utmaningen varit att få tekniken så liten och bekväm att man kan ha den i munnen utan några besvär.

 

Ta bort sin egna röst

Ett problem som var tvunget att bli löst var hur man ska kunna ta bort det ljud som man själv orsakar när man pratar. Om ens egna röst blandas med det översatta ljudet blir svårt för mottagaren att höra vad du säger. Även här har utvecklarna använt en befintlig metod.

 

Bilindustrin jobbar med att utsläcka störande ljud i bilens kupé genom att skicka ut spegelvänt ljud i bilens högtalare. På så sätt tar de båda ljuden ut varandra och det blir helt tyst. Det kallas att man ”släcker” ljudet. Denna teknik har använts för att släcka sin egna röst och låta det översatta ljudet höras.
– Det fungerar över förväntan, bedyrar Pär Bettson på Chalmers avdelning för Människa-Maskin interaktion.

 

Både för vuxna och för barn

En annan stor fördel är att detta även fungerar för barn. Tänk så praktiskt att även barnen kan göra sig förstådda oavsett var i världen de befinner sig. Kommer de bort på semestrerresan kan de sätta i bettskenan och göra sig förstådda på det lokala språket.

 

Tillbehör

Vill man få ett starkare ljud kan man koppla till extra högtalare. Ljudet överförs trådlöst från din bettskena via bluetooth och ett extra batteri kan kopplas till. En bra och nödvändig funktion om man ska höras på längre avstånd, till exempel om man guidar gruppresor.

 

Vidareutveckling

Bettskenan med automatisk språköversättning finns idag bara med ett översatt språk i varje bettskena. Ska du prata flera språk måste du byta bettskena. Om ett tag kommer man att kunna ladda in fler språk i samma bettskena via den trådlösa uppkopplingen mot Internet.


Utveckling pågår även för att kunna koppla ihop bettskenan med mobiltelefonen så bettskenan vibrerar när mobilen ringer. Detta för att du inte ska missa samtal om du är i störande miljöer.


Utveckling pågår även för fullt för att kunna göra en omvänd funktion så det språk du hör ska översättas automatiskt och spelas upp antingen i din bettskena eller i dina externa högtalare.

 

Kommer förändra behovet av språkkunskap

Denna uppfinning kommer att förändra hela vårt behov av språkkunskap. Varför ska vi kämpa för att lära oss språk när vi kan prata och få alla världens språk översatta i realtid?

 KONTAKTUPPGIFTER

GnosjoRegion.se

(GnosjoRegion.se)

Telefon: 0371-31920
Mail: info@gnosjoregion.se

Besöksadress:
Burserydsvägen 38
33332
Smålandsstenar

Postadress:
Burserydsv. 38
33332
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.GnosjoRegion.se