Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 38
Måndag 20 september
Grattis Elise, Lisa
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 1 m/s
Väderprognos från Yr
Måndag
Tisdag
Onsdag
GNOSJÖREGIONEN 9°

Vi hälsar på i Smålandsstenar – Större än man kan tro!

När man kört drygt 9 mil söderut om Jönköping på väg 26 kommer man in i orten som fått sitt namn efter de fem domarringar som ligger här, Smålandsstenar. Ett till synes ganska litet samhälle med knappt 5000 invånare men med flera stora företag med kända varumärken. Exempelvis Trioplast, EAB, Västbo Transport/Schenker, Weland, Stolab och Tenzo.

 

– Det finns en fantastisk drivkraft i hela regionen, i synnerhet i Smålandsstenar, här finns flera starka varumärken.

Att det finns lite större företag här hänger nog ihop med att de genom konsekvent arbete med kunskap och engagemang byggt upp och skaffat sig en egen identitet och etablerat sitt varumärke, säger Per-Åke Andersson vd till familjeföretaget EAB.

EAB är kända för sin tillverkning av lagerinredningar, portar och stålbyggnader och levererar på internationell marknad.

 

På EAB driver vi ett projekt som heter “Flytta närmre” där vi bland annat är ute på mässor och högskolor och marknadsför orten, och lyfter fram fördelarna med att bo i ett litet samhälle, säger Per-Åke Andersson, vd på EAB.

 

 

“En ort jag vill leva i!”

 

I ett litet samhälle fyller föreningslivet en viktig funktion och även här spelar företagen en viktig roll i form av sponsorer. 2019 invigdes en helt ny padelhall på Smålandsstenar Tennisklubb där EAB bidragit. Per-Åke Andersson tycker det är viktigt att man som anställd har möjlighet till en aktiv fritid.

– Padelhallen blev en succé och något vi är otroligt stolta över. Vi gör ju det för de som bor här och de som har planer på att flytta hit. Det är viktigt att vi som ort “sticker ut” på ett bra sätt, man vill få folk att känna att “det här är en ort jag vill leva i”.

Vi har många unga medarbetare som valt att lägga sitt boende här i regionen. Närheten till naturen innebär ju att flertalet aktiviteter blir mer lättillgängliga, som mountainbike, löpning, jakt, fiske och utförsåkning m.m.

 

Jakt på nya kompetenser

 

Det ökade intresset för naturen under coronatider tror Per-Åke Andersson kommer hålla i sig en lång tid framåt och menar att det gäller som bygd att vara förberedda och kunna erbjuda arbete och boende.

 

Att vara en del av gemenskapen

 

Föreningslivet är något som även Stefan Karlsson, IT-chef på industrikoncernen Trioplast, ser som en viktig del av vardagen i Smålandsstenar.

– Jag tycker det är skönt att det inte är anonymt, man känner samhörighet och man bryr sig om varandra. Visst man känner ju inte alla personligen såklart men orten är inte större än att man någon gång träffats på kanske ICA eller i annat sammanhang. Ibland kanske man jobbar ihop och tränar ihop på fritiden, Många träffas via exempelvis fotbollsföreningen eller innebandyklubben antingen genom att själv delta eller kanske via barnens träning.

 

Trioplast är en av Europas ledande aktörer inom förpackningslösningar baserade på polyetenfilm, sträckfilm, industrifilm, hygienfilm och bärkassar. Här står kollegorna Robert Johansson, Thomas Johansson och Kim Andersson på Trioplast med en av många olika sträckfilmsprodukter som företaget producerar.

Foto: Trioplast

 

Från Los Angeles till Smålandsstenar

 

Två som valt bort storstadslivet är paret Mariette och Michael Åstmar som bor och jobbar i Smålandsstenar.

De driver företaget “0371 webb & reklam” med fokus på digital marknadsföring och dotterbolaget “Happy Småland” där man utvecklar och driver webbsidor, bland annat portalen GnosjoRegion.se.

 

Efter många år i bland annat Stockholm, Linköping, Malmö, Göteborg och en tid i Los Angeles för Mariettes del började behovet av ett lugnare tempo växa fram.

– En del bara skakade på huvudet när vi berättade om flyttplanerna till Smålandsstenar, de kunde inte förstå hur vi kunde lämna storstan och allt utbud, “ni som bor så centralt och fint!”, berättar Michael Åstmar och skrattar.

 

Närhet till naturens lugn Michael som kommer från Anderstorp hade vänner sedan tidigare i Smålandsstenar och Mariette, med rötter i Jönköping, har tillbringat mycket tid hos släkt i just Anderstorp.

Paret träffades när båda bodde i Göteborg men har troligtvis åkt pulka ihop på Ekekullen när de var små. På frågan vad de uppskattar mest med småstadslivet är de ense om att det är närheten till goda vänner och att man kan landa i lugnet efter en hektisk dag på jobbet.

Mariette berättar att de kan cykla till jobbet på tre minuter och med fem minuters promenad så står man mitt i en vacker skogsglänta.

– Vi trivs jättebra här och har allt vi behöver. Smålandsstenar är ett samhälle som verkligen utvecklas. De senaste åren har det byggts ordentligt och vi har fått en ny skola, ny tränings och idrottshall, ny vårdcentral, imponerande padelhall, skatebana och som om det inte vore nog byggs nu ett 8-våningshus med fina lägenheter. Och så har vi förstås vår fantastiska biograf, säger hon.

 

Mariette & Michael Åstmar.

 

Havet en bilfärd bort

 

– Vill vi ha storstadspuls och inspiration därifrån så är det ju bara att åka dit, och när man är nöjd så kan man åka hem igen till lugnet. Och vill vi bada i havet tar det 45 minuter tills vi doppar tårna i saltvattnet. Det tog längre tid i både Stockholm och Göteborg, säger Michael Åstmar.”

 

En sak som Jacob Axelsson, vd på Västbo Transport, tycker är utmärkande för många företag i Smålandsstenar är att det finns många familjeföretag.

 

 

Det anrika konditoriet Göstas konditori från 1936 med sin runda byggnad, byggt av Vilhelm Andersson, är vida känt även långt utanför Smålandsstenar. 

 

“Ensam är inte stark”

 

Hallå där, Anette Josefsson, vd Torghuset! Varför är lokalt samhällsengagemang viktigt?

– På små orter tror jag det är jätteviktigt att vi hjälps åt för att samhället ska växa och vara livskraftigt. All verksamhet hänger ju på något sätt ihop, arbete, fritid, boende.

Hela vårt arbete i Torghuset bygger på idén att vara samlingsplats för medborgarna, det kan vara allt ifrån föreläsningar, konferenser, barnkalas, konserter och alla möjliga aktiviteter. Vi har även en biograf vilket nog inte är vanligt för ett samhälle med 5000 invånare. Här visas all ny film både för barn och gamla.

 

Vi har ett uppdrag från våra stiftare att kunna erbjuda lokaler och resurser för verksamhet inom kultur, nöje och fritid. Det största event vi har är den årliga ungdomsfestivalen i oktober som hållits i drygt 25 år (med anledning av Corona så blev det inställt för första gången i år).

För att ro i land med ett sånt arrangemang får vi hjälp från föräldrar och med sponsring från företag vilket är enorm stöttning. Samarbete betyder allt!

 

Anette Josefsson, vd Torghuset

 

Torghuset, Smålandsstenar

 

 

 

 

Text & Foto: Kim SvensénKONTAKTUPPGIFTER

Happy Småland AB - GnosjoRegion.se

(Happy Småland AB - GnosjoRegion.se)

Telefon: 037131920
Mail: info@gnosjoregion.se

Besöksadress:
Burserydsvägen 38
33332
Smålandsstenar

Postadress:
Burserydsv. 38
33332
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.GnosjoRegion.se