Vecka 15
Fredag 12 april
Grattis Liv
Nederbörd 0.5 mm
Vindstyrka 5 m/s
Väderprognos från Yr
Fredag
Lördag
Söndag
GNOSJÖREGIONEN 11°

Historiskt företag växer inom plåt

Det tros vara Gnosjöregionens äldsta och fortfarande aktiva företag. M Johansson & Söner drivs av fjärde generationen, idag med fokus på plåt.

 

- Man kan nog säga att vi var med och skapade Gnosjöandan eftersom vi har funnits med hela vägen, säger Alexander Johansson.
I somras tog han över som ägare efter pappa Thomas. Fjärde generationen som kliver in är ingen självklarhet, men Alexander har jobbat i företaget sedan han gick ut gymnasiet.
- Det var väl inte självklart för mig att ta över heller, jag tror folk utifrån varit mer säkra, säger han och skrattar.
 

Silvermedalj på världsutställningen

Men Alexander trivs i sin nya roll där han successivt tar över rodret medan Thomas går över mer i produktionen.
Farfars far, Malcolm Johansson, startade företaget år 1894. Då var syftet att väva metallduk till pressgaller och silbrickor. Något han gjorde så pass bra att han vid sekelskiftet blev belönad med silvermedalj på världsutställningen i Stockholm.
 
Farfars far fick silvermedalj för sin hantverksskicklighet. Nu har Alexander Johansson tagit över rodret i M Johansson & Söner AB.
 

Omställningsarbete med fokus på plåt

Bearbetning och förädling av vävd duk görs fortfarande, 123 år senare, men under de senaste tio åren har det skett ett tydligt skifte. Nya maskiner, ny personal och ny kunskap in i M Johansson.
- Idag lägger vi 80 procent av tiden på plåt. Vi har gjort nya maskininvesteringar och satsar mer på automation. Idag erbjuder vi helhetslösningar inom plåt, allt ifrån stansning och laserskärning till pressning, svetsning, montering och ytbehandling, säger Alexander.
 
Helhetslösningar är viktigt för kunder inom plåt. M Johansson ombesörjer allt ifrån rena produktionsprocesser till montering.
 
Senaste investeringen, kombimaskinen Trumpf TruMatic 3000L som både laserskär, lasersvetsar och stansar.
 

Tillväxt, investeringar och ny teknik

M Johansson & Söner har 10 anställda och omsätter ca 20 miljoner SEK. Kunderna finns bland annat inom telekom-, bygg- och verkstadsindustri. Och framtiden?
- Vi ska marknadsföra oss mer, öka omsättning och växa i lagom takt så att vi kan hålla ihop en stabil organisation, säger Alexander.
Investeringar i ny teknik och automation, särskilt gällande eftertempon, ingår också i planen. 
 
Framtiden enligt Alexander Johansson? Att bli en ännu större och starkare leverantör inom plåt.
 
 
Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se


KONTAKTUPPGIFTER

M Johansson AB

(M Johansson AB)

Telefon: 037091238
Mail: office@mjohansson.se

Besöksadress:
Marieström
33532
Gnosjö

Postadress:
Marieström
33532
Gnosjö

Webbadress:
www.mjohansson.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår