Vecka 24
Fredag 14 juni
Grattis Håkan, Hakon
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 1 m/s
Väderprognos från Yr
Fredag
Lördag
Söndag
GNOSJÖREGIONEN 7°

En hjälpande hand vid vårdnadstvist

Det kan handla om vårdnad, boende och umgänge – och det gör ont. Våga ta hjälp av oberoende part att reda ut konflikten, råder Amber Advokater.

 

– Vi får regelbundet frågor både per telefon och via vårt skriftliga formulär på hemsidan, och jag tycker att fler borde ringa för att få en initial bedömning av på vilken konfliktnivå ni befinner er. För många gånger kan konfliktnivån upplevas högre än den är ur ett rättsligt perspektiv, säger Sebastian Utterström, advokat.

 

Advokatens uppgift vid tvister om vårdnad, boende och umgänge är att främja samförståndslösningar. Fr v: Olivia Rosenquist, Emily Göhlin och Sebastian Utterström

 

 

Få hjälp att hitta nästa steg


Många gånger rings första samtalet i affekt. Starka känslor är inblandade och advokatens roll blir först och främst att reda ut var man ska börja.
– Ofta befinner sig föräldern i en krissituation och här kan vi hjälpa till att strukturera upp och se vad som är nästa steg, säger Olivia Rosenquist, biträdande jurist. Emily Göhlin, advokat, fortsätter:
– Ibland behöver du bara få råd av en oberoende part som inte har egna känslor investerade, för när du själv befinner dig i en konflikt är det svårt att se objektivt på den.

 

Många är rädda för att en rättslig tvist mellan föräldrar ska landa i personangrepp. ”Men det är inte vad det handlar om. Vi vet vilka grunder som är relevanta”, säger Olivia och Emily.

 

 

Höga krav på ensam vårdnad


Ganska ofta har föräldern som ringer frågor om just vårdnad.
– Men i regel är det en fråga om boende och umgänge, för kraven som ställs på ensam vårdnad är förhållandevis höga, förklarar Emily.
Kraven regleras i Föräldrabalken där grunden är tydligt lagd: Alla beslut ska fattas med utgångspunkt i vad som är bäst för barnet. Finns det risk för våld, övergrepp eller bortförande ska det särskilt beaktas. Likaså barnets behov av en nära och god relation till båda föräldrarna.

 

Barnets bästa i fokus


– Utgångspunkten är alltid gemensam vårdnad och att barnet är lika mycket hos båda föräldrarna. Forskning visar att barnet mår bäst då. Och om du ska avvika från det, då måste du kunna visa på goda skäl – med barnets bästa i fokus, säger Sebastian. 

 

Domstolar vädjar i det längsta till föräldrarna att komma överens – med barnets bästa i fokus.

 

 

Fakta:

AMBER ADVOKATER – Vi erbjuder juridisk rådgivning i toppklass. Anlita oss när det gäller t ex affärsjuridik, obeståndsrätt, familjerätt eller brottmål.

 

Text & foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

 KONTAKTUPPGIFTER

Amber Advokater

(Amber Advokater)

Telefon: 0370-37 87 70 (vxl)
Mail: varnamo@amberadvokater.se

Besöksadress:
Järnvägsgatan 3
331 37
Värnamo

Postadress:
Järnvägsgatan 3
33137
Värnamo

Webbadress:
www.amberadvokater.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår