Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 27
Måndag 4 juli
Grattis Ulrika, Ulla
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 2 m/s
Väderprognos från Yr
Måndag
Tisdag
Onsdag
GNOSJÖREGIONEN 13°

Rekonstruktion – företagets räddning?

Ett negativt kassaflöde eller svårigheter att betala skatter och avgifter är varningstecken att ta på allvar, menar Johanna Lindén, Amber Advokater.

 

– Vår erfarenhet är att företagare inte alltid ser varningstecknen själva, säger advokat Johanna Lindén, delägare i Amber Advokater i Värnamo.

 

Tydliga tecken när företaget inte mår bra

 

Ofta är det revisorn eller annan ekonomisk rådgivare som ser de första signalerna. Det mest tydliga tecknet är att bolaget över tid har ett negativt kassaflöde. Ett annat är att bolaget är försenat med att betala skatter och avgifter. Ytterligare tecken kan vara att bolaget börjar få kostnader för dröjsmålsränta eller dröjer med att bokföra leverantörsfakturor.

Drabbas företaget av sådana ekonomiska problem måste saker och ting göras i rätt tid och i rätt ordning, menar Johanna. Det kan till exempel vara möjligt att ordna en företagsrekonstruktion eller ett underhandsackord i stället för att företaget går i konkurs. På så sätt kan även skadan för kunder, leverantörer och anställda begränsas eller kanske till och med undvikas.

 

Juridiska råd i ett tidigt skede kan innebära att obestånd undviks och att företaget räddas, säger Johanna Lindén och Bertil Stridh.

 

Vad innebär en rekonstruktion?

 

Ett företag som har hamnat i ekonomiska svårigheter, men som i grunden har en bra affärsidé och förutsättningar för en lönsam verksamhet kan ansöka om företagsrekonstruktion.

Rekonstruktionen innebär bland annat att företaget ges möjlighet att hantera skuldbördan genom att skulder som uppkommit före ansökan om företagsrekonstruktion skrivs ner genom ett så kallat offentligt ackord.

Tillsammans med en rekonstruktör läggs planen upp för hur rekonstruktionen ska genomföras.

– Som rekonstruktör rekommenderar vi att man anlitar en advokat med bakgrund som konkursförvaltare, säger Johanna.

 

Inom Amber Advokater finns 10 konkursförvaltare som kan ge råd. En av dem är Mikael Halonen Carling, här tillsammans med kollegan Emily Göhlin.

 

Nycklar för en lyckad företagsrekonstruktion

 

Företaget ska leva på egen likviditet under rekonstruktionstiden, därför krävs ett positivt kassaflöde. Det måste också finnas pengar till att så småningom betala den så kallade ackordslikviden. Kapital behöver i regel tillföras utifrån.

– En viktig nyckel är att företaget tar hjälp i tid, betonar Johanna.

Amber Advokater har totalt 10 konkursförvaltare som tillsammans med de erfarna handläggarna tar sig an både stora och komplexa obeståndssituationer.

 

Amber Advokater erbjuder drygt trettio advokater och jurister och finns på sex orter i södra Sverige, bland annat Värnamo. Huvudinriktningarna är affärsjuridik, obeståndsrätt, familjerätt och brottmål.  

 

 

 

FAKTA AMBER ADVOKATER

Vi erbjuder professionella juridiska tjänster för företag, organisationer och privatpersoner. Anlita oss när det gäller t ex affärsjuridik, obeståndsrätt, familjerätt eller brottmål.

 

Text: Veronika Albert

Foto: Anna Hållams & Amber AdvokaterKONTAKTUPPGIFTER

Amber Advokater

(Amber Advokater)

Telefon: 0370-378770 (vxl)
Mail: varnamo@amberadvokater.se

Besöksadress:
Järnvägsgatan 3
33130
Värnamo

Postadress:
Box 744
33127
Värnamo

Webbadress:
www.amberadvokater.se