Vecka 48
Onsdag 29 november
Grattis Sune
Nederbörd 0.1 mm
Vindstyrka 2 m/s
Väderprognos från Yr
Onsdag
Torsdag
Fredag
GNOSJÖREGIONEN -7°

Kompetenslyft tar industrin genom krisen

I coronatider storsatsar Campus Värnamo tillsammans med Värnamo kommun genom att erbjuda kostnadsfri utbildning till alla företag i Gnosjöregionen.

 

– Vi vet från tidigare lågkonjunkturer att utbildning är bra för att behålla kompetent personal kvar på företaget, för att höja kompetensen och inte minst för att minska stress och oro hos medarbetare, säger Niclas Stensson, Campus Värnamo.
Många företag har under de senaste årens högkonjunktur inte haft tid till förbättringsarbete.
– Nu finns både tiden och möjligheten, så ta vara på den, råder Niclas.

 

I SID Teknikcenter, Gummifabriken Värnamo, har en studio satts upp där företag kan få hjälp med webbsändningar och digitala möten. ”Nu jobbar vi med hjärtat för att hjälpa företag att höja kompetensen så att de är redo när allt vänder”, säger Niclas Stensson, utvecklingsstrateg Campus Värnamo.

 

”Vi förbereder oss för framtiden”


Ett företag som hakat på utbildningserbjudandet är Prico AB i Värnamo. Ett lugnare tempo i samband med korttidspermittering av personalen gav tillfälle till kompetenslyft inom såväl mätteknik och form- och lägestoleranser som en grundutbildning i Excel. Att det blir fler kurser för Pricos personal framöver håller vd Patrik Johansson inte för otroligt.
– Samarbetet med Campus Värnamo fungerar mycket bra. Vi ökar kompetensen i företaget och förbereder oss för framtiden, säger Patrik Johansson.

 

 

Värnamoföretaget Prico AB har startat ett kompetenslyft genom Campus Värnamos kostnadsfria utbildningssatsning i coronatider. ”Det finns många matnyttiga utbildningar”, konstaterar vd Patrik Johansson.

 

Behovsstyrda utbildningar


De kostnadsfria utbildningarna är behovsstyrda. Campus Värnamo, Värnamo Näringsliv och utvecklingsavdelningen hos Värnamo kommun började med att ringa runt till företag för att stämma av behoven.
– På tre veckor har 200 deltagare anmält sig till olika utbildningsaktiviteter. Har du som företagare inte fått ett samtal så tveka inte att höra av dig, säger Niclas Stensson.


Utbildningarna rör allt ifrån områden som ritningsläsning och konstruktion av formverktyg till konsten att hålla bra digitala möten och att arbeta effektivt i Office-program. Det hålls också säkerhetsutbildningar inom bland annat travers och fallskydd.
– Utbudet uppdateras kontinuerligt så det är bra att titta in på vår hemsida ofta, säger Niclas.

 

 

Starka partnerskap – grunden för samarbete


Genom ett samarbete med Polymercentrum genomförs också flera onlineutbildningar för industrin. Och samarbete är en nyckel genom allt, menar Niclas:
– Vi hade aldrig kunnat göra den här satsningen om vi inte hade haft ett partnerskap med 25 industriföretag i den här regionen som legat till grund.


Campus Värnamo har också under en tid legat i startgroparna för att bli mer digitala. Bland annat har man fått ett Vinnovaprojekt beviljat, ”Den digitala noden”, som handlar om att utveckla både sättet att genomföra utbildningar och själva pedagogiken.
– Sammantaget har det gjort att vi kunnat skala upp den här digitala utbildningssatsningen på väldigt kort tid, säger Niclas Stensson. 

 

Sändning pågår. Oscar Axelsson, Teknikcenteransvarig, och Joakim Wiedesheim, vd Polymercentrum, administrerar och modererar en onlinekurs på temat ”Allt du behöver veta om plastförpackningar”. 

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se
Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se & Prico ABKONTAKTUPPGIFTER

Campus Värnamo

(Campus Värnamo)

Telefon: 0370-377000
Mail: campus@varnamo.se

Besöksadress:
Gummifabriken i Värnamo, Jönköpingsvägen 15
33134
Värnamo

Postadress:
Värnamo kommun, Campus Värnamo
33183
Värnamo

Webbadress:
www.campus.varnamo.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår