Vecka 24
Onsdag 12 juni
Grattis Eskil
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 1 m/s
Väderprognos från Yr
Onsdag
Torsdag
Fredag
GNOSJÖREGIONEN 12°

Korrekt elfaktura – till ett lägre pris

Hur kan du som tillverkande industri minska din energiförbrukning? Elajos abonnemangsanalys hjälper allt fler företag att sänka elkostnaderna.

 

 

– Energiförbrukningen och kostnaderna är den största utmaningen för våra kunder just nu. Vår abonnemangs­analys hjälper företagen att identifiera vad man kan påverka, säger Henrik Carlsson, Elajo El & Energiteknik AB.

Burseryds Mekaniska är ett av många företag som genomfört en abonnemangsanalys med Elajos hjälp.

– Den har gjort oss väldigt ­mycket mer medvetna. Innan attesterade vi bara elfakturan, nu vet vi vad den betyder. Det har betalat sig många gånger om att få den här ögon­öppnaren, säger vd Marie Trevik.

 

Kunskap ger möjlighet att påverka. Elajos abonnemangsanalys har hjälpt Burseryds Mekaniska att sänka energiförbrukningen och få mer pengar över på sista raden.

 

 

Minskar tomgångskörning och effekttoppar

 

Och det har blivit många ögonöppnare längs vägen. Till exempel upptäckten av den oväntade effekttoppen på torsdagar mellan kl 11 och 12. Eller när man insåg vinsten i att sätta ventilationen på timer och att stänga av motorn på den ena maskinen medan du ställer den andra.

– Vi har minskat tomgångseffekten med över 50 procent. Det här har skapat en medvetenhet hos alla i personalen. Alla är engagerade, säger Marie.

 

Minskad tomgångskörning har gett besparingar. ”Alla är engagerade”, säger vd Marie Trevik, här tillsammans med Henrik Carlsson, Elajo.

 

Besparingsmöjligheter i mångmiljonbelopp

 

Minskade effekttoppar har gett Burseryds Mekaniska en årlig be­sparingspotential på 34 400 kr och minskad tomgångskörning en besparing på 22 000 kr/år. Ju större företag, desto större besparingspotential.

– Om du kapar effekttopparna kan du spara enorma summor på sista raden. Vi har kunder som vi hjälpt att identifiera besparingsmöjligheter i mångmiljonbelopp, säger Henrik.

 

Kostnader som går att påverka

 

Elajos abonnemangsanalys vänder sig till företag med effektabonnemang.

– Energifakturan är ofta den minst ifrågasatta fakturan för man förstår den inte. Företagsfakturan har ännu fler tariffer och avgifter som man tror att man inte kan påverka, men det kan man, säger Henrik.Analysen innebär att Elajos energi­ingenjörer tittar på tomgångseffekten: vad förbrukar energi när du inte är där? Effekttoppsanalysen identifierar den dyraste timmen som sätter själva effektavgiften – och abonnemangs­kontrollen säkerställer att kunden har rätt abonnemangsform.

 

Elajos abonnemangsanalyser riktar sig till företag som har ett effektabonnemang. Smart Elkoll och Smart Energikoll med individuell mätning av energiförbrukningen är andra tjänster som efterfrågas av industrin.

 

 

 

FAKTA Elajo
Elajo är ett av Sveriges ledande el-, mekanik- och energiföretag med bred kompetens och kunnig personal.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

 KONTAKTUPPGIFTER

ELAJO

(ELAJO )

Telefon: 0371-511839
Mail: info@elajo.se

Besöksadress:
Stegvägen 22
332 92
Gislaved

Postadress:
Förrådsg. 6
57236
Oskarshamn

Webbadress:
www.elajo.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår