Vecka 24
Torsdag 13 juni
Grattis Aina, Aino
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 2 m/s
Väderprognos från Yr
Torsdag
Fredag
Lördag
GNOSJÖREGIONEN 9°

Klimatsmart återvinning av processvärme

Det kan bli en riktig game-changer för plastindustrin. Anläggningen som Francks Kylindustri precis installerat bygger på ny högeffektiv teknik.

 

 

– Med de här fyra värmepumparna kan vi kyla hela processen, samtidigt som vi utvinner högvärme med 95-gradigt vatten. Nu är vi bara en sista rördragning ifrån att kunna leverera den här energin till fjärrvärmenätet, säger Daniel Ankarbranth, platschef Francks Kylindustri Smålandsstenar (fd Kylcontroll).

 

Det handlar om banbrytande ny teknik, berättar Daniel. Fyra högtemperatur-värmepumpar kyler processen och omvandlar energin till 95-gradigt vatten.

 

Energiåtervinning en vinst för klimatet

 

Vi befinner oss hos Doxa Plast i deras helt nya fabrik på Bredasten i Värnamo; sträckfilmstillverkaren som lagt sig vinn om att ligga i absolut framkant när det gäller klimatsmarta lösningar. Till exempel var man först i världen med plast baserad på tallolja, något som uppmärksammats av både Fox News och Bloomberg.

– Vi är Värnamo kommuns näst största energiförbrukare, men vi köper bara förnybar energi. Och när vi nu kommer att kunna sälja vår överskottsenergi från processkylningen så blir det verkligen win-win ur klimatsynpunkt, säger Doxas ägare och grundare Stig Claesson.

 

Nyinvigt och klimatsmart. Francks Kylindustri med Daniel Ankarbranth (tv) i spetsen har designat och installerat anläggningen för energiåtervinning hos Doxa Plast som ägs av Stig Claesson (th).

 

Energi till 650 normalvillor

 

För att få lämna över energi till fjärrvärmenätet måste returvärmen nå minst 70 grader och allra helst 90. Och det är först med den allra senaste tekniken som detta varit möjligt.

– Insatserna från Francks Kylindustri har varit oerhört viktiga. Daniel har designat den här anläggningen tillsammans med sina tekniker och med den här energiåtervinningen kan vi leverera närmare tio GWh, vilket skulle kunna förse 650 normalvillor per år med energi, säger Stig Claesson.

Anläggningen hos Doxa är bland de första i Sverige och Europa.

– Och vi ser att det här kommer att bli väldigt intressant för all slags energiintensiv produktion som kräver kylning, säger Daniel Ankarbranth.

 

Med hjälp av överskottsvärmen från produktionen kan upp till 650 normalvillor per år förses med el och värme.

 

Förvärv stärker Francks Kylindustri

 

Francks Kylindustri levererar kyla och värme i hela Sverige med 25 kontor från norr till söder, drygt 350 anställda och en omsättning på ca 1 miljard SEK.

I april i år förvärvades Kylcontroll i Smålandsstenar och den 4 november blev även Kylteknik i Gislaved en del av Francks Kylindustri.

– Det här stärker verkligen vår närvaro i Gnosjöregionen, konstaterar Daniel Ankarbranth.

 

 

 

FAKTA FRANCKS KYLINDUSTRI SMÅLANDSSTENAR

Francks har sedan 1950 legat i framkant med utvecklingen av industritekniska lösningar inom värme och kyla, som säkerställer våra kunders produktivitet samtidigt som vi hjälper till att minska energiförbrukning och miljöpåverkan.

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

Francks Kylindustri Smålandsstenar

(Francks Kylindustri Smålandsstenar)

Telefon: 0371-50960
Mail: daniel.ankarbranth@francksref.com

Besöksadress:
Södra Nissastigen 37
33332
Smålandsstenar

Postadress:
Sidvallsg. 7
52136
Falköping

Webbadress:
www.francksref.comDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår