Vecka 46
Tisdag 12 november
Grattis Konrad, Kurt
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 1 m/s
Väderprognos från Yr
Tisdag
Onsdag
Torsdag
GNOSJÖREGIONEN 3°

Smarta investeringar gav lägre elkostnader

Dagens elpris ställer till det rejält för många företag. Men smarta investeringar kan ge lägre elförbrukning – vilket märks tydligt i Gnosjöregionen.

 

Solceller och LED-belysning. Det kanske låter som små åtgärder i det stora hela men för det enskilda företaget kan det innebära riktigt stora kostnadsbesparingar.

 

För Jonas Sigvardson, vd på R-Kås som tillverkar tråddetaljer, är det dessutom lite av en sport att hela tiden försöka hitta nya sätt att spara in på elförbrukningen.

– I vår entré hade vi 20 stycken 50-wattare som vi bytte ut till 3-watts led. Så helt plötsligt gick vi från 1 000 watt till 60 watt – fattar du hur mycket man sparar på 940 watt? Börjar man räkna på det per år eller månad, inser man vilka pengar det blir. Men man måste börja med att förstå vad det kostar – och vad det kostar när det bara står och lyser. Då inser man att om man byter armaturen på toaletten så sparar man 200 kronor om året, säger han.

 

Jonas Sigvardson, vd på R-Kås, berättar att tack vare solcellsanläggningen köpte företaget in 75 procent mindre el i juli 2022 jämfört med 2021. Foto: R-Kås

 

 

Sparar nästan 50 000 kilowattimmar

 

LED-belysning är något som R-Kås har satsat stort på och Jonas Sigvardson berättar att bara genom att byta ut lysrören i kontorsdelen kunde företaget spara 2 800 kilowattimmar. När belysningen i hela fabriken byttes till LED blev besparingen 46 500.

– Vi räknade på en krona per kilowatt, gjorde beställningen, bytte ut allt till LED-belysning och tänkte sedan inte mer på det. När vi sedan tittade på det ordentligt efter semestern 2021 förstod vi att vi i stället skulle ha kalkylerat på 1,30 kronor per kilowatt, då insåg vi att det här kommer att betala av sig på 3–3,5 år. Vi sparade ju cirka 50 000 kilowattimmar om året bara genom att byta till LED-armatur i lokalen, säger han.

 

 

Många bäckar små

 

En liknande besparing ser även Michael Jonsson, vd på AD-plast, som har installerat LED-belysning i företagets lokaler. Sedan 1998 har företagets energiförbrukning minskat med 70 procent per kilo förbrukad plast.

– Vi har en kultur där vi släcker efter oss och inte låter saker och ting stå på i onödan. Det är ett bra team där alla är delaktiga. Det är jätteviktigt att få med alla, först då får man effekt på det.

En sådan sak är att stänga av datorskärmen, vi har rätt så många datorer på en fabrik och många bäckar små ger effekt, säger han.

 

Förutom LED-belysning är även moderna och energisnåla maskiner samt en energieffektiv optimering av processerna viktiga faktorer för att få ner energiförbrukningen – plus den nyinstallerade kylanläggningen med frikyla.

– Jag märkte direkt att det gav stor effekt när vi gick över till att kyla ner vattnet med frikyla. Det hade jag inte riktigt förväntat mig. När det är 6–8 grader ute kör vi inte med några kylmaskiner överhuvudtaget.

 

Michael Jonsson, vd på AD-Plast, nämner lagandan i företaget som en viktig aspekt för att kunna lyckas med energibesparande åtgärder som att släcka efter sig och att stänga av datorskärmen. Foto: G-Byrån

 

 

Solceller ger snabbt resultat

 

Förutom att satsa på LED-belysning har R-Kås även installerat solceller på taket för att få ner elkostnaderna. Anläggningen stod klar i maj 2022 och effekten blev snabbt tydlig.

– Jag köper betydligt mindre el nu, i juli köpte jag 75 procent mindre jämfört med året innan och för augusti är det 61 procent mindre än motsvarande månad förra året. Man tjänar som mest på det mellan mars och september även om det tillför under andra delar av året också. Men under sommarmånaderna sålde jag mer än vad jag köpte in, säger Jonas Sigvardson.

 

 

Även för Västbo Transport har solceller på taket varit en lyckad investering. Företaget är mitt inne i en spännande klimatresa som även innefattar en satsning på lokalproducerad biogas och en biogasstation tillsammans med Småländska bränslen.

– Under en period när det har pratats om brist på ström i södra Sverige känns det bra och positivt med lokal elproduktion, även om det inte är några mängder i det stora hela. Enligt kalkylen ska solcellerna försörja hälften av vårt basbehov och när vi har installerat närvarostyrning kan vi nog närma oss 60–65 procent, säger Jacob Axelsson, vd på Västbo Transport.

 

Jacob Axelsson är vd på Västbo Transport som just nu är inne i en klimatresa som innehåller såväl solceller som en ny biogasanläggning. Foto: Malin Ivarsson

 

 

Viktigt oavsett priset

 

För Michael Jonsson och AD-Plast är energibesparande åtgärder något som hela tiden är aktuellt och inget som har uppstått endast för att elpriset har stigit rejält.

– Vi är oerhört tacksamma över att vi har jobbat med besparingar så länge, skulle vi haft den energiförbrukningen som vi hade för 10–15 år sedan, då vet jag inte hur det skulle ha sett ut i dag. Vi har självklart glädje av dessa besparingar trots de sjukt höga energipriserna som ändå riskerar sänka oss om det håller i sig, säger han.

 

 

 

3 tips vid gröna investeringar!
• Tänk energi varje gång du gör en investering

• Ta tid till att planera – vissa solcellsanläggningar kräver exempelvis bygglov

• Våga satsa – vänta inte på att det ska bli billigare.

 

Källa: Jonas Sigvardson, Michael Jonsson och Jacob Axelsson.

 

 

Text: Johan Larsson, GnosjoRegion.se

Foto: Se respektive bild



Reportage

Right around the corner

Politiker och näringslivsexperter i all ära, men vi frågar Gnosjöregionens företagare som lever mitt i verkligheten.

LÄS ÄLDRE REPORTAGE

Kontaktuppgifter

GnosjoRegion.se

(Juridiskt namn: Happy Småland AB)

Telefon: 037131920
Skicka e-post Kopiera e-postadress

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.se



Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår