Vecka 38
Fredag 22 september
Grattis Maurits, Moritz
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 3 m/s
Väderprognos från Yr
Fredag
Lördag
Söndag
GNOSJÖREGIONEN 16°

Starkt Gnosjö ska bli ännu starkare

Gnosjöandan står stadigt i Gnosjö. Här växer både företagen och orten – samtidigt som kommunen är mitt inne i en storsatsning på näringslivet.

 

Ett starkt näringsliv ska bli ännu starkare. Det är tanken bakom storsatsningen som Gnosjö kommun gör med både en ny näringslivsenhet och en ny näringslivschef.

 

Patrik Andersson, vd på Gnosjöföretaget GARO, tycker att det är helt rätt väg att gå för att orten ska kunna utvecklas ännu mer i framtiden.

 

– Jag hoppas att det kommer leda till ett närmare samarbete mellan näringsliv och kommun där vi kan ta långsiktiga beslut. En viktig del handlar om kompetens; hur får vi människor att flytta till bygden och vad har vi att erbjuda runtomkring? Det behöver vi få fram på ett bra sätt. Sedan handlar det även om både industrimark och bostadsmark, om vi vill få folk att flytta hit och utbilda sig så måste de även ha någonstans att bo. I sådana långsiktiga frågor är det viktigt att kommunen och näringslivet har samma bild, säger han.

 

Foto: Patrik Leonardsson, GnosjoRegion.se

 

Gnosjö Kommunhus, Foto: GnosjoRegion.se

 

För Gnosjö i framtiden

 

För långsiktighet är vad det handlar om. Inte om vad som ska hända om sex månader utan om vilka behov som finns om fem eller tio år. Näringslivet i Gnosjö står på en stadig grund och förhoppningen är att en ny näringslivschef ska kunna växla upp det långsiktiga arbetet i hela kommunen.

 

– Både Gnosjö och Hillerstorp är riktigt expansiva orter med en mycket fin företagsverksamhet som har fått människor att flytta hit och stanna kvar. Men nu behövs det även nya sorters kompetenser och för oss på GARO handlar det exempelvis om mjukvaruutveckling. Det finns ett driv i bygden där alla hjälper varandra och vi som tillverkar har flera leverantörer inom en tre­­milsradie. Det gör att det är en väldigt fin bygd att driva företag i, säger Patrik Andersson.

 

”Det här är en expansiv region med många intressanta företag som växer kraftigt”, säger Patrik Andersson, vd på GARO, om Gnosjö. Foto: Anna Hållams

 

Inte bara näringsliv

 

Det som Patrik Andersson beskriver är själva essensen av Gnosjöandan – en anda som verkligen existerar i Gnosjö och som på många sätt gör orten unik i Sverige. För andan handlar inte bara om näringslivet, den bidrar även till ett aktivt föreningsliv som gör orten levande.

 

– Det är ett speciellt klimat i Gnosjö och det andas verkligen näringsliv här. När det gäller företagandet känns det inte direkt som det kommer att minska, det är högt tempo här med närhet till allt. Alla underleverantörer till oss finns ju i närområdet, och finns de inte i Gnosjö så finns de i alla fall inom en radie väldigt nära. Jag tycker också att det finns en väldigt stor acceptans och förståelse i Gnosjö kring att driva företag, säger Daniel Petersson, vd på Gårö Plåtprodukter.

 

Förutom det starka entreprenörskapet i Gnosjö, lyfter Daniel Petersson, vd på Gårö Plåtprodukter, även den fantastiska naturen och det aktiva föreningslivet i orten.

Foto: GnosjoRegion.se

 

Det aktiva föreningslivet syns exempelvis genom alla idrottsföreningar, kyrkans verksamhet och inte minst möjligheten till friluftsliv. Just utanför centrum, runt Töllstorpasjön, ligger Töllstorps fritidsområde och här storsatsar kommunen bland annat på en ny rehab- och spaanläggning.

 

Foto: Gnosjö Kommun

 

– Det är lugnt och trevligt här, med närhet till både skola och natur. En ort som passar barnfamiljer, helt enkelt. Här finns flera föreningar och många möjligheter till både sport- och friluftsaktiviteter vilket gör det till en levande ort, säger Filip Holmgren, delägare och produktionschef på Holmgrens Plast.

 

”Jag vill lyfta familjelivet”, säger Filip Holmgren, delägare av Holmgrens Plast, när han får frågan om vad som är allra bäst med Gnosjö som ort.

 

 

Tog saken i egna händer

 

Samtidigt är Holmgrens Plast ett talande exempel för hur Gnosjöandan fungerar i praktiken. För när företaget inte hittade någon riktigt bra digital personalliggare, ja då valde ett gäng medarbetare att i stället ta fram den egna appen JobPals. Med hjälp av geopositionering visar appen snabbt vilka som är i företagets lokaler, något som är livsviktigt vid en eventuell evakuering.

 

– Det finns en entreprenörsanda i Gnosjö där alla vill samverka för att komma framåt och där alla gör sitt bästa för att lösa de problem som uppstår. Vi formsprutar plastdetaljer och utför även montering, när vi behöver komponenter till detta försöker vi alltid att köpa det från Gnosjöområdet. Det är så det fungerar i Gnosjö, vi löser problem genom att ta hjälp från varandra, tillsammans med våra kunder, medarbetare och våra leverantörer, säger Filip Holmgren.

 

 

 

Aktivitetshuset Klubben by Göhlins

 

Klubben by Göhlins är ett komplett aktivitetshus där personer i alla åldrar kan mötas och utöva aktiviteter i olika former beroende på om man gillar racketsport, funktionell träning, golf eller att jaga.

 

–  Under ett och samma tak har vi handplockat marknadens bästa produkter inom varje område för att din upplevelse hos oss ska vara så bra som möjligt, säger Emil Göhlin.

 

 

 

FAKTA Gnosjö

 
Gnosjö ligger mellan E4 och Nissastigen (rv 26), cirka tre mil från Värnamo, och är centralort i Gnosjö kommun.
Antal invånare: 4 474 (2020)
Yta: 520 hektar (2020)

 


Kuriosa 

Näringslivet i Gnosjö kommun sysselsätter cirka 5 000 personer med en sammanlagd omsättning på 15 miljarder kronor. 

 

Gnosjöandan är ett välkänt begrepp över hela landet och ursprunget brukar härledas till tre järnbruk som startades i regionen under 1700-talet, samt de efterföljande tråddragerierna. Men det var först på 1920-talet som författaren och chefredaktören Harry Sjöman myntade begreppet.

 

 

TIDSLINJE Gnosjö

 

1290 Först gången som ett av ortsnamnen i Gnosjö kommun, Kävsjö, nämns i ett skriftligt dokument.

 

1500-talet Gnosjö får påhälsning av statsmakten då Gustav Vasa konfiskerar allt silver från sockenkyrkorna.

 

1725 Det första av tre järnbruk i Gnosjö under 1700-talet påbörjar sin verksamhet i Nissafors

1725.

 

1776 Det första vattendrivna tråd­­drageriet anläggs av Sven Hedberg och Nils Johansson nedanför Häryds masugn.

 

1836 Marieholms bruk börjar sin verksamhet.

 

1874 Johan Edvard Hyltén startar den metallfabrik som sedan blir plant­skola för en lång rad Gnosjöföretag – varav de flesta finns kvar än i dag.

 

1881 Gnosjös första automatmaskin tillverkas. 1902 Järnvägen mellan Borås och Alvesta är färdigbyggd med stationer i Nissafors, Gnosjö och Hillerstorp.

 

1904 Kanalen mellan Marieholms bruk och Hillerstorps järnvägsstation byggs. Jordbruksredskap tillverkade på bruket transporteras för målning och omlastning i Hillerstorp för vidare transport till Ryssland och Europa.

 

1920-talet ”Gnosjöandan” myntas som ord av Harry Sjöman, chefredaktör på Värnamo-Tidningen.

 

1947 Den första moderna och serietillverkade advents­ljusstaken föds hos Konstsmide i Gnosjö.

 

1952 Genom en kommunreform bildas nuvarande Gnosjö kommun.

 

1977 Thule lanserar sin första skidbox – med utförsåkningslegendaren Ingemar Stenmark som ambassadör.

 

1991 Gnosjösonen Uno Svenningsson och Freda’ får en grammis för ”Årets rockgrupp”.

 

1995 Konstsmide i Gnosjö lanserar världens första ljusslinga med LED-belysning.

 

2006 Styrkelyftaren Patrik Turesson från Gnosjö blir världsmästare i 90-kilosklassen med 320 kg i knäböj, 200 kg i bänkpress och 315 kg i marklyft, sammanlagt 835 kg.

 

2008 GARO presenterar sin första laddstation för elbilar.

 

2015 Troax introduceras på Nasdaq Stockholm.

 

2016 GARO introdu­ceras på Nasdaq Stockholm.

 

2019 En hel rad företag från Gnosjö kommun listas när Veckans Affärer korar super­företag, däribland Axelent, GARO, Hillerstorps Special Emballage, Hillerstorps Plåt och Pulverlacken Hillerstorp.

 

2022 Gnosjö kommun gör en storsatsning på näringslivs­frågor med ny näringslivs­enhet och näringslivschef.

 

2023 Nya rehab- och spaanläggningen på Töllstorpsområdet planerar att stå klart till en kostnad på cirka 60 miljoner kronor.
Gnosjö kommun räknar med att en ny näringslivschef ska vara på plats under januari månad.

 

 

 

Text: Johan Larsson, GnosjoRegion.se

Foto: Kvällsbild över centrala Gnosjö: Patrik Leonardsson, GnosjoRegion.se

Övriga, se respektive bild.

 KONTAKTUPPGIFTER

GnosjoRegion.se

(GnosjoRegion.se)

Telefon: 037131920
Mail: info@gnosjoregion.se

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår