Vecka 15
Fredag 12 april
Grattis Liv
Nederbörd 1.2 mm
Vindstyrka 5 m/s
Väderprognos från Yr
Fredag
Lördag
Söndag
GNOSJÖREGIONEN 11°

0

Två företag blir ett - och 4:e generationen går in

M. Johanssons Söner AB går nu samman med det tidigare förvärvade Gnosjö Allproduktion AB och är från årsskiftet också formellt ett företag, i dagligt tal M. Johansson AB.

- Förvärvet skedde för några år sedan, och all verksamhet finns sedan länge under samma tak. Då blir det också mer praktiskt för kunderna att bara ha en leverantör att hålla reda på, säger Thomas Johansson, vd i familjeföretaget.
Nästan alla gnosjöföretag har en gång i tiden startat som familjeföretag. Men nya tider kommer med nya vindar, stora företag slukar de små och regelverket gjorde förut generationsskiften besvärliga.
Men M. Johansson & Söner AB klarade ut problemen, och nu håller 4:e generationen, Alexander Johansson, på att skola in sig på allvar i företaget.
 
Alexander Johansson
Alexander Johansson är fjärde generationen i det företag som grundades av hans farfars far 1894. Tradition bygger som bekant på förnyelse…


 

 Ändrade regler

- Självklart är det roligt när en ny generation visar intresse för att fortsätta driva familjeföretaget, säger Thomas Johansson. Speciellt nu när reglerna för familjeföretag och andra egenföretagare ändrats på många väsentliga punkter.
- Personligen anser jag att det aldrig förut varit så stimulerande att vara egen företagare som i dag. Emellanåt kan jag faktiskt tycka att en del av kritiken från företagarhåll numera skjuter över målet. Attityderna mot företagare och entreprenörskap har ändrats, det är inte ens riktigt fult längre att kunna ta ut en vettig lön för sitt jobb …
 

Kaffefilter

Malcolm Johansson grundade företaget 1894. Hans söner tog sedan över och barnbarnet Thomas Johansson tog hand om rodret 1984.
En stor produkt är i dag filter för Bodum kaffebryggare. 
- Metallduk och -nät ingår alltså fortfarande i många av våra produkter och industrisilar är en annan av våra viktiga nischer.

Thomas Johansson, operatör Jan Andersson och Alexander Johansson
Thomas Johansson, operatör Jan Andersson och Alexander Johansson på M. Johanssons AB där orderboken är välfylld och framtiden ser ljus ut.
 

Långvarigt samarbete

- Vi samarbetar sedan länge med Forsbergs Metallduki Anderstorp, som är ensamma i Norden om sin kapacitet när det gäller att väva metallduk, ner till en finmaskighet som är osynlig för ögat, säger Thomas Johansson.
M Johanssons AB har efterhand byggt upp kapacitet och maskinpark för att kunna erbjuda bredare produktområden.
Successiva investeringar liksom förvärvet av Gnosjö Allproduktion AB har lagt ökad kapacitet till områdena plåtbearbetning, stansning och bockning i produktionen.
 
Thomas Johansson
Metallväv ingår av tradition i flera av produkterna, bland annat i cirka fyra miljoner filter per år till kaffebryggare, säger Thomas Johansson. Industrifilter är en annan viktig produktgrupp för företaget.

Behöver nyanställa

- Vi har en stor del legouppdrag när det gäller ren plåtbearbetning från flera globala svenska företag, bland annat inom bil- och elektronikindustrin..
- Just nu är vi inne i en period med stark orderingång och skulle behöva anställa någon mer utöver de elva som jobbar här i dag, trots att vi förstärkte under det gångna året, bland annat på inköp, fakturering och ekonomi där Anna Holmgren är ny och i produktionen där alltså Alexander går in.
- Dessutom har vi under det gångna året investerat kraftigt i nya maskiner för främst plåtbearbetning. Det är självklart viktigt att vara lyhörd för kundernas utveckling, säger Thomas Johansson.
 

Ambition

- Vi försöker ständigt vara öppna för nya utmaningar och har ambitionen att snarare leda än följa utvecklingen inom vår bransch. Självklart är vi certifierade enligt ISO-9001:2000.
Bland andra legoprodukter kan nämnas friskluftsintag samt påfyllningsrör till Volvo lastvagnar, kontaktdon för ASEA, säkerhetsbox för bärbar dator mm.
 

Nya krav stimulerar

Förutom legotillverkning har alltså M. Johanssons AB också designade produkter på programmet, däribland en som 2003 belönades med priset "Utmärkt Svensk Form" designad av Eva Schildt. En annan produkt är en julgransfot, designad av Maria Håård, båda verksamma på DesignHouse Stockholm. Till detta kommer ett samarbete med designer på iittala.
- Det är stimulerande att arbeta med olika produkter och nya krav och med varierande storlek på serierna, säger Thomas Johansson.

M Johanssons AB

Text och foto: Bengt Kjellberg


KONTAKTUPPGIFTER

M Johansson AB

(M Johansson AB)

Telefon: 037091238
Mail: office@mjohansson.se

Besöksadress:
Marieström
33532
Gnosjö

Postadress:
Marieström
33532
Gnosjö

Webbadress:
www.mjohansson.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår