Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 04
Lördag 28 januari
Grattis Karl, Karla
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 1 m/s
Väderprognos från Yr
Lördag
Söndag
Måndag
GNOSJÖREGIONEN 2°

Miljölyft från återvinning till återbruk

Företagens elektronikskrot kan få nytt liv och återbrukas. Stena Recyclings nya kampanj ger stora miljöfördelar och rejäla kliv uppåt i avfallstrappan.

 

– Skillnaden är väldigt stor. Om du återvinner 20 laptops sparar du 75 kg CO2 men om du återbrukar dem sparar du hela 5 600 kg CO2 vilket motsvarar uppvärmningen av sex villor under ett helt år, förklarar Elin Lindholm, Stena Recyclings affärsspecialist inom återvinning och återbruk av elektronik.

– Vi ligger redan extremt högt när det gäller återvinningsgraden på småelektronik, där vi återvinner hela 97 procent, räknat i vikt, berättar Elin.

 

Uttjänta laptops får nytt liv i Stena Nordic Recycling Center i Halmstad. Datorerna funktionstestas och raderas för att kunna återbrukas.

 

 

Återbruk sparar värdefulla resurser

 

Nu har Stena Recycling dragit i gång kampanjen ”pre-lived electronics” för att öka återbruket av elektronik­produkter. Och även om en produkt skulle vara slutanvänd så kan ingående komponenter ha lång livslängd kvar, ibland mer än 80 procent.

– Genom att återbruka hela produkter eller återanvända komponenterna sparar vi på värdefulla råvaror och väldigt mycket energi som skulle krävas för nyproduktion, säger Elin.

 

 

Återvinner och återbrukar i samma byggnad

 

De vanligaste elektronikkomponenterna som återbrukas är processorer, RAM-minnen, SSD-kort, klassiska hårddiskar, grafikkort, nätaggregat men också kompletta datorer och telefoner som är fullt fungerande.

– Vi är unika eftersom vi har möjlig­heten att både återvinna och återbruka elektronik i en och ­samma byggnad i Stena Nordic Recycling Center i Halmstad, förklarar Elin.

 

Skåp och boxar för återbruk av elektronik kan hämtas av Stena eller skickas som spårbar försändelse till Stena Nordic Recycling Center.

 

 

Enkelt för kunden att ge IT-utrustningen nytt liv

 

En miljösmart helhetslösning helt enkelt. För att göra det enkelt för kunden sköter Stena allt ifrån hämtning med full kontroll, transparens och spårbarhet i hela kedjan. Produk­terna märks, testas och raderas med programvaran Blancco – ett ­program som används av myndigheter och ledande organisationer. Om produkten inte går att återbruka i sin helhet demonteras den för plock av komponenter.

Just idag möts vi hos Tidsam i Värnamo som precis tagit emot sin låda för återbruk av gamla mobiler.

– En sådan här mobillåda borde ­finnas på vartenda företag, konstaterar Niclas Svärd, filialchef Stena Recycling Värnamo.

 

Återbrukslådan för mobiltelefoner levererad till Tidsam. Fr v: Niclas Svärd och Elin Lindholm, Stena Recycling samt Niclas Dahl, Tidsam.

 

Cirkulär elektronik – en ny tjänst hos Stena Recycling som innebär återbruk av hela produkter. Hos Tidsam i Värnamo samlar man in uttjänta mobiltelefoner för återbruk.

 

 

 

FAKTA Stena Recycling
Stena Recycling ­omhändertar alla typer av avfall. Vi ­förädlar materialen och låter dem leva vidare som råvaror till nya produkter eller ny energi.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se & Stena Recycling

 KONTAKTUPPGIFTER

Stena Recycling AB

(Stena Recycling AB)

Telefon: 0370-18555
Mail: varnamo@stenarecycling.se

Besöksadress:
Bangårdsgatan 6
33135
Värnamo

Postadress:
Bangårdsgatan 6
33135
Värnamo

Webbadress:
www.stenarecycling.se