Vecka 09
Söndag 3 mars
Grattis Gunborg, Gunvor
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 3 m/s
Väderprognos från Yr
Söndag
Måndag
Tisdag
GNOSJÖREGIONEN 5°

Vi ser ett värde i alla material

I Stena Recyclings värld finns inget avfall, bara outnyttjade möjligheter. Nya regler för bygg- och rivningsavfall ger möjlighet till nya lösningar.

 

Tidigare har man på byggarbetsplatsen kunnat samla allt bygg- och rivningsavfall i samma kärl för sortering hos återvinningsaktören. Idag måste avfallet sorteras på plats om man inte fått särskild dispens.

– Skärpningen i regelverket trädde i kraft för ett par år sedan och det här har varit en väldig utmaning för många byggare, konstaterar Andreas Bergsten, gårdsansvarig på Stena Recylings anläggning på Lundbyvägen i Värnamo.

 

Energiåtervinning och materialåtervinning av trä – men tryckimpregnerat virke hanteras som farligt avfall och ska rapporteras till Naturvårdsverket. ”En tjänst som vi hjälper till med om man använder oss.”

 

 

Bra kärl för trånga byggarbetsplatser


Utmaningarna har gällt både utrymmesbegränsningar på byggarbetsplatsen och slarv med sorteringen – börjar en att slänga i fel kärl kommer fler att fortsätta.
– Här finns vi tillgängliga för att hjälpa till med olika lösningar. Utifrån förutsättningar på byggarbetsplatsen kan vi sätta ut rätt kärl, förklarar Bo Eriksson, produktionsledare.
Exempelvis finns smidiga containerlösningar som även är lyftbara och med smart logistikplanering och anpassad hämtning vid vissa tider kan Stena Recycling hjälpa byggarna att hantera utrymmesbristen och minimera störningar i verksamheten. En annan lösning på utrymmesbristen är storsäckar på pall för sortering av mineraler, metall, glas, plast och andra fraktioner som ska sorteras ut på byggarbetsplatsen.

 

Rätt kärl på rätt byggarbetsplats. ”Vi finns tillgängliga för att hjälpa till med olika lösningar”, säger Andreas Bergsten (tv) och Bo Eriksson (th).

 

Sluta cirkeln för jordens ändliga resurser


Det är också viktigt att komma ihåg att avfallshanteringen i grunden handlar om cirkularitet där återbruk, materialåtervinning och energiåtervinning är själva nyckeln.
– Målet är att all plast ska gå tillbaka i systemet. Trä går till både energiåtervinning och materialåtervinning och även gips kan materialåtervinnas till exempelvis kalkning av skogar. Vi ser ett värde i alla material och tror på kraften i att tillsammans med våra kunder sluta cirkeln för jordens ändliga resurser, säger Niclas Svärd, filialchef Stena Recycling Värnamo.

 

Snickare och företag som själva vill tömma sitt byggavfall kan komma till Stena Recyclings anläggning på Lundbyvägen.

 

 

FAKTA STENA RECYCLING AB
Stena Recycling omhändertar alla typer av avfall. Vi förädlar materialen och låter dem leva vidare som råvaror till nya produkter eller ny energi.

 

Text & foto: Gabriella Mellergård, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

Stena Recycling AB

(Stena Recycling AB)

Telefon: 0370-18555
Mail: varnamo@stenarecycling.se

Besöksadress:
Bangårdsgatan 6
33135
Värnamo

Postadress:
Bangårdsgatan 6
33135
Värnamo

Webbadress:
www.stenarecycling.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår