Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 33
Torsdag 18 augusti
Grattis Ellen, Lena
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 1 m/s
Väderprognos från Yr
Torsdag
Fredag
Lördag
GNOSJÖREGIONEN 23°

Digitalisering ger direkt affärsnytta

Kvalitetsmätdata, AI-analyser och säkra processfönster – Almi hjälper företag i regionen att vara redo för framtidens krav på digitalisering.

 

 

– Det kommer inte att dröja länge förrän OEM-företag ställer högre krav på digitaliserade processer och då måste företagen i Gnosjöregionen ligga steget före, säger Stefan Frylebäck, projektledare för Almis satsning Inkomst 4.0.

Projektet, som är medfinansierat av ERUF, Tillväxtverket och Region Jönköpings Län har pågått under tre år hos ett antal pilotföretag och nu är man redo att leverera resultat som visar på affärsnyttan med digitalisering även hos SME-företag.

 

”Många företag vill digitalisera men vet inte var man ska börja. Projektet Inkomst 4.0 visar på goda exempel inom tillverkande industri.” säger Stefan Frylebäck, Almi Jönköping.

 

Visionkontroll och integrerad mätdata

 

Ett exempel är Hordagruppen som bearbetar gummi och formblåser plast till kunder inom fordonsindustrin. Här har man sedan tidigare använt sig av AI-kameror som samarbetar med robotar för att säkerställa att alla produkter som lämnar maskinen uppfyller kvalitetskraven.

– För att kunna ta fram kvalitetsmätdata till kunden på ett mer effektivt sätt har affärssystemet och AI-kamerasystemet kopplats samman, berättar Stefan.

Man har också börjat mäta en mängd processparametrar för att mer träffsäkert avgöra vilka processfönster som krävs för att få så säker produktion som möjligt.

 

Sensorer, digital mätdata och AI-analyser ger nya möjligheter för Hordagruppen, som har sett ökade kundkrav på tillgång till kvalitetsdata.

 

 

Delar beläggningsdata digitalt

 

Ett annat exempel är Qtech Group där Inkomst 4.0 inneburit att man sjösatt en digitaliserad lösning för att se tillgänglig maskinkapacitet hos deltagande företag. Den portal som skapats länkar samman deltagarnas affärssystem och stödjer idag integrering med Jeeves, Monitor och Pyramid. Även om det kan kännas utmanande att dela med sig av beläggningsdata är vinsterna med att vara transparent desto större, menar Stefan.

– När flera företag samarbetar prestigelöst stärks konkurrenskraften. Det är helt enkelt mer lönsamt att svälja sin stolthet, vara öppen och i gengäld få bättre beläggning i maskinerna.

 

Hos Qtech Group har man sjösatt en portal i sitt leverantörskluster där deltagande företag delar maskinbeläggningsdata för ett mer ekonomiskt utnyttjande av resurser.

 

Att mäta är att veta

 

Att affärsnyttan med digitalisering är stor, även för små och medelstora företag, är något som Stefan återkommer till gång på gång. Men var ska man börja sin digitaliseringsresa?

– Planera din produktion digitalt. Koppla upp maskinerna. Nästan alla överskattar sitt maskinutnyttjande men att mäta är att veta. Och använd mätdatan. Med hjälp av AI och mätdata kan du identifiera orsaken till störningar och då förebygga dem, säger Stefan.

 

Läs mer om projektet och pilotföretagen på https://inkomst40.se/

 

 

FAKTA ALMI JÖNKÖPING

Almi investerar i framtida tillväxt. Vi erbjuder lån, rådgivning och riskkapital till företag som vill utvecklas och växa.

 

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: Almi Jönköping

 

 

 KONTAKTUPPGIFTER

Almi

(Almi)

Telefon: 0771-55 85 00
Mail: info.jonkoping@almi.se

Besöksadress:
Klubbhusg. 13
55303
Jönköping

Postadress:
Klubbhusg. 13 3 tr
55303
Jönköping

Webbadress:
www.almi.se/jonkoping