Vecka 48
Onsdag 29 november
Grattis Sune
Nederbörd 0.1 mm
Vindstyrka 2 m/s
Väderprognos från Yr
Onsdag
Torsdag
Fredag
GNOSJÖREGIONEN -6°

0

Gratis kompetensutveckling en vinstlott

Genom att låta anställda delta i YH-utbildningen Produktionsutveckling på Campus Värnamo har växande företag upptäckt ytterligare tillväxtpotential.

När studenter genomförde sitt första LIA-projekt (lärande i arbete) hos Trelleborg Vibracoustic, resulterade det i en direkt vinstlott: 40 procents reducerad ställtid.
- Det här gäller en av våra maskiner men studenterna har hittat en riktigt bra standardiseringsmodell vilket innebär att vi kan implementera detta även på våra andra maskiner, säger en mycket nöjd produktionschef, Per Petterson.


40 procents reducerad ställtid. Det är resultatet av studenternas projektarbete hos Trelleborg Vibracoustic. "Kompetensutvecklingen ger direkt avtryck i verksamheten" säger produktionschef Per Pettersson.

Kostnadsfritt för företaget

Företaget bidrar med handledning under studenternas praktik i den egna verksamheten (LIA).
- För övrigt är utbildningen helt kostnadsfri vilket är helt fantastiskt. Under ett helt år får vi kompetensutveckla personalen gratis, samtidigt som vi vinner den positiva output som deras LIA-projekt hos oss ger, säger Per Petterson.

Trelleborg Vibracoustic är ett företag på uppgång, bara i år har de ökat omsättningen med 60 miljoner. Ändå har man valt att delta i Produktionsutvecklingsprogrammet. 


Niclas Stensson och Cinna Adanko från Campus Värnamo hoppas att fler företag inom tillverkande industri ska upptäcka möjligheterna. "Se igenom din organisation och fundera över vem som skulle kunna vara lämplig för den här kompetensutvecklingsinsatsen",  säger Cinna. 

Alltid utrymme för produktionsutveckling

Niclas Stensson, utvecklingsstrateg hos Campus Värnamo, vill understryka företagsnyttan:
- Även i ett företag som går väldigt bra finns det alltid utrymme för produktionsutveckling, och det här är ett bra sätt att stärka medarbetarnas kompetens.

Cinna Adanko, utbildningsansvarig, håller med:
- Det här är en jättechans både för studenterna som går utbildningen och för företaget, att under ett år få kompetensutveckling samtidigt som det ger direkt avtryck i verksamheten.


En dag i veckan tillbringar studenterna vid skolbänken men större delen av tiden tillbringas på arbetsplatsen. Från vänster: Jonna Gustafsson, Alexander Bengtsson och Karoliina Svensson.

En boost för kunskap och självförtroende

Studenterna själva är mycket nöjda. Tack vare utbildningen får de testa nya roller och arbetsuppgifter som utmanar och utvecklar. Studierna berättigar till studiestöd via CSN men Karoliina Svensson och Alexander Bengtsson har valt att jobba två dagar per vecka för att finansiera studieåret.

- Det är verkligen motivationshöjande att man kan jobba med nya och olika arbetsuppgifter under studietiden, säger Alexander.
- Och det är positivt att man på så sätt får applicera det man lärt sig direkt i verksamheten, säger Karoliina.

Kurser som möter företagens behov

Det 1-åriga yh-programmet Produktionsutveckling, en av många utbildningar i Campus Värnamos utbud, startade förra hösten och innehåller förutom LIA (lärande i arbete ute på företagen) även kurser inom bland annat ledarskap, produktionsekonomi och LEAN. Kursupplägget är framtaget i direkt samråd med näringslivet för att direkt möta företagens behov.

Text & foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se. Foto: Campus Värnamo.

Faktaruta
1-årig yrkeshögskoleutbildning
Kostnadsfri
Stor del av utbildningen förläggs på företag
Tre studieorter: Värnamo, Nässjö, JönköpingKONTAKTUPPGIFTER

Campus Värnamo

(Campus Värnamo)

Telefon: 0370-377000
Mail: campus@varnamo.se

Besöksadress:
Gummifabriken i Värnamo, Jönköpingsvägen 15
33134
Värnamo

Postadress:
Värnamo kommun, Campus Värnamo
33183
Värnamo

Webbadress:
www.campus.varnamo.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår