Vecka 06
Fredag 7 februari
Grattis Rikard, Dick
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 3 m/s
Väderprognos från Yr
Fredag
Lördag
Söndag
GNOSJÖREGIONEN 1°

0

Ju fler kockar... ...desto roligare blir det!

Tag 100 personer på konferens. Dela upp dem på 16 kök. Ge dem fyra recept. Tillsätt lite vin och toppa med kocken Dan Lexö. Rör om rejält och krydda med glädje och kaos.
Resultatet? En kväll med Team Lexö’s Matskola!

Att många kockar skulle resultera i en sämre soppa stämmer inte alltid. I själva verket kan det faktiskt bli hur bra som helst med en hel hög matglada kockar i samma kök. Det är Team Lexö’s Matskola ett stort bevis på. I flera år har de kombinerat matlagning med konferens och event och fått tusentals människor att agera mästerkockar för en kväll.



-- Det är ett enda underbart kaos, en relationspräglad aktivitet där man jobbar i team och ett perfekt sätt att föra samman Vi och Dom i företaget. Det spelar ingen roll om man är några få eller flera hundra, det är lika kul varenda gång.

Mannen bakom matskolan och en av grundstenarna i Team Lexö, Dan Lexö, är lika mycket entertainer som mästerkkock. Han älskar att trolla fram stjärnkockar ur de som inte tror att de kan och drar sig inte för att ta till ett parti citronboule för att få igång sina elever. Han myser när han några timmar innan kvällens event berättar tanken bakom att kombinera nytta med nöje och mat.

-- Tänk själv, alla gör någonting och samarbetar, kanske är det första gången de ens pratar med varandra trots att de jobbar på samma ställe.
Dan Lexö drog igång sin första matskola i början av 1990-talet. Sedan dess har det rullat på, blivit större, flyttbart och egentligen utan några större begränsningar.

Team Lexö’s 32 mobila kök har åkt Sverige runt och agerat matskolans grund i konserthus, växthus och museum, för stora företagskick-offer och mindre konferenser. Sushiskola, fyra världsdelar, italienskt, småländsk. Tema varierar men allt verkar gå under devisen att allt faktiskt går. Och det ska vara roligt också.

-- Vi vill ge folk en helhetsupplevelse utöver det vanliga, någonting som är socialt, kreativt och roligt. Och där man faktiskt också får chans att lära sig någonting på vägen. Det är mycket det som hela Team Lexö’s verksamhet står för.

Annica Salomonsson är vice VD och driftschef på Isaberg där matskolan ofta håller till. Det gör den även i kväll då 100 personer från If skadeförsäkring ska laga fyra rätter med smak av Småland. Sju personer runt 16 köksbänkar ska efter några intensiva timmar ha fixat till bland annat sötsur citronsill, krämig svampsoppa, grillad oxfilétstubbe och lingoninkokta päron.


Men vägen till maten är ännu ganska lång.

Lök och allvar
Restaurang Höganloft på Isaberg har förvandlats till en gigantiskt hemkunskapssal och överallt står uppklädda försäkringsfolk som sakta börjar förstå att de måste laga sin egen mat för att få någon middag i kväll.



-- Okej mina vänner, nu kör vi igång kaos, ropar Dan Lexö efter att han presenterat sina medhjälpare, kvällens meny och sig själv. Och kaos, det blir det. Lite grann i alla fall. Alla ska hitta sin plats och sin uppgift i köket. Sopp-divisionen är ivriga att komma igång och champinjonerna hackas i rekordfart.

Kavajer avlägsnas, blusärmar kavlas upp och varenda dräkt och kostym i salen döljs snart bakom rejäla förkläden. 100 personer tar sig an sina uppgifter på brinnande allvar och det tar inte lång stund innan det doftar i alla hörn på Restaurang Höganloft. I ena änden, sommar och lingon. Några bord bort, skog och svamp. I andra änden, grillat. Aktiviteten är lika hög som ljudnivån och kocken Lexö får prata högt när han demonstrerar det korrekta sättet att hacka lök:

-- Försök att hacka så fort som möjligt, då lipar man mindre och smaken blir bättre. Men att det blir lite si och så med storleken på lökbitarna spelar ingen större roll:

-- Allting ska ju vara på en folklig nivå, vi visar hur man kan göra och ger lite tips, men det viktigaste är ju att folk har roligt, inte att löken är snygg, berättar en rödkindad Lexö mellan avsmakningar och demonstrationer.
Sigurd Brufors från If i Halmstad är fullt koncentrerad med att skiva skogschampinjoner på bästa kockmanér och är nöjd med kvällen hittills:

-- Vanligtvis kan ju sådana här konferenser vara rätt trista tillställningar, men detta livar ju upp väldigt mycket måste jag säga! Det enda tråkiga är väl att jag kommer åka på att laga mat hemma också efter detta!
Det umgås och pratas ungefär lika mycket som det hackas och rörs om i grytorna. Och att nästan 400 tallrikar med mat snart ska ut på borden känns efter en svettig matskoletimma fortfarande ganska långt borta.

Ur kaos kommer ordning
Men den som myntade uttrycket ur kaos kommer ordning hade nog Team Lexös matskola i åtanke. För efter några timmars slit är faktiskt fyra rätter klara att avnjutas. Både med mun och ögon, för det slarvas varken med upplägg eller servering på matskolan. Och som en extra krydda på kvällen ska maten presenteras på ett frestande sätt av den grupp som tillagat den.
-- Upplevelsen är en del i sig när det gäller mat, berättar Lexö. Det gäller att sälja in sin rätt till de övriga så att de dreglar, skriker, längtar… Det ska vara lite halleluja över det hela!



Och det blir det. Det sjungs lovsånger om soppor och sill och det diktas på gränsen till erotiskt om oxfilét innan den sista smaken av Småland lämnat tallriken och matskolans deltagare är utexaminerade. Dan Lexö är nöjd med kvällen och de ambitiösa deltagarna från If. Men kan verkligen vem som helst bli mästerkock om bara viljan finns?

-- Nej, det kräver en konstnärsådra för att få till det där lilla extra. Men mästerkock för en kväll, det kan nog de allra flesta klara av att bli!



Kontaktuppgifter

Isaberg Höganloft -konferens, restaurang, catering och fest

(Juridiskt namn: Isaberg Restaurang Aktiebolag)

Telefon: 0370335625
Skicka e-post Kopiera e-postadress

Besöksadress:
Isaberg fritidsby
33572 HESTRA

Postadress:
Box 123
33503 HESTRA

Webbadress:
www.isaberg.se



Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår