27 september 2023
Circular Collabs – Elis klär kockar i gamla dukar tillsammans med Segers och Paul Svensson
Vad göra med gamla slitna restaurangdukar som inte längre kan användas? Man tillverkar kockrockar, förkläden och servetter av dem. I upcycle-projektet Circular Collabs ”From tablecloth to chefs wear” blåser Elis och Segers nytt liv i uttjänta dukar och förvandlar dem till något helt nytt. Kocken, krögaren och kokboksförfattaren Paul Svensson har agerat testpilot i projektet, och höjer den nya innovativa klädkollektionen till skyarna.
Elis levererar tvätt- och servicelösningar inom bland annat restaurang- och hotellbranschen. Företagets cirkulära affärsmodell går ut på att kunden hyr istället för att äga sina arbetskläder och textilier. Textilierna snurrar i Elis kretslopp så länge det är möjligt, och när det inte längre går tas textilen om hand för återvinning, återbruk, eller som i det här fallet, upcycling. Louise Andersson är produktchef på Elis:
- De här plaggen är uppsydda av kasserade vita dukar i olika mönster från vårt standardsortiment. Flertalet av dukarna är tvättade hundratals gånger och är därför otroligt sköna i kvaliteten. Andra är nyare, men har blivit förstörda i mangeln och kan nu få nytt liv genom projektet.