Vecka 38
Fredag 22 september
Grattis Maurits, Moritz
Nederbörd 0 mm
Vindstyrka 3 m/s
Väderprognos från Yr
Fredag
Lördag
Söndag
GNOSJÖREGIONEN 16°

Sänkta kostnader med optimerade inköp

Billigare frakter och energiräkningar står högt upp på industrins önskelista – och det är exempel på vad specialisterna på ERA erbjuder sina kunder.

 

 

– Genom vår optimering av inköp har vi sedan 1992 reducerat kostnader för våra kunder med i genomsnitt 20 procent­ – utan att tumma på kvalitén på inköpta varor och tjänster. Kiviks Musteri, Fiskeby Board, Plantagen och White arkitekter är några av kunderna, säger Jakob Hirsmark partner på ERA (Expense Reduction Analysts).

 

Swedish Match – nöjda med besparingarna

 

Ett exempel är Swedish Match Industries, världens största tändsticks­­tillverkare, som anlitat ERA för att upphandla bland annat sina frakter, förpackningar, kemiska produkter och förbrukningsvaror.

– Vi är mycket nöjda med den besparing vi har uppnått. ERA har skött dialog och förhandlingar med leverantörer, bevakat kostnadsutvecklingen på marknaden generellt, och bevakat våra avtal specifikt – samtidigt som man granskat förslag från leverantörer som velat komma in hos oss, säger Kristher Svensson, inköpschef Swedish Match Industries.

 

Kostnadsbesparingar för världens största tändstickstillverkare. Fr v: Jakob Hirsmark, ERA; Kristher Svensson, Swedish Match Industries; Jonas Scherp, ERA.

 

Frakter – en bransch i förändring

 

Swedish Match producerar på sina anläggningar i Vetlanda och Tidaholm ungefär 600 miljoner tändsticksaskar per år – och 98 procent går på export till över 100 länder.

Och just frakter är en bransch i förändring. Listan kan göras lång på omvärldsfaktorer som påverkat prisutvecklingen: pandemi, inflation, råvarutillgång, klimatkris, krig och energikris.

– Det är många utmaningar, men här finns också stora möjligheter att skapa hållbara och konkurrenskraftiga transportkedjor, säger Jonas Scherp, fraktanalytiker och partner ERA.

 

Kristher Svensson, Swedish Match Industries, delar tankar om fördjupad samverkan med fraktleverantörer.

 

Ingen besparing – inget arvode

 

ERA består av ett globalt nätverk av specialister, varav 15 i Sverige, med fokus på att hjälpa mellanstora och större företag att behålla sin konkurrenskraft genom strategiskt arbete med leverantörsbasen. Man hanterar ett 40-tal kostnadskategorier, däribland frakter, förpackningar, energi, telefoni, försäkringar m.m. Och hela idén bygger på ”upp till bevis”.

– Ingen besparing – inget arvode. Vi debiterar bara för kostnadsminskningar som vi faktiskt åstadkommit.

Därför blir våra projekt självfinan­sierande, säger Jakob Hirsmark.

Hirsmark Consulting AB med säte i Hestra är franchisetagare med licens att verka för ERA i Sverige.

 

På ett lunchseminarium under Elmia Subcontractor 2022 delade Jakob Hirsmark, ERA, med sig av råd kring hur man håller kostnadsnivåerna i schack inom frakter och energi.

 

 

 

FAKTA Expense Reduction Analysts
ERA (Expense Reduction Analysts) är ett nätverk av 700 ­specialister som hjälper mellan­stora företag att spara pengar genom ­optimering av inköp.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

Expense Reduction Analysts

(Expense Reduction Analysts)

Mail: jhirsmark@expenserreduction.com

Besöksadress:
VIKAREGÅRDEN
33572
Hestra

Postadress:
VIKAREGÅRDEN
33572
Hestra

Webbadress:
https://se.expensereduction.com/Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår