Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 03
Torsdag 21 januari
Grattis Agnes, Agneta
Valuta
EUR 10.1 0.00
GBP 11.39 0.00
USD 8.33 -0.02
BÖRSEN 19:30
0.89%

Burseryd

Burseryd är en gammal bruksort. Burseryd ligger cirka 25 kilometer sydväst om Gislaved. Orten ligger precis intill gränsen till Västergötland. Burseryd ligger också nära Halland.

 

Burseryd

Torgskulpturen i Burseryd (foto: 0371.se)

 

Missa inte detta när du besöker Burseryd

  • Burseryd är en gammal bruksort. Burseryd ligger cirka 25 kilometer sydväst om Gislaved. Orten ligger precis intill gränsen till Västergötland. Burseryd ligger också nära Halland.
  • Torgskulpturen av Sverre Jörgensson, Tromsö. Skulpturen står på torget i Burseryd och består av tre cyklister som cyklar på en stenkant. I stenkanten finns byanamn graverade och cyklisterna cyklar i namnens riktning.
  • Burseryds kyrka. I Burseryd har den nuvarande kyrkan stått på samma plats ända sedan mitten av 1700-talet. I kyrkan finns den så kallade ungdomsklockan som göts år 1238, vilket gör den till Sveriges näst äldsta kyrkklocka.
  • Sandviks kyrka. Ett par kilometer utanför Burseryd finns denna mycket populära bröllopskyrka.
  • Fiske i Fegen. Passa på att fiska i en av större sjöarna i sydvästra Sverige. Här leker den vårlekande siklöjan. Fegen ligger inte långt från Burseryd.

 

Känt från regionen

Karl-Ivar ”Burserydsar´n” Andersson. OS-cyklist från Burseryd med flera stora meriter. Han kom på 17:e plats i linjeloppet i OS i Melbourne 1956 och blev vald till Årets cyklist i Sverige 1957. 

Ingmar Karlsson, diplomat och författare, är född i Burseryd. Han har varit anställd på Utrikesdepartementet och tjänstgjort i bland annat Bogotá och Damaskus. Han har vidare också varit ambassadör i Prag samt generalkonsul i Istanbul.

 

Historia

Burseryd är en mycket gammal ort med anor från medeltiden. Länge var Burseryd en utpräglad lantbruksbygd. Orten var fortfarande en liten kyrkby vid sekelskiftet. Men när järnvägsförbindelsen kom i början av 1900-talet började Burseryd övergå till att bli en mer bruksort. 

Idag finns det flera industrier i Burseryd, främst inom metall- och träindustrin. Det största företaget är Burseryds Bruk som tillverkar bandstål. Bandstålet skickas vidare på järnvägen som går tvärs igenom brukets industriområde.

 

Burseryd

I stenkanten på Torgskulpturen finns byanamn graverade (foto: Gislaveds kommun)


Burseryd

Burseryds bruk är det största företaget i Burseryd (foto: 0371.se)