Vecka 28 Lördag 13 juli Grattis Joel, Judit
Valuta
EUR 11.49 0.08 0.083
GBP 13.68 0.00 0
USD 10.53 0.04 0.041
BÖRSEN 17:30
2.28%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

TEMA verktygstillverkning, prototyper och 3D-printning 

På denna TEMA-sida hittar du information om tillverkning av industriella verktyg. Du kan även läsa om hur man arbetar med prototyper och hur 3D håller på att förändra branschen. Men framför allt hittar du företag som kan hjälpa dig att ta fram verktyg just för dina behov. 

 

Prototyper i 3D

 

Leverantörslista

Almotec AB

Här blir saker gjorda. Av Almotec beställer du prototyper och kan vara säker på att få dem levererade i rätt tid och i rätt material för ditt behov.

Axelent Engineering AB

Vi erbjuder skräddarsydda lösningar och standardmaskiner från välkända samarbetspartners till reservdelar, prototyper och maskinkomponenter.

BHV Verktyg AB

Vi konstruerar och tillverkar formverktyg för industriellt framställda detaljer av plast, zink, PolyZink och aluminium.

Bors Automation & Tool AB

Verktyg och Automation inom rör-, tråd och profiler. Vi erbjuder enstycks maskindetaljer, verktyg, specialmaskiner och nyckelfärdiga robotceller.

Form & Verktygs AB Lööf

Precisionsverktyg sedan 1962. Konstruktion och tillverkning av formverktyg för plast o zink. Ändringar, reparation, utfallsprover o förserieproduktion

IAB Protool AB

Konstruktion och tillverkning av verktyg för plåtdetaljer. Även renovering och service av verktyg, prototyptillverkning, provkörning och förserier.

IVG Verktygssvetsarna AB

IVG Verktygssvetsarna AB är ett specialistföretag när det gäller svetsreparationer och lasersvetsning till industrin.

LTECH AB

Ett modernt serviceföretag med stor kunskap inom verktygssvetsning. Även lasersvetsning till innovativa utvecklingsprojekt inom krävande industri.

Miform Verktygs AB

Med unik precision och den senaste tekniken inom CNC-fräsning och trådgnistning levereras formverktyg av högsta kvalitet.

ReThink Factory

VI 3D-PRINTAR DINA IDÉER - från produktidé till prototyp och lågserieproduktion.

 

 

 

Lediga jobb i verktygsbranschen

Det finns inga lediga jobb för tillfället.

 

 

Film från verktygsbranschen

 

Reportage

Flexibel serietillverkning med 3D-print

Ena dagen lyxiga förpackningar – andra dagen luftfördelningskanaler till ett gripdon. Vardagen hos 3D-printföretaget ReThink Factory är omväxlande.

Snabbast i Sverige på verktygsservice

De sätter ribban högt – Ltech i Bredaryd vill inte bara vara bäst, de vill också vara snabbast när det gäller verktygsservice och lasersvetsning.

Axelent Engineering säkrar ny agentur

Experterna inom special och automation växlar upp. Utbudet av standardmaskiner växer med kantpressar i premiumsegmentet – från franska Jean Perrot.

Årets verktygsmakare 2023 växlar upp

Efterfrågan på svenska formverktyg fortsätter att öka. Rutinerade Form & Verktyg Lööf växer med ny teknik, fler medarbetare och utmanande projekt.

Bors Automation + Transfluid = sant

Automationsexperterna breddar utbudet inom rörbearbetning med den nya agenturen – från verktyg, standard och special till kompletta helhetslösningar.

Stabil efterfrågan på formverktyg

Närheten till sin verktygsmakare och högsta kvalitet på verktygen har lagt grunden till en stark och stabil kundbas hos Miform Verktygs AB.

 

Företagsyheter

 

 


En guide till verktygstillverkning: Prototyper, 3D och verktygsmakeri

Verktygstillverkning är ett hantverk - en konst som kombinerar precision med teknisk skicklighet och där erfarenhet är en viktig faktor. I denna artikel kommer vi bland annat förklara stegen i verktygstillverkningsprocessen, rollen av verktygsmakare och vikten av noggrann konstruktion. Intresserad? Låt oss dyka in.

 

Verktygstillverkning

Vad är verktygstillverkning?

Verktygstillverkning är processen att skapa specialverktyg och formverktyg för industriell användning. Det involverar konstruktion, materialval och tillverkningsprocesser för att skapa verktyg som kan användas för serieproduktion av främst plast- och metalldetaljer. I de flesta fall där man serietillverkar en produkt i större volymer är verktyg inblandade på något sätt.

 

Några exempel där industriella verktyg används är vid formsprutning av plastdetaljer, tillverkning av möbeldetaljer och butiksinredning samt medicinska applikationer. Verktygstillverkning är även en stor och viktig del inom automotive industrin där bilar, lastbilar, släpvagnar och andra fordon tillverkas.

 

Många tillverkande företag har en egen verktygsavdelning som underhåller och reparerar verktygen. De kan då på ett kostnadseffektivt sätt säkerställa hög kvalitet och precision i slutprodukten samt planera sin verksamhet och minimera driftstopp på ett kostnadseffektivt sätt. Men det krävs en hel del kunskap, erfarenhet och dyra maskiner för att kunna tillverka helt nya verktyg och många industrier tar extern hjälp då det ska göras. Även viss form av verktygsreparation kräver specialkompetens, till exempel kan små sprickor i verktyg behöva ultraljudsvetsas och den kunskapen och de svetsarna är förhållandevis ovanliga.

 

Exempel på verktygssvetsning

Industriell betydelse

Verktygstillverkning spelar en central roll i den industriella tillverkningsprocessen. Verktygens konstruktion och tillverkning, ofta i aluminium eller stål i olika kvalitet, kan anpassas på många olika sätt för att möjliggöra mer automatiserade tillverkningsprocesser. Detta bidrar till ökad effektivitet och produktivitet inom industrin. På senare tid har framställning av verktyg med hjälp av 3D-printning öppnat nya dörrar för branschen. Mer om 3D längre ner i denna artikel.

Verktygstillverkning i Gnosjöregionen

I den industritäta och småländska Gnosjöregionen finns en stark tradition av verktygstillverkning med många företag som erbjuder expertis inom området. Dessutom är svensk verkstadsindustri framstående globalt när det kommer till innovationer, vilket bara stärker verktygstillverkningsbranschens betydelse. Faktum är att många ledande företag inom sina branscher såsom Volvo, SKF, Atlas Copco och ABB har sitt ursprung i Sverige.

 

Det är en snabbrörlig bransch med ständigt ökande krav på precision, kvalitet och snabba leveranser. Genom att samarbeta med företag inom Gnosjöregionen kan inköpare dra nytta av den samlade kunskap och tillverkning som finns inom ett litet geografiskt område. Här samarbetar industrierna vilket ger synergieffekter för dig som beställare i form av snabba leveranser och tillgång till precis allt som behövs för framställning, underhåll och reparation av verktyg.

 

Rollen av verktygsmakare

Verktygsmakare spelar en central roll inom verktygstillverkning. Deras expertis sträcker sig från genomtänkta konstruktioner till noga utförda monteringar, ofta med användning av avancerade mjukvaror som Autoform, Catia och Solid Works. Dessa professionella hantverkare har djup förståelse för materialval, bearbetningstekniker och toleranskrav. En professionell och erfaren verktygsmakare har även kunskap om hur man på bästa sätt till slut monterar ihop de olika delarna av verktygen, till exempel genom verktygssvetsning och inte sällan med ultraljudssvetsning.

 

Med utbildningar och roller som verktygstekniker eller verktygskonstruktör skapar de kvalitetsprodukter för en mängd olika ändamål - från pressverktyg till formverktyg. Verktygsmakarnas arbete är väsentligt för den moderna industrin och deras insatser bidrar till framsteg inom både stål- och plastverktygsindustrin.

 

Verktygsmakare

Verktygsmakare - utbildning, jobb och lön

Det råder stor brist på verktygsmakare inom svensk industri. Det finns flera fina utbildningar, men behovet av verktygsmakare är större än vad utbildningarna klarar av att leverera. Det är lätt att få jobb eftersom efterfrågan är stor och utbudet litet och du som verktygsmakare kan förhandla dig till riktigt bra lön och fina förmåner. Med tanke på den snabba utvecklingen gällande 3D-printning som pågår just nu kan du som är ung, nyutexaminerad och har ett naturligt digitalt tänk bidra med mycket energi och nytänk på en befintlig verktygsavdelning.

Verktygskonstruktion

Verktygskonstruktion är en komplex process som kräver stor precision och expertis. Här är några viktiga steg och aspekter att beakta:

 1. Inledningsvis involveras konstruktionsavdelningen för att ta fram ett första förslag på verktygsdesign för den nya produkten.
 2. Kunder kan få hjälp redan på idéstadiet där både interna och externa konstruktörer bistår med konstruktiv produktkritik och förslag på alternativ och förbättringar.
 3. När verktyget är uppritat i cad-program kan man fräsa, gjuta, gnista eller printa ett första verktyg. Ofta görs detta i ett billigare material för att hålla ner kostnaden ifall man behöver göra justeringar.
 4. Verktygets prestanda testas sedan genom produktion av provartiklar.
 5. Innan det slutliga verktyget tillverkas är det vanligt att ta fram prototyper för att testa och verifiera deras funktion. Detta hjälper till att identifiera eventuella problem eller förbättringsområden. När allt är till belåtenhet startas den fullskaliga tillverkningen.
 6. Med tiden slits verktyget och det är viktigt att utföra löpande kontroller av toleranser och ytstruktur, både på slutprodukten och på verktyget.

Metallmaterial och bearbetningstekniker

Metallmaterial och bearbetningstekniker är avgörande faktorer inom verktygstillverkning. Här är några viktiga punkter att komma ihåg för inköpare:

 • Materialval: Vid verktygstillverkning används olika typer av metallmaterial, såsom stål, aluminium och titan. Dessa material finns i sin tur i olika kvaliteter och legeringar och med olika egenskaper som påverkar verktygets hållbarhet och prestanda. Vid val av material är det viktigt att beakta verktygets specifika behov och krav. Till exempel kan rostfritt stål vara lämpligt för verktyg som kommer i kontakt med fukt eller korrosiva ämnen, medan varmhärdade stål kan vara bättre för verktyg som utsätts för höga temperaturer.
 • Bearbetningstekniker: För att forma metallmaterialen används olika bearbetningstekniker. Exempel på dessa tekniker inkluderar fräsning, svarvning, gjutning och gnistning. Varje teknik har sina egna fördelar och lämpar sig bäst för olika typer av verktyg.
 • 3D-printade verktyg: Läs längre ner i denna artikel.
 • Hållbarhet: Metallmaterialens hållbarhet är en avgörande faktor vid verktygstillverkning. Genom att välja rätt material och använda korrekta bearbetningstekniker kan man säkerställa att verktygen har önskad livslängd och tål belastningar.
 • Kvalitetskontroll: För att säkerställa kvaliteten på de tillverkade verktygen är det viktigt att ha en noggrann kvalitetskontrollprocess. Detta inkluderar inspektion av material, mätning av dimensioner och testning av prestanda. Man kontrollerar även genom olika mätmetoder att de toleranser som är beställda följs.

Plastmaterial och bearbetningstekniker

Plastmaterial och bearbetningstekniker är centrala för verktygstillverkning inom plastindustrin. Som inköpare är det viktigt att ha kunskap om olika typer av plastmaterial och de bearbetningstekniker som används för att forma dem. Här är några viktiga fakta att komma ihåg:

 • Plastmaterial: Det finns en mängd olika typer av plastmaterial som används inom verktygstillverkning, inklusive termoplaster, termohärdande plaster och elastomerer. Varje material har sina egna unika egenskaper och användningsområden.
 • Bearbetningstekniker: För att forma plastmaterialet till önskad form och storlek används olika bearbetningstekniker. Några vanliga tekniker inkluderar formsprutning, extrudering, vakuumformning, formblåsning och rotationsgjutning. Varje teknik har sina fördelar och nackdelar beroende på applikationen.
 • Materialval: Vid val av plastmaterialet måste faktorer som hållbarhet, temperaturtålighet, kemikalieresistens och estetiska krav beaktas. Det är viktigt att samråda med verktygsmakaren för att välja rätt material för rätt applikation.
 • Prototyptillverkning: Innan verktyget går in i produktionen är det vanligt att göra prototyper för att testa formen och funktionen hos den slutliga produkten. Detta ger möjlighet till justeringar eller förbättringar innan en fullskalig produktion påbörjas.
 • Kvalitetskontroll: För att säkerställa att verktyget och den producerade plastprodukten uppfyller de krav och specifikationer som ställs är det viktigt med noggrann kvalitetskontroll. Detta kan innefatta inspektion av dimensioner, ytkvalitet, hållfasthet och andra relevanta egenskaper. Denna kontroll är extra viktig och noga kontrollerad för produkter som används inom sjukvården, där plastprodukter används flitigt. För att säkerställa kvaliteten på medicintekniska produkter ska en omfattande kvalitetshandbok följas. Det är också viktigt att notera att medicintekniska produkter måste uppfylla strikta krav på kvalitetssäkring, liknande kraven för läkemedel.

Verktygsmakeri

Formverktyg för formsprutning av plastprodukter

Genom formsprutning kan plastpellets även kallat plastgranulat eller masterbatch smältas och tryckas in i en gjutform för att skapa detaljer med hög precision och kvalitet. En viktig faktor att överväga vid tillverkning av formverktyg för formsprutning av plastdetaljer är materialvalet. Aluminium i olika legeringar är ett populärt materialval på grund av dess slitstyrka och värmeledningsförmåga, vilket möjliggör snabbare kylningsprocesser under formsprutningen vilket i sin tur minskar ledtiden och därmed ökar marginalerna på produkterna.

 

Exempel på tillverkning av formverktyg

Senaste innovationer och teknologier

En viktig innovation är lasersvetsning, som ger en stark och hållbar fogning mellan olika delar av ett verktyg. Lasersvetsning möjliggör också noggrannhet på mikroskala och minskar behovet av efterbehandling. Ultraljudssvetsning är en annan teknik som har förbättrats inom verktygstillverkningen, vilket möjliggör snabb och stark fogning av olika material.

3d printade verktyg för tillverkningsindustrin

En annan innovation inom verktygstillverkning håller på att revolutionera hela branschen är användningen av 3D-utskrifter för tillverkning av verktyg. Denna teknik möjliggör snabb prototyptillverkning och minskar produktionskostnaderna. Dessutom har automatisering av processen blivit allt vanligare, vilket gör att verktygstillverkning kan ske snabbare och med färre mänskliga fel. Det är särskilt användbart för tillverkning av prototyper och mindre volymer av verktyg.

 

3D-printade verktyg erbjuder också möjligheter att skapa mer komplexa former och detaljer som annars skulle vara mycket svåra eller omöjliga att tillverka med traditionella metoder. Additiv tillverkning har verkligen förändrat spelreglerna inom verktygsindustrin och erbjuder inköpare en helt ny dimension av möjligheter för verktygstillverkning.

Prototyptillverkning: En grundlig överblick för inköpare

Inledning: Prototypens betydelse inom produktutveckling

En prototyp är ett fungerande eller icke-fungerande exemplar av en produkt som används för att testa, verifiera och vidareutveckla en produktidé. Detta är ett kritiskt steg i produktutvecklingsprocessen eftersom det hjälper till att identifiera potentiella problem, utvärdera användarinteraktion och samlar värdefull feedback inför massproduktion.

 

Prototyptillverkningens olika steg

Prototyper versus modeller: Nyckelskillnader och användningsområden

Medan prototyper ofta är fungerande versioner av en produktidé, är modeller oftast skalenliga representationer som används för visuell framställning och inte nödvändigtvis funktionsdugliga. Modelltillverkning fokuserar mer på estetik, medan prototypframtagning prioriterar funktionalitet och prestanda.

Närmare inblick: Vad är en 0 serie?

En 0 serie, eller förserie, är en första liten produktionsserie som görs efter att prototypfasen är klar. Syftet med 0 serien är att testa produktionsprocessen och identifiera eventuella problem innan fullskalig produktion påbörjas.

AI:s roll inom prototyptillverkning

AI, eller Artificiell Intelligens, spelar en allt större roll i prototyptillverkning. Genom att använda maskininlärning och automatiserade designprocesser kan AI hjälpa till att optimera prototyper för specifika egenskaper, snabba upp designprocessen och förbättra produktens prestanda. AI kan även bidra till att minska materialanvändning och kostnader.

 

AI kan förbättra prototyptillverkning

Materialval i prototyptillverkning: Från plast till metall

Prototyper i plast: Lätt, kostnadseffektivt och mångsidigt

Plast är ett populärt materialval för prototyptillverkning tack vare dess lätthet, kostnadseffektivitet och mångsidighet. Prototyper av plast kan tillverkas snabbt och kostnadseffektivt, vilket gör det möjligt att testa och ändra design snabbare. Termoplaster används ofta i prototyptillverkning av plastprodukter på grund av deras värmetålighet och hållbarhet. För att ta fram plastprototyper används nu för tiden ofta 3D-skrivare.

Prototyper i stål och aluminium: Styrka, hållbarhet och precision

För mer robusta och hållbara prototyper kan stål och aluminium vara bra alternativ. De erbjuder styrka, hållbarhet och precision, vilket är avgörande för komplexa eller högprestanda produkter. Metallprototyptillverkning kan dock vara dyrare och tar ofta längre tid att tillverka än prototyper i plast. För att ta fram prototyper i metall krävs ofta stora, tunga och dyra maskiner så som cnc-fräsar och metallsvarvar.

 

Snabba prototyper

Prototypdesign: Skapandet av funktionsmodeller och enstycksprodukter

Designfasen är en viktig del av prototyputvecklingen. Det handlar om att skapa funktionsmodeller och enstycksprodukter som motsvarar de förväntade egenskaperna hos den slutliga produkten. En effektiv prototypdesign bör beakta såväl funktion som utseende. Ju bättre prototypen är desto färre ändringar behöver göras innan produkten är klar för massproduktion.

Snabba prototyper och lågvolymserier: Fördelarna med snabb och effektiv prototyputveckling

Snabba prototyper gör det möjligt att snabbt testa och iterera produktidéer. De spelar en viktig roll inom lågvolymserier och lågvolmtillverkning, där målet är att producera en begränsad mängd produkter för att testa marknaden eller tillgodose en specifik efterfrågan.

Lågserieproduktion och lågvolmtillverkning: När mindre är mer

Lågserieproduktion och lågvolmtillverkning kan vara idealiska alternativ för nystartade företag eller för produkter med en nischad marknad. Detta tillvägagångssätt gör det möjligt att hålla kostnaderna nere, samtidigt som det erbjuder flexibilitet att snabbt anpassa sig till kundens behov och feedback. Dagens 3D-skrivare har blivit så bra och förhållandevis snabba att många använder skrivarna till produkter i mindre serier. Kanske för att testa av marknaden men även för produkter som bara ska tillverkas i en mindre upplaga.

Varför finns det så många prototyptillverkare i Gnosjöregionen?

Gnosjöregionen är känd för sin höga koncentration av prototyptillverkare. Denna trend kan tillskrivas regionens långa industrihistoria, dess kompetens inom tillverkning och dess starka nätverk av tillverkande företag. Här finns en unik kombination av traditionell hantverksskicklighet och innovativ teknik, vilket gör Gnosjöregionen till en ledande aktör inom prototyptillverkning. Småländsk klurighet och envishet hjälper även till för att hitta lösningar vid utveckling av nya produkter.

Vägen framåt för prototyptillverkning

Prototyptillverkning spelar en viktig roll inom produktutveckling och är avgörande för att säkerställa produktens framgång på marknaden. Med hjälp av AI och 3D och andra innovativa tillverkningstekniker blir prototypframtagningen snabbare, mer kostnadseffektiv och mer exakt än någonsin. Gnosjöregionen förblir en stark aktör inom detta område, tack vare sitt rika industriella arv och nätverk av tillverkare inom en begränsad geografisk yta.

3D-printning - Revolutionerande tillverkningsmetod för framtidens industrier

3D-printning, även känd som additiv tillverkning, har utvecklats från en teknologi begränsad till prototyper till en allt mer populär metod för produktutveckling och kommersiell tillverkning. Den representerar en avgörande förändring i hur produkter designas, utvecklas och produceras.

 

3D-printning av prototyper

Fördelarna med 3D-printade verktyg och prototyper

Den stora styrkan med 3D-printning ligger i dess förmåga att snabbt skapa detaljerade och funktionsdugliga prototyper. Denna teknik har revolutionerat utvecklingsprocessen för många företag genom att dramatiskt minska tiden och kostnaden för att ta en produkt från koncept till produktion.

Lågserietillverkning och enstyckstillverkning med 3D-print

Friformsframställning: En ny dimension av prototyper

3D-printning, särskilt inom friformsframställning, möjliggör skapandet av mycket komplexa geometrier som är nästintill omöjliga att åstadkomma med traditionella tillverkningsmetoder. Friformsprototyper i 3D erbjuder oöverträffad frihet i designprocessen, vilket öppnar upp för nya och innovativa produkter.

 

Prototyper i 3D

Förserier i 3D: Effektivitet och flexibilitet

3D-printning är även mycket användbart för tillverkning av förserier, där det finns ett behov av att snabbt och ekonomiskt producera små partier av en produkt för testning, utvärdering och förfining.

Lågvolymserier och lågvolmtillverkning i 3D: Anpassad och skalbar produktion

För företag som fokuserar på enstyckstillverkning eller lågvolmtillverkning, erbjuder 3D-printning en kostnadseffektiv och skalbar lösning. Den eliminerar behovet av dyr och tidskrävande verktygstillverkning, samtidigt som det möjliggör snabb produktion på begäran. Vid just-in-time-produktion är 3d-printning ofta en mycket lämplig tillverkningsmetod.

 

Printa prototyper i plast

Material för 3D-Printning: Från plastfilament till metall och kolfiber

Plastfilament: En bas för 3D-printning

Plastfilament som PLA (Polylactic Acid) och ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) är grundläggande material i 3D-printning. Dessa filament är idealiska för att skapa detaljerade och hållbara prototyper, funktionsmodeller och slutprodukter.

3D-print i metall: Styrka och hållbarhet

För mer krävande tillämpningar, erbjuder 3D-print i metall styrka och hållbarhet. Och med 3D-printning kan man som sagt skapa komponenter med komplexa geometrier som skulle vara extremt svåra, om inte omöjliga, att tillverka med traditionella metoder. Dessutom kan interna strukturer, som till exempel ljuddämpare och kylkanaler, skapas direkt under tillverkningsprocessen vilket sparar tid och pengar.

Högt materialutnyttjande: Till skillnad från traditionella tillverkningsmetoder, som svarvning och fräsning, där ofta en del av det ursprungliga materialet går till spillo, använder 3D-printning materialet mycket effektivt, vilket kan resultera i betydande kostnadsbesparingar, särskilt för dyra metaller.

 

3D printning i metall

3D-print i kolfiber: Låg vikt och hög prestanda

Kolfiber är ett annat material som blivit allt mer populärt för 3D-printning, särskilt för tillämpningar som kräver låg vikt, hållbarhet och hög prestanda. Genom att kombinera kolfiber med termoplaster, kan man skapa delar som är både starka och lätta.

 

3D-printning av små serier

3D-printning i Sverige

Sverige ligger i framkant när det gäller att anamma 3D-printning som en produktionsmetod. Flera svenska företag, både små och stora, har aktivt börjat utforska och använda denna teknologi för att förbättra sina tillverkningsprocesser och produktutveckling. Gnosjöregionen i Småland är en välkänd och industrität del av Sverige med en mycket stor tillverkningsindustri. Här har 3D-vågen rullat in med stor kraft och många företag har köpt in egen 3D-utrustning för att kunna erbjuda prototyper och mindre serier på kort varsel. I Gnosjöregionen hittar vi även 3D-utbildningar på högskolenivå.

Den kommersiella potentialen för 3D-printning

Kommeriell 3D-printning har en enorm potential. Med dess förmåga att anpassa och skala produktionen, samt att erbjuda ett brett spektrum av materialval, kan 3D-printning förändra spelplanen inom tillverkningsindustrin.

Framtiden för 3D-printning inom tillverkningsindustrin

3D-printning erbjuder en rad fördelar för tillverkningsindustrin. Genom att kunna skapa komplexa prototyper till lågserietillverkning och enstyckstillverkning, har denna teknologi potential att revolutionera industrin, och revolutionen har redan börjat. Något av det mest spännande med 3D-tillverkning är att det nu går att skapa produkter som tidigare inte varit möjliga att tillverka. Det öppnar upp enorma möjligheter för industridesigners och produktutvecklare som har förmågan att tänka utanför den traditionella boxen.

 

 

Hjälp dina vänner!

Dela denna sida till sociala medier så fler kan hitta bra leverantörer i Gnosjöregionen.

 Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår