Vecka 49 Onsdag 6 december Grattis Nikolaus, Niklas
Valuta
EUR 11.31 -0.01 -0.014
GBP 13.21 0.00 -0.001
USD 10.47 -0.01 -0.014
BÖRSEN 17:30
0.88%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

TEMA Plåtbearbetning

I Gnosjöregionen finns många företag som bearbetar plåt. Bockning, stansning, klippning, pressning, svetsning samt skärning av olika slag brukar räknas till plåtbearbetning. En del av företagen i Gnosjöregionen levererar direkt till stora bolag inom till exempel bilindustrin medans andra är underleverantörer längre ner i leden.

 

På denna sida har vi samlat företag i Gnosjöregionen som bearbetar plåt på ett eller annat sätt. Kika runt på sidan och kontakta gärna de företag du tycker verkar intressanta. 


Leverantörer och underleverantörer

AddCut AB

Vattenskärning med högsta noggrannhet och kvalitet i alla material. Även efterbearbetning, maskinkonstruktion och formverktyg till plastindustrin.

Davids Metallfabrik AB

Vi bearbetar plåt, tråd och rör med processer så som stansning, bockning och svetsning. Vi prioriterar korta leveranstider där kvalitén aldrig sviker.

Eboss AB

Automatpressning och laserskärning till alla typer av applikationer. Eboss levererar hela vägen från prototyp till serieproduktion.

Finnvedens Smide Aktiebolag

Finnvedens Smide -  En legoleverantör av kvalitetsbearbetade metalldetaljer

GLS Laserstans AB

En komplett plåtleverantör, från bockad tunnplåt till avancerad plåtbearbetning. Enastående teknik och hög kapacitet vid våra två produktionsenheter.

Gnosjö Plåtindustri AB

Plåtbearbetning från idé till packat och klart! Flexibel och modern maskinpark för tunnplåtsbearbetning med hög kvalitet.

Gnosjö Svetsindustri AB

Vi gör verklighet av din idé! Svetsning, plåtbockning, plåtklippning och automatisk rörkapning samt även konstruktion av prototyper och små serier.

Gårö Plåtprodukter AB

Ett ledande familjeföretag inom legobearbetning av tunnplåt, stansning, laserskärning, bockning, pressning svetsning samt montering och ytbehandling.

Kullarp Sweden KSAB

Legoarbete från idé till färdig produkt. Konstruktion, stans, laserskärning, bockning, svets, kantpressning, trådbock, rörlaser, pack och montering.

MS Industriservice AB

Vi är den perfekta legoproducenten i plåt- och trådbaserade detaljer med helhetslösningar inom bockning, svetsning, ytbehandling och montering.

Salvagnini Scandinavia Aktiebolag

Maskinleverantör inom tunnplåtsbearbetning, en ledande innovatör inom teknologin för flexibla automatiska maskinlösningar.

Vindo AB

Experter på volymproduktion av automatpressade, dragna och gängade plåtdetaljer – dessutom med laserskärning, kantbockning och rullformning i huset.

 

 

Lediga jobb hos våra plåtföretag

Gårö Plåtprodukter söker Stansoperatör, kvällsskift

Operatör till vårt stans- och laserteam

 

 

Reportage

Hos oss möter du ett gott gäng

Teknik, kvalitet, order och sälj krokar arm inför varje kundprojekt hos Gårö Plåtprodukter – allt för att ge kunden den bästa produktionslösningen.

Kreativa svetsexperter breddar utbudet

De utför legosvetsning, plåtbearbetning och avancerade speciallösningar inom konst och design. Gnosjö Svetsindustri bjuder på triss i metallförädling.

Vattenskärarna växer och bryter ny mark

Efterfrågan ökar på vattenskärning och maskindelar. Under hösten börjar också AddCut bygga en helt ny anläggning i Smålandsstenar.

Fullt drag hos plåtformningsexperterna

Tillbygge, nyanställningar och nya stora kundprojekt – hos Ingelsten & Co i Anderstorp spirar framtidstron. Avancerad plåtformning är på uppgång.

Rekordår igen hos automatpressarna

Tillväxt, investeringar och framtidstro präglar familjeföretaget Eboss i Nissafors. Nu pågår bygget av en helt ny produktionsanläggning i Hestra.

Salvagnini Scandinavia får ny vd

Maskinexperten inom flexibla system för tunnplåtsbearbetning växlar vd. Björn Ahlqvist tackar för sig och lämnar över stafettpinnen till Stefan Ek.

 

Företagsyheter

 

 

Andra har också läst

 


Hjälp dina vänner!

Dela denna sida till sociala medier så fler kan hitta bra leverantörer i Gnosjöregionen.

 


Plåtbearbetning

Snabba tips om

  1. Plåtbearbetning handlar i regel om att plåten i olika maskiner och med olika verktyg ska skäras, bockas, ytbehandlas och monteras.
  2. Bearbetningsmetoderna varierar beroende på plåtens tjocklek.
  3. Valsning, djupdragning, skärning, pressning och rullbockning är alla metoder som används för att forma plåt.
  4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Kraftiga maskiner och verktyg

Till grovplåt räknas material vars tjocklek överstiger 15 mm. Då ställs större krav på maskinerna som bearbetar materialet, exempelvis krävs kraftigare pressar vid bockning och istället för laserskärning kan gasskärning vara ett bättre val beroende på toleranskrav på produkten. Till tunnplåt räknas material vars tjocklek understiger 6 mm.

 

Plåtbearbetning

 

Djupdragning och pressning

Om du behöver skapa djupa, sömlösa former av plåt kan djupdragning vara ett bra alternativ. Vid djupdragning drar man en plåt över en så kallad stämpel som ger arbetsstycket dess oftast cylindriska form, exempelvis kastruller man lagar mat i. Vid formning av plåt slås ett verktyg ovanifrån ned i ett underverktyg med matchande form – med plåten där emellan. Plåten sträcks och får samma form som verktyget, exempelvis som en plåt i en bil. Processen påminner om pressning som görs i liknande maskiner. Pressning i sig är egentligen ett samlingsnamn för flera metoder att bocka, forma, stansa och prägla plåt.

 

Valsning och rullbockning

I en vals tunnas plåtmaterialet ut mellan stora roterande cylindrar vilket innebär att både tjocklek och struktur förändras och du kan även skapa mönster som ger avtryck i materialet. Valsning i rumstemperatur kallas kallbearbetning och ger bra toleranser och ytfinish. Varmvalsning används för grövre profiler och plåt. I en särskild typ av valsmaskin, rullbockmaskinen, kan du böja plåten till cylindrisk form och därefter svetsa ihop skarven.

 

Plåtbearbetning

 

Sammanfattning av Plåtbearbetning , verktyg och maskiner

Djupdragning och pressning, valsning och rullbockning är alla metoder som används inom plåtbearbetning av såväl vanlig som rostfri plåt. Det ställs stora krav på att verktyg och maskiner för plåtbearbetning är väl anpassade för den bearbetning som ska utföras. Plåtbearbetningsmaskiner är ofta dyra maskiner som måste utnyttjas till max för att betala sig. Verktygen som används måste även de fylla de krav som behövs. Inte för bra, och inte för dåliga. Verktygskostnaden är en viktig faktor att vara noga med i beräkningarna när man räknar på ett jobb. Fel kvalité på verktygen kan avgöra om jobbet blir lönsamt eller ej.

Metallbearbetning

Snabba tips om

  1. Metallbearbetning är ett samlingsnamn för en lång rad processer inom industrin, allt ifrån bockning och stansning till pressning och valsning.
  2. Gemensamt för metoderna är den plastiska deformationen av metallerna och dess legeringar.
  3. Syftet med deformationen är att uppnå önskad form men också att förbättra materialets egenskaper.
  4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Historisk bakgrund

Metallbearbetningen har en lång historia. Först framställdes prydnadssaker i koppar eller guld, sedan lärde vi oss framställa brons och järn. Utvecklingen ledde allt eftersom till tekniska framsteg. Massproduktion av järn blev möjlig under 1800-talet och lade grunden för svensk stålindustri.

 

Metallbearbetning

 

Så går det till

När du börjar bearbeta ett material, från göt eller stränggjutet ämne, sker deformationen i varmt tillstånd. Komponenter tillverkas genom sänksmidning och profiler genom varmvalsning eller varmextrusion. I slutet av tillverkningskedjan när metallstyckena i regel har tunna tvärsnitt sker deformationen vid rumstemperatur. Exempelvis genom tråddragning, kallvalsning eller kallsmidning.

 

Många möjligheter i regionen

Gnosjöregionen erbjuder många möjligheter inom metallbearbetning då mångfalden av företag inom branschen är stor.

Värmebehandling

Snabba tips om värmebehandling

  1. Värmebehandling av stål ger en bättre materialkvalitet.
  2. Man kan även värmebehandla som efterbehandlingsmetod av metall.
  3. Vid värmebehandling så är det viktigt att jobba med redskap och arbetsmetoder av hög kvalitet.
  4. Vill du hitta en ny leverantör? Lägg en offertförfrågan till företagen i Gnosjöregionen »

Svensk metallindustri är numera världsberömd och det jobbas hela tiden med utveckling av teknik som förfinas för att ge bättre och bättre resultat. Man kan säga att värmebehandling ingår i en rad olika metoder för metallbearbetning. Vid plåtbearbetning så är det ganska vanligt att man på ett eller annat sätt använder sig av hetta för att kunna påverka metallens form och styrka.

 

Värmebehandling

 

Rätt form av värmebehandling

Den form av värmebehandling som man väljer att jobba med beror förstås på den typ av metallbearbetning som ska till. Vid trumling, blästring och stansning så kan man jobba på olika sätt och det särskilt med tanke på det metallmaterial som man använder sig av. Det här är spännande och öppnar för många vägar att nå rätt resultat till den budget som man har. Duktiga metallverkstäder kan avgöra hur man bör gå till väga för att ta fram sin komponent eller produkt till bästa pris och snabbast. I och med att verkstäder numera kan erbjuda olika tekniker och metoder för värmebehandling av stål, aluminium och andra material så kan det hela göras på en plats. Och det med full översyn av kompetenta projektledare som är helt insatta i problematiken om vad som skall göras.

 

Värmebehandling

 

Bättre stålkvalitet

Metaller reagerar bra på värme på så sätt att man ofta får en bättre hållbarhet så man smälter ner delar eller kompletta metallstycken. Man ändrar helt enkelt metallens struktur för att på så vis få bukt med problem som sprickor. Det här är en viktig anledning till att man så ofta använder sig av värmebehandlingen då man ska skära till och forma metall. Hållbarheten är nämligen otroligt viktig då vi räknar med att metaller ska ge den styrka som vi har behov av i olika sammanhang.

 

Miljövänligt arbete

Miljövänlighet är också viktigt i sammanhanget och här kan vi se att de svenska verkstäder som jobbar med metallbearbetning och värmebehandling har ett bra tänk. Man försöker använda sig av plåtbearbetning som innebär ett minimalt materialsvinn och där man inte måste använda sig av farliga ämnen. Det gör att operatörer och tekniker får en säker arbetsplats och att de färdiga produkterna kan hanteras med ett mycket gott samvete.


 

 Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår