Vecka 15 Fredag 12 april Grattis Liv
Valuta
EUR 11.6 0.1 0.096
GBP 13.57 0.11 0.106
USD 10.92 0.19 0.189
BÖRSEN 16:24
0.67%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Rekordsnabb montering i specialmaskin

Utan robot men med klassisk mekanik har Pema Metall konstruerat och byggt specialmaskinen som monterar gjutna komponenter till en detalj per sekund.

 

– En robot är inte alltid bästa vägen att gå även om en stor del av maskinerna vi levererar innehåller en eller flera robotar. Här har vi jobbat med två servomotorer och gammal hederlig mekanik med inslag av moderna komponenter och skapat en monteringsmaskin med cykeltider som överträffat kundens förväntningar.
Det säger Peter Johansson, konstruktör och projektledare, Pema Metall.
Tack vare specialmaskinen kunde Gjuteriteknik, som är ny kund hos Pema Metall, ta en affär på en volymprodukt som tidigare inte tillverkats i Sverige.

 

”Tänk långsiktigt samarbete. Pruta inte bort delar på en maskin som gör att den i grunden blir dyrare”, råder Peter Johansson.

 

Löpande projekt i stället för fast pris


Det unika är inte bara maskinen – det är också tillvägagångssättet. I stället för att offerera en maskinlösning till ett fast pris, vilket de flesta inköpare kräver, har Pema Metall utvecklat lösningen löpande i projektform tillsammans med Gjuteriteknik.
– En upphandling tar alltid tid och då pratar vi om värdefull tid som skulle kunna användas till att snabbare komma i gång med produktionen och tjäna pengar på sin maskininvestering, säger Peter.

 

Maskinen blev en nyckelförutsättning för att kunna plocka hem en volymorder – och produktionen kom snabbt i gång tack vare maskinutveckling i löpande projekt.

 

Ger bättre prisbild


Nackdelen med fast pris är också att du måste ta höjd för oväntade svårigheter som kan dyka upp under konstruktion och tillverkning.
– När du jobbar löpande med utvecklingen, i nära samarbete med kunden, landar du i en bättre maskinlösning med större frihet att byta spår allt eftersom du ser förbättringsmöjligheter, säger Peter.

 

 

Mer accepterat att sälja projekttid


Att sälja ett löpande projekt bygger på ömsesidigt förtroende. I grunden handlar det om att förstå, menar Peter, att maskinbyggare som Pema Metall kan med sina 55 års erfarenhet erbjuda tjänster som söks hos rena konsultföretag – och en erfaren maskinbyggare kan dessutom bygga lösningen.
– Eftersom Gjuteriteknik är ny kund hos oss var det extra roligt att de vågade ta beslutet. Glädjande nog så är det mer accepterat idag att sälja projekttid, säger Peter.

 

32 fixturer skapar möjlighet att komplettera med ytterligare en monteringsenhet som ger fördubblad kapacitet.

 

 

 

Fakta:
PEMA METALL AB – Konstruktion och tillverkning av specialmaskiner för industrin. Återförsäljare av kringutrustning för automatiserade industriella processer.

 

Text: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se
Foto: Pema Metall & Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

Pema Metall AB

(Pema Metall AB)

Telefon: 037093010
Mail: info@pema.se

Besöksadress:
Skarköp
33593
ÅSENHÖGA

Postadress:
Skarköp
33593
Åsenhöga

Webbadress:
www.pema.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår