Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 03 Måndag 17 januari Grattis Anton, Tony
Valuta
EUR 10.3 0.06 0.064
GBP 12.35 0.1 0.098
USD 9.02 0.09 0.087
BÖRSEN 17:30
0.00%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Teamwork bakom bästa specialmaskinen

De uppfinner från början och skapar det som inte finns. Hos Pema Metall är specialmaskiner standard – i form av kundunika automationslösningar.

 

– Att tänka utanför boxen? Det har Pema Metall gjort i 50 år, så det är det enda vi kan, säger Mattias Magnusson och skrattar.

 

Samarbete, sunt förnuft och förmågan att tänka utanför boxen – det är Pema Metalls recept när kundunika specialmaskiner skapas, förklarar Mattias Magnusson. 

 

Gnosjöanda på verkstadsgolvet

 

Just nu är det en automationslösning med längdsvarv, specialdesignad servoaxel för utplock och robot för palletering som tar form, och här är det verkligen teamwork i bästa Gnosjöanda som gäller. På verkstadsgolvet arbetar representanter från JE Robotteknik i Gnosjö och KS Automation i Hillerstorp sida vid sida med gänget på Pema Metall.

Och så förstås själva beställaren av arbetet, maskinåterförsäljaren Ehn & Land, med sina egna experter från Korea som gör finjusteringarna av Hanwhas längdsvarv.

 

Pema Metall, JE Robotteknik, KS Automation och Ehn & Land samarbetar i det projekt som ska levereras till kund vid årsskiftet.

 

Högt tryck med pågående projekt

 

När standardiserad automation inte passar kan Pema Metall skapa en speciallösning. Förfrågningarna har ökat kraftigt under pandemin och nu "har proppen lossnat”, konstaterar Mattias. Pågående projekt innefattar exempelvis robotcell med vibrationsmatare till plastindustrin, liksom en automatiserad svarvlinje med rullformning, materialhantering, mätutrustning och palletering.

– Vi levererar lösningar till all tillverkande industri och jobbar självklart under total sekretess. Kommer man hit så är man trygg, säger Mattias.

 

Samarbete – en nyckel

 

Uppdraget som man fått av Ehn & Land är dock okej att visa – och projektet ger en bra fingervisning om hur Pema Metall jobbar. Här är samarbetet en nyckel.

– Våra kollegor i branschen är inte konkurrenter, de är våra samarbetspartners, säger Mattias.

Och när materialförsörjning utmanar hela industrin med långa väntetider på komponenter så är samarbetet och det lokala nätverket viktigare än någonsin.

– Vi har fantastiskt bra underleverantörer i Gnosjöregionen som vi alltid använder i första hand, säger Mattias.

 

30 års erfarenhet av CNC-fräsning. Jörgen Söderström är nyanställd hos Pema Metall.

 

Småländskt sunt förnuft

 

I tätt samarbete med sina underleverantörer jobbar Pema med konstruktion och anpassning utifrån det som finns tillgängligt för att färdigställa projekten i rätt tid.

– Man får använda lite sunt förnuft helt enkelt, konstaterar Mattias.

 

50-årsjubilerande Pema Metall bygger specialmaskiner för industrin och är även återförsäljare för kringutrustning, som vibrationsmatare, stegmatare och radialnitmaskiner.

 

 

 

FAKTA

Pema Metall – konstruktion och tillverkning av specialmaskiner för industrin. Återförsäljare av kringutrustning för automatiserade industriella processer.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

Pema Metall AB

(Pema Metall AB)

Telefon: 037093010
Mail: info@pema.se

Besöksadress:
Skarköp
33593
ÅSENHÖGA

Postadress:
Skarköp
33593
Åsenhöga

Webbadress:
www.pema.se