ADC of Sweden bildades för fyra år sedan. Det är en samanslutning av metallgjuterier som gått ihop för att kunna konkurrera med de stora i världen.
- Var för sig har de traditionellt ganska små underleverantörerna allt svårare att svara mot de ökande kraven, säger Jan Henriksson, marknadschef på ADC. Det mest effektiva i den situationen är ofta att samarbeta intimt om både marknadsföring, produktutveckling och produktion. Det handlar också
- och inte minst - om att i god tid inse sin egen begränsning i form av produktionskapacitet och investeringskrav som man inte kan svara upp mot.
Jan Henriksson t.v. marknadsför den sammanlagda kapaciteten i Värnamo Pressgjuter under ledning av Bengt Magnusson samt Metallteknik Produktion AB där Tomas Kärrman är ägare och vd.
Uppenbart positivt ADC är ett sådant samarbete som hittills gynnat de deltagande företagen på ett alldeles uppenbart sätt. Från början var man tre delägare i ADC, men ett av gjuterierna har valt att gå en annan väg. Kvar finns Metallteknik Produktion AB i Kulltorp och Värnamo Pressgjuteri.
- Avhoppet har vi till stor del kompenserat med att ADC tagit över KH Metallgjuteris aluminiumdel, säger Bengt Magnusson, Värnamo Pressgjuteri. Samtidigt har vi ögon och öron öppna för ett vidare samarbete där vi blir starka också på de större produkterna. Vi i den småländska småindustrin har visserligen ofta samarbetat om olika projekt men för att åstadkomma den kompetens som de stora kunderna kräver måste vi ha ett mer utvecklat samarbete, inte bara när det gäller produktionen.
Värnamo Pressgjuteris moderna kallkammarmaskiner är samtliga datorstyrda och robotbemannade, vissa stationer är utrustade med special maskiner för att få en så kort tillverkningskedja som möjligt. Gjutprocessen sker automatiskt med övervakning vid de robotbemannade stationerna.
Framtidsplaner Samarbetet inom ADC innebär en stark konkurrensförmåga inom pressgjutning av aluminium, där gjutning av andra legeringar också finns med i framtidsplanerna.
- Vi började allt oftare stöta på problem när det gällde att ta hem order från de stora kunderna, säger Tomas Kärrman på Metallteknik. Konkurrensen kommer dels från lågprisländerna, men det har inte bara med priset att göra.
- Vi måste upp i kapacitet inom alla områden för att vara konkurrensdugliga. För att få ett strukturerat samarbete och ett gemensamt ansikte utåt, inte minst på exportmarknaden, var det viktigt att skapa ADC, där Jan Henriksson, tidigare på Husqvarna och med många års erfarenhet av branschen, gick in som kunskapsbärare.
Al-kluster Det finns sedan tidigare ett aluminiumkluster, där branschens framtid diskuteras flitigt konkurrenter emellan.
- Men vi ansåg att det inte bara räcker med att prata, för att rädda verksamheten i våra i grunden mycket duliga företag gällde det att släppa lite på individualiteten och visa upp en enad front utåt, säger Bengt Magnusson. Det blev då ADC, namnet givetvis valt med tanke på exportmarknaden. Jan Henriksson kom från sitt jobb som gjuterichef på Husqvarna direkt till ADC.
Jan Henriksson har ett 30-årigt förflutet i gjuteribranschen och kom direkt från ett chefsjobb på Husqvarna till uppdraget som marknadschef i det nya företag ADC.
- Jag hade självklart, efter 30 år i branschen, ett bra kontaktnät. Eftersom jag trodde stenhårt på samarbetsidén var det roligt att kunna utnyttja det. Och vi fick snabbt, genom nya order och nya kunder, bekräftelse på att ADC:s breddade kompetens och större kapacitet var attraktiv, säger Jan Hermansson.
Nödvändigt - Och eftersom kraven på underleverantörsbranschen fortfarande ökar i alla avseenden tror vi på nödvändigheten av ökande samarbete mellan små legoföretag för att kunna överleva och utvecklas. En av de första orderna till ADC innebar att man måste ta fram en ny typ av aluminiumlegering. Här kom ett annat nätverk, Refine, in i bilden. Inom Refine pågår ett samarbete mellan företag, högskola och kommunerna i Småland.
- Ju fler kompetenser och ju större kapacitet man kan erbjuda, desto större är chanserna att kunna spela med som systemleverantör, att ingå i stora leverantörsled på en alltmer global marknad, säger Jan Henriksson.
- Vi är ju faktiskt var för sig mycket bra på det vi hållit på med i årtionden, säger Bengt Magnusson och Tomas Kärrman. Genom samarbete kan vi dra nytta av varandras specialiteter.
Bearbetning av aluminiumprofiler liksom annan efterbearbetning med med moderna cnc-maskiner vertikala, horisontella fleroperationsmaskiner, svarvar och även konventionella maskiner ingår i Metalltekniks maskinpark.
Effektivt utnyttjande
Självklart kan vi då tillsammans bli starka om vi använder varandras specialkunskaper och effektivt utnyttjar de investeringar vi gjort. Sedan gjuterierna bildade ADC of Sweden för tre år sedan har de kunnat notera en omsättningsökning på cirka 30 procent
- Den sammanlagda personalstyrkan har successivt ökar och det är ett led i förmågan att kunna ta allt större order, säger Jan Henriksson.
//Bengt Kjellberg
|