Vecka 30 Måndag 22 juli Grattis Magdalena, Madeleine
Valuta
EUR 11.68 0.06 0.055
GBP 13.87 0.08 0.08
USD 10.73 0.05 0.046
BÖRSEN 17:30
1.01%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Pressgjuteriet där tjejerna tar täten

AGES Kulltorp har förändrats rejält de senaste tio åren. Välkommen på besök hos ett pressgjuteri i stark utveckling – och med teknik i framkant.

 

 

När Solna Pressgjuteri slogs ihop med AGES Kulltorp fördubblades både omsättning och antal anställda. Det var 2017. Sedan dess har både lokaler, maskinpark och produktflora ökat med råge.
– Varje år har det hänt något nytt, konstaterar Jenny Nilsson, produktionschef.

 

”Jag gillar när det dånar lite, det ska synas att det tillverkas”, säger produktionschef Jenny Nilsson (th), här tillsammans med kollegan Elisabet Karlsson, inköp och beredning.

 

 

 

Unik automatiserad smälthantering


Tio högautomatiserade gjutmaskiner från 300–830 ton producerar lättviktsdetaljer i aluminium, betjänade av en centralsmälta som fördelar materialet ut till varje maskin.
– Det ger en väldigt stabil kvalitet på metallen och är mycket bättre för arbetsmiljön. Det här är en lösning som vi är ensamma om i Sverige, säger Jenny.
Femton CNC-maskiner, både manuella och automatiserade, utgör efterbearbetningen tillsammans med trumlingen som fördubblades i kapacitet år 2020. Året dessförinnan byggdes ett helt nytt lager.

 

Ett högautomatiserat hantverk. AGES Kulltorp gjuter, efterbearbetar och slutmonterar detaljer i aluminium.

 

 

Ny teknik och nya arbetssätt


– Vi levererar mycket till automotive, bygg, elektrifiering och sjukvård. Det är höga krav gällande täthet och ytfinhet och det är kundkrav vi möter med ny teknik och nya arbetssätt, förklarar Jenny.
Bland annat har man investerat i röntgenutrustning och tillsammans med en kund byggt en automatiserad gradningsmaskin för att möta kraven.
– Det som gör oss unika är att kunderna kan komma till oss med sina utmaningar och problem och vi löser det med hjälp av effektiv automation som vi bygger själva här i Kulltorp, förklarar Jenny.

 

Med egen röntgen säkerställer man höga kundkrav på täthet och ytfinhet.

 

 

En arbetsplats med utvecklingsmöjligheter


Entusiasmen bland de 46 anställda är stor, konstaterar Jenny:
– Det är högt i tak, vi hjälps åt och har jätteroligt. Vi har många kvinnor i ledande befattning och vi har en vd som tror på oss till 100 procent. Har du en idé och bra argument är det bara att köra. Det gör att många yngre som är anställda här vill stanna kvar.

 

”Visar du framfötterna här kan du växa”, säger Jenny Nilsson och Elisabet Karlsson, här i lagret som rymmer både formverktyg och färdiga detaljer för utleverans.

 

 

 

Fakta: AGES Kulltorp AB – En strategisk samarbetespartner inom ett flertal branscher när det gäller pressgjutning och efterberarbetning av alumiuim.

 

Text & foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

AGES Kulltorp AB

(AGES Kulltorp AB)

Telefon: 037083660
Mail: elisabet.karlsson@ages.se

Besöksadress:
Gnosjövägen 10
33596
KULLTORP

Postadress:
Gnosjöv. 10
33596
Kulltorp

Webbadress:
www.ages.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår