Vecka 21 Torsdag 23 maj Grattis Desideria, Desirée
Valuta
EUR 11.61 -0.01 -0.01
GBP 13.65 -0.01 -0.011
USD 10.73 -0.01 -0.015
BÖRSEN 17:30
0.1%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Kontrollera bolagets kapital i kristider

Många bolag drabbas resultatmässigt under coronapandemin. Rådet från Amber Advokater är tydligt: Missa inte att upprätta en kontrollbalansräkning.

 

 

En fördel med att driva verksamhet genom aktiebolag är att det personliga ansvaret är begränsat. Men även i ett aktiebolag kan det uppstå ett personligt ansvar, bland annat om bolaget inte följer reglerna om kontrollbalansräkning.

– Därför är det viktigt att du som styrelseledamot löpande följer upp bolagets ekonomi, säger Mikael Halonen Carling, advokat och delägare i Amber Advokater Värnamo.

 

Se till att inte missa ditt ansvar som styrelseledamot, råder Tomas Granqvist (tv) och Mikael Halonen Carling (th), Amber Advokater.

 

 

Möjligt att justera kapitalet

 

Flera bolag har genom olika stödpaket under pandemin fått en förbättrad likviditet. Men en god likviditet är inte samma sak som högt eget kapital.

Om det finns anledning att anta att bolagets egna kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet, exempelvis på grund av inneliggande skulder, säger reglerna i aktiebolagslagen att styrelsen genast ska upprätta en kontrollbalansräkning.

Kontrollbalansräkningen är som ett vanligt bokslut, men vissa poster får justeras så att det egna kapitalet kan bli högre än i det vanliga bokslutet.

– Till exempel kan tillgångar ha ett lågt värde i bokföringen men ett betydligt högre marknadsvärde, och det kan i vissa fall användas i en kontrollbalansräkning, säger Mikael.

 

Kontrollbalansräkning – extra viktigt i kristider. 

 

Viktigt att ha koll på sitt ansvar

 

Att Styrelsens ansvar är att se till att kontrollbalansräkningarna tas fram i rätt tid, att bolagets revisor får granska dem och att kallelse till en första kontrollstämma sker på rätt sätt.

– Ansvaret är alltid ditt, även om bolagets bokförare eller revisor kan påminna dig som styrelseledamot om detta. Utgå inte från att någon annan har koll, säger Tomas Granqvist, biträdande jurist.

Om en andra kontrollstämma inte hålls i rätt tid eller om den stämman inte beslutar om likvidation, trots att kontrollbalansräkningen visar att det egna kapitalet är mindre än hälften av det registrerade aktiekapitalet, så ska styrelsen ansöka om bolagets likvidation.

– Om styrelsen inte i rätt tid gör det som styrelsen ansvarar för enligt reglerna om kontrollbalansräkning ansvarar ledamöterna tillsammans för bolagets skulder, säger Tomas.

 

 

Tvångslikvidation på grund av kapitalbrist. En nödvändig åtgärd om bolagets kapital understiger hälften av det registrerade aktiekapitalet.

 

 

 

FAKTA AMBER ADVOKATER

Vi erbjuder juridisk rådgivning i toppklass. Anlita oss när det gäller t ex affärsjuridik, obeståndsrätt, familjerätt eller brottmål.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se & Amber AdvokaterKONTAKTUPPGIFTER

Amber Advokater

(Amber Advokater)

Telefon: 0370-37 87 70 (vxl)
Mail: varnamo@amberadvokater.se

Besöksadress:
Järnvägsgatan 3
331 37
Värnamo

Postadress:
Järnvägsgatan 3
33137
Värnamo

Webbadress:
www.amberadvokater.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår