Vecka 09 Söndag 3 mars Grattis Gunborg, Gunvor
Valuta
EUR 11.19 -0.02 -0.021
GBP 13.06 0.00 0
USD 10.32 -0.05 -0.053
BÖRSEN 17:30
0.65%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Rekonstruktion – företagets räddning?

Ett negativt kassaflöde eller svårigheter att betala skatter och avgifter är varningstecken att ta på allvar, menar Johanna Lindén, Amber Advokater.

 

– Vår erfarenhet är att företagare inte alltid ser varningstecknen själva, säger advokat Johanna Lindén, delägare i Amber Advokater i Värnamo.

 

Tydliga tecken när företaget inte mår bra

 

Det mest tydliga tecknet är att bolaget över tid har ett negativt kassaflöde. Ytterligare tecken kan vara försenade betalningar av skatter och avgifter, ökade kostnader för dröjsmålsränta eller att bolaget dröjer med att bokföra leverantörsfakturor. Då måste saker och ting göras i rätt tid och i rätt ordning, menar Johanna. Det kan t ex vara möjligt att genomföra en företagsrekonstruktion eller ett underhands­ackord i stället för att företaget går i konkurs. På så sätt kan även skadan för kunder, leverantörer och anställda begränsas eller kanske till och med undvikas. Nyckeln är att företag tar hjälp i tid.

 

Juridiska råd i ett tidigt skede kan innebära att obestånd undviks och att företaget räddas, säger Johanna Lindén och Bertil Stridh.

 

Vad innebär en rekonstruktion?

 

Ett företag som har hamnat i ekonomiska svårigheter, men som i grunden har en bra affärsidé och är livskraftigt kan ansöka om företagsrekonstruktion. Rekonstruktionen innebär bland annat att företaget ges möjlighet att hantera skuldbördan genom att skulder som uppkommit före ansökan om företagsrekonstruktion skrivs ner.

– Den 1 augusti 2022 trädde en ny lag om företagsrekonstruktion i kraft. Det nya regelverket innebär att borgenärer, rekonstruktör och gäldenär ges nya verktyg, säger konkursförvaltaren Bertil Stridh.

 

 

Amber Advokater erbjuder drygt trettio advokater och jurister och finns på sex orter i södra Sverige, bland annat Värnamo. Huvudinriktningarna är affärsjuridik, obeståndsrätt, familjerätt och brottmål.

 

Röstning om rekonstruktionsplanen

 

En förändring är att borgenärerna i stället för att rösta om ett ackords­förslag ges möjlighet att rösta om hela rekonstruktionsplanen. En annan nyhet är att rekonstruktions­ärenden kommer att hanteras av ett mindre antal specialiserade domstolar. Uppdragen som rekonstruktör koncentreras till advokater som är konkursförvaltare och Kronofogdemyndigheten kommer att utöva tillsyn över utseendet av rekonstruktörer. Det säkerställer höga krav på kvalitet och effektivitet.

Amber Advokater har totalt tio konkursförvaltare som tillsammans med erfarna handläggare tar sig an både stora och komplexa obeståndssituationer.

 

Inom Amber Advokater finns tio konkursförvaltare som kan ge råd. En av dem är Mikael Halonen Carling, här tillsammans med kollegan Emily Göhlin.

 

 

 

FAKTA Amber Advokater
Vi erbjuder professionella juridiska tjänster för företag, organisationer och privatpersoner. Anlita oss när det gäller t ex affärsjuridik, obeståndsrätt, familjerätt eller brottmål.

 

Text: Veronika Albert

Foto: Anna Hållams & Amber Advokater

 KONTAKTUPPGIFTER

Amber Advokater

(Amber Advokater)

Telefon: 0370-37 87 70 (vxl)
Mail: varnamo@amberadvokater.se

Besöksadress:
Järnvägsgatan 3
331 37
Värnamo

Postadress:
Box 744
33127
Värnamo

Webbadress:
www.amberadvokater.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår