Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 04 Söndag 29 januari Grattis Diana
Valuta
EUR 11.21 0.02 0.018
GBP 12.79 0.00 0
USD 10.31 0.04 0.039
BÖRSEN 17:30
0.44%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Fixturexperterna utvecklas med ny teknik

Med investeringen i additiv teknik fortsätter APM att ligga i topp med högkvalitativa lösningar inom kontrollfixturer för kravställande kunder.

 

Mer än 40 års erfarenhet har gjort Värnamo­företaget till en ledande aktör inom området. APM erbjuder allt ifrån komplexa kontrollfixturer med mätsystem för SPS mätning till förhållandevis enkla lösningar såsom, Stop/Gå tolkar och mätupplägg.

 

Kontrollfixturer som utmärker sig

 

Med en bred kundkrets inom bland annat internationell fordonsindustri sticker APMs kontrollfixturer ut i konkurrensen.

– Förutom vår långa erfarenhet av att jobba med fordonsindustrin i Sverige och övriga Europa, har vi till skillnad från våra konkurrenter en fördel då vi väljer det material i fixturerna som bäst passar ändamålet och/eller kundens krav, säger vd Peter Sandén.

En fixtur kan tillverkas helt i lättviktsmaterialen Honeycomb och plast – eller helt i aluminium. Mekaniska komponenter tillverkas i båda fallen i aluminium och stål.

 

Kontrollfixtur för sträckbockad profil levererad till kund i England.

 

 

Investering i 3D printer ger nya möjligheter

 

Genom inköpet av en 3D printer, Markforged Mark Two (gen2) kan APM nu även printa komplexa detaljer i kolfiberarmerad plast, med en styrka i materialet motsvarande aluminium 6082.

– Samtidigt ger det oss möjligheter att snabbt printa komponenter till prototyper så att vi kan testa våra idéer innan vi för in dem i våra konstruktioner, säger Peter.

 

I den nya 3D-printern kan APM ta fram prototyper och detaljer till kontrollfixturerna samt göra mindre mätupplägg till mätmaskinen.

 

Ökade kvalitetskrav – snävare toleranser

 

APMs mätkapacitet är utöver det vanliga med tre stora portalmaskiner där man kan ta emot förhållandevis stora detaljer, upp emot 2600 x 1500.

– Vår tillverkning ger oss möjlighet att ta fram enklare mätupplägg för en engångsmätning eller en mer permanent fixtur för framtida mätningar i kundens lokaler. Detta är vi tämligen ensamma om, konstaterar Peter. Och behovet av mättjänster fortsätter att öka inom industrin.

 

Utfallsprovmätning av plåtdetalj i en av APMs 3 koordinatmätmaskiner. Den största maskinen har mätområde 2600x1500x1350.

 

Fräsning av fåstycksdetaljer

 

APM erbjuder även legofräsning i 5-axliga CNC- maskiner i olika storlekar.

– Vår största maskin, en Famu Active Five, klara att fräsa en 5-sidig detalj i storlek upp till 2 200 x 1 000 x 750, säger vd Peter Sandén.

 

 

Kontrollfixtur för plåtdetalj levererad till ett företag i Sydamerika.

 

 

 

FAKTA APM

APM August Pettersson AB har sin grund från slutet av 20-talet då August Pettersson startade sitt modellsnickeri då den mekaniska industrin i Värnamo började växa sig stor. Sedan början av 80-talet har APM utvecklats mer mot bil­industrin inom tillverkning av kontrollutrustningar, 5-axlig fräsning och friformsmätning.

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: APMKONTAKTUPPGIFTER

APM August Pettersson AB

(APM August Pettersson AB)

Telefon: 0370-69 26 30
Mail: peter.s@apm.se

Besöksadress:
Vitarörsv. 5
33153
Värnamo

Postadress:
Box 526
33125
Värnamo

Webbadress:
www.apm.se