Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 49
Fredag 4 december
Grattis Barbara, Barbro
Valuta
EUR 10.23 0.06
GBP 11.41 0.07
USD 8.49 0.01
BÖRSEN 16:10
-0.14%

Fixturexperterna utvecklas med ny teknik

Med investeringen i additiv teknik fortsätter APM att ligga i topp med högkvalitativa lösningar inom kontrollfixturer för kravställande kunder.

 

Mer än 40 års erfarenhet har gjort Värnamo­företaget till en ledande aktör inom området. APM erbjuder allt ifrån komplexa kontrollfixturer med mätsystem för SPS mätning till förhållandevis enkla lösningar såsom, Stop/Gå tolkar och mätupplägg.

 

Kontrollfixturer som utmärker sig

 

Med en bred kundkrets inom bland annat internationell fordonsindustri sticker APMs kontrollfixturer ut i konkurrensen.

– Förutom vår långa erfarenhet av att jobba med fordonsindustrin i Sverige och övriga Europa, har vi till skillnad från våra konkurrenter en fördel då vi väljer det material i fixturerna som bäst passar ändamålet och/eller kundens krav, säger vd Peter Sandén.

En fixtur kan tillverkas helt i lättviktsmaterialen Honeycomb och plast – eller helt i aluminium. Mekaniska komponenter tillverkas i båda fallen i aluminium och stål.

 

Kontrollfixtur för sträckbockad profil levererad till kund i England.

 

 

Investering i 3D printer ger nya möjligheter

 

Genom inköpet av en 3D printer, Markforged Mark Two (gen2) kan APM nu även printa komplexa detaljer i kolfiberarmerad plast, med en styrka i materialet motsvarande aluminium 6082.

– Samtidigt ger det oss möjligheter att snabbt printa komponenter till prototyper så att vi kan testa våra idéer innan vi för in dem i våra konstruktioner, säger Peter.

 

I den nya 3D-printern kan APM ta fram prototyper och detaljer till kontrollfixturerna samt göra mindre mätupplägg till mätmaskinen.

 

Ökade kvalitetskrav – snävare toleranser

 

APMs mätkapacitet är utöver det vanliga med tre stora portalmaskiner där man kan ta emot förhållandevis stora detaljer, upp emot 2600 x 1500.

– Vår tillverkning ger oss möjlighet att ta fram enklare mätupplägg för en engångsmätning eller en mer permanent fixtur för framtida mätningar i kundens lokaler. Detta är vi tämligen ensamma om, konstaterar Peter. Och behovet av mättjänster fortsätter att öka inom industrin.

 

Utfallsprovmätning av plåtdetalj i en av APMs 3 koordinatmätmaskiner. Den största maskinen har mätområde 2600x1500x1350.

 

Fräsning av fåstycksdetaljer

 

APM erbjuder även legofräsning i 5-axliga CNC- maskiner i olika storlekar.

– Vår största maskin, en Famu Active Five, klara att fräsa en 5-sidig detalj i storlek upp till 2 200 x 1 000 x 750, säger vd Peter Sandén.

 

 

Kontrollfixtur för plåtdetalj levererad till ett företag i Sydamerika.

 

 

 

FAKTA APM

APM August Pettersson AB har sin grund från slutet av 20-talet då August Pettersson startade sitt modellsnickeri då den mekaniska industrin i Värnamo började växa sig stor. Sedan början av 80-talet har APM utvecklats mer mot bil­industrin inom tillverkning av kontrollutrustningar, 5-axlig fräsning och friformsmätning.

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: APMKONTAKTUPPGIFTER

APM August Pettersson AB

(APM August Pettersson AB)

Telefon: 0370-69 26 30
Mail: peter.s@apm.se

Besöksadress:
Vitarörsv. 5
33153
Värnamo

Postadress:
Box 526
33125
Värnamo

Webbadress:
www.apm.se