Vecka 49 Fredag 8 december Grattis Virginia
Valuta
EUR 11.21 -0.07 -0.07
GBP 13.07 -0.01 -0.006
USD 10.39 -0.09 -0.092
BÖRSEN 17:30
-0.24%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Återbrukat stål förlänger livscykeln

Från det välbekanta ”vanliga” stålet till återvunnet, återbrukat och fossilfritt. EAB i Smålandsstenar befinner sig mitt i en spännande omställning.

 

 

– Återvunnet stål har vi använt länge i våra konstruktioner. Stål är det material som har högst återvinningsgrad av alla material. Ytterligare en möjlighet att förlänga en produkts livscykel är att använda återbrukat stål.

 

Från nedmonterad anläggning till ny byggnad


Det säger Linn Petersson, hållbarhetsansvarig EAB. I samarbete med Stena Stål har EAB Stålbyggnader genomfört ett kundprojekt där man använt återbrukade balkar från en nedmonterad anläggning för användning till en ny byggnad, efter testning, certifiering och blästring. Återbrukat egna konstruktioner har EAB gjort tidigare men det här är första gången man återbrukar en extern anläggning för kunds räkning.

 

”Vi är aktiva i vårt hållbarhetsarbete och vill vara transparenta gentemot våra kunder och vår omvärld”, säger Linn Petersson, hållbarhetsansvarig på EAB.

 

 

”En livsnödvändig omställning”


Sett till faktiska siffror på stålets klimatpåverkan så är återbruk en riktig vinst för miljön. Och att tillväxt och miljöansvar går hand i hand är en självklar utgångspunkt för familjeföretaget i Smålandsstenar som gjort sig kända för sina stålkonstruktioner med devisen ”Det håller”.
– En livsnödvändig omställning är i görningen där vi som företag har ett omfattande ansvar som innebär att vi ska vara modiga nog att förändra vårt sätt att arbeta och planera framåt, säger Per-Åke Andersson, vd och delägare EAB.

 

”Vi vill växa och göra det på ett hållbart sätt”, säger Per-Åke Andersson, vd och delägare EAB.

 

 

Miljövarudeklaration för stålstomme


Hållbarhetsrapportering och spårbarhet enligt nya EU-direktiv liksom arbete med att ta fram EPD:er – miljövarudeklarationer – för EABs produkter är en viktig del av arbetet.
– Vi har precis tagit fram vårt första EPD-dokument för vår stålstomme på EAB Stålbyggnader. Att få information om en produkts miljöpåverkan under hela dess livscykel är något som allt fler av våra kunder efterfrågar, säger Linn Petersson.
EAB har också anslutit sig till EcoVadis, ett globalt utvärderingssystem som rankar företag bland annat utifrån ett flertal hållbarhetsområden inklusive miljö, arbetsrätt och mänskliga rättigheter, etik och hållbar upphandling.
– Att jobba aktivt med dessa frågor är nödvändigt för att ta stålet in i framtiden på ett hållbart sätt, säger Linn.

 

Återbrukat stål är ett klimatsmart val i väntan på det fossilfria stålet, säger Malin Candell, affärsområdeschef stålbyggnader.

 

 

 

 

Fakta EAB – Lagerinredningar, portar och stålbyggnader – med hela världen som marknad. Konstruktion, produktion och utveckling i Smålandsstenar. Välkomna hit!

 

Text: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se
Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se & Oliver Andersson

 KONTAKTUPPGIFTER

EAB

(EAB)

Telefon: 037134000
Mail: info@eab.se

Besöksadress:
Stålgatan 2
33333
SMÅLANDSSTENAR

Postadress:
Stålg. 2
33333
Smålandsstenar

Webbadress:
www.eab.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår