Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 48 Torsdag 1 december Grattis Oskar, Ossian
Valuta
EUR 10.92 -0.01 -0.005
GBP 12.66 0.00 0.005
USD 10.47 -0.03 -0.031
BÖRSEN 17:30
0.43%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Med stålet in i framtiden

Snart är det fossilfria stålet här. Samtidigt jobbar EAB intensivt med hållbara produktlösningar där en enda millimeter gör stor skillnad för miljön.

 

 

Vi befinner oss på lagret hos EAB i Smålandsstenar där hisnande mängder av färdigproducerade stålbalkar är staplade i väntan på vidare transport ut till kund. Johan Tillberg, teknologie doktor inom solid mekanik och konstruktionschef på EAB sedan sju år tillbaka berättar:

– Vår uppgift är att skapa stål­konstruktioner som är optimerade och säkra så att de håller över tid – utan att använda mer stål än det som behövs. Om vi kan minimera massan utan att kompromissa med kvalitet, robusthet och säkerhet, så verkar det positivt för miljön på så många olika sätt.

 

Om plåten som balkarna tillverkas av minskar så lite som en halv millimeter i tjocklek så gör det stor skillnad för miljön.

 

 

Optimerad konstruktion med mindre materialåtgång

 

För till och med en halv millimeter tunnare plåt gör skillnad för miljön hela vägen, från råvaruframställning och energiförbrukning i produktionen till transport av färdig lagerinredning som skeppas från Smålandsstenar till kunder runt om i världen.

Optimeringen av stålkonstruk­tionerna, en del av EAB:s ”Engineering Principles”, är möjlig tack vare råmaterialet – stålet – som ständigt utvecklas med nya kvalitéer, exempelvis inom höghållfast stål.

– Framtiden kommer att innebära ännu fler kvalitéer med ännu bättre egenskaper vilket innebär att vi kan forma nya strukturer med ännu mindre materialåtgång – som ändå tar samma last, förklarar Johan.

 

”Samtidigt som vi följer våra ”Engineering Principles” så tar vi vårt ansvar för miljön och för framtiden” säger Johan Tillberg, konstruktionschef och hållfasthetsexpert EAB.

 

Först i världen med fossilfritt stål

 

Och framtiden är närmare än vi tror. SSAB, som är en av EAB:s stål­leverantörer, är långt framskridna i sitt utvecklingsarbete av det fossilfria stålet. Sverige kommer att bli först i världen med tillverkning av stål där den energikrävande produktionen då sker helt med fossilfria energikällor och därmed minimerar koldioxidutsläpp.

– Enligt prognos kommer SSAB:s närmaste partners att få tillgång till det gröna stålet 2026 och det ligger faktiskt inte så långt borta, konstaterar Johan.

 

På väg mot framtiden. Som trogen kund står EAB i den prioriteringskö som SSAB:s ledningsgrupp strikt jobbar mot när det gäller leverans av det fossilfritt tillverkade stålet.

 

 

 

FAKTA
EAB – lagerinredningar, portar och stålbyggnader – med hela världen som marknad. Konstruktion, produktion och utveckling i Smålandsstenar. Välkomna hit!

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se & EABKONTAKTUPPGIFTER

EAB

(EAB)

Telefon: 037134000
Mail: info@eab.se

Besöksadress:
Stålgatan 2
33333
SMÅLANDSSTENAR

Postadress:
Stålg. 2
33333
Smålandsstenar

Webbadress:
www.eab.se