Vecka 25 Fredag 21 juni Grattis Alf, Alvar
Valuta
EUR 11.24 0.00 0.002
GBP 13.29 0.00 -0.003
USD 10.5 0.00 -0.004
BÖRSEN 17:30
0.9%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Stora besparingar med smart elkoll

Med enkla medel kan industrin bli mer energieffektiv och göra stora besparingar på sina energikostnader. Elajo har kunskap, resurser och lösningar.

 

– Ett företag gjorde en halv miljon i besparingar på fasta energikostnader under det första året. Ett annat företag, Skeppshultcykeln, har blivit 20 procent mer energieffektiva sedan vi genomförde en energikartläggning, säger energiingenjör Sandra Vatn.

 

Energiingenjör Sandra Vatn hjälper företag med bland annat energikartläggningar och bidragsansökningar på energisidan.

 

Energisamordning sänker kostnad

 

Det handlar alltså om energieffektivisering som gör stor skillnad. Sandra Vatn besöker kontinuerligt industrier i Gnosjöregionen för energikartläggning och energisamordning. Effektstyrning är något de jobbar aktivt med.

– Många vet inte hur en elfaktura är uppbyggd, men industrin har i regel ett effektabonnemang, och med rätt effektstyrning kan du optimera abonnemanget och på så sätt sänka elkostnaden, säger Sandra. Den timme under månaden som är mest energiintensiv är den som bestämmer hur stort ditt abonnemang blir.

– Och med ett planerat effektuttag kan du sänka dina kostnader, säger Sandra.

 

Elajo säljer kompetens och kunskap inom ett brett teknikområde. ”Vi hjälper industrin att bli mer energieffektiv”, säjer Anders Nilsson och Sandra Vatn.

 

Energisamordning och Smart El-koll

 

Lösningen heter ”Smart Elkoll”, en mjukvara som fördelar effektuttaget över tid. Detta är en investering som brukar betala sig på mellan 1-3 år, förklarar Sandra. Elajo kan också erbjuda ett serviceavtal inom energisamordning.

– Energin är ofta en av de största utgifterna vid sidan av personal och material, men det är sällan man har tid att jobba med det – och det är här vi kommer in i bilden. Laserkraft i Bredaryd har blivit 10 procent mer energieffektiva med oss som energisamordnare sedan i somras, säger Sandra.

 

Klimat, kyla och ventilation

 

En viktig del av energiarbetet är att också ha koll på klimat, kyla och ventilation. Anders Nilsson, serviceledare, är certifierad för OVK, obligatorisk ventilationskontroll.

– Alla publika anläggningar och flerfamiljshus med mer än två lägenheter är skyldiga enligt lag att kontrollera ventilationen vart tredje år. Motsvarande är periodiserad kylkontroll för större kylmaskiner. Här kan vi hjälpa till, säger Anders.

 

Att ventilation och kyla funkar som den ska är avgörande för energiförbrukningen. Anders Nilsson bistår med den lagstadgade obligatoriska ventilationskontrollen.

 

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se & ELAJO

 KONTAKTUPPGIFTER

ELAJO

(ELAJO )

Telefon: 0371-511839
Mail: info@elajo.se

Besöksadress:
Stegvägen 22
332 92
Gislaved

Postadress:
Förrådsg. 6
57236
Oskarshamn

Webbadress:
www.elajo.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår