Vecka 49 Fredag 8 december Grattis Virginia
Valuta
EUR 11.21 -0.07 -0.07
GBP 13.07 -0.01 -0.005
USD 10.39 -0.09 -0.089
BÖRSEN 17:30
-0.24%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Årets verktygsmakare 2023 växlar upp

Efterfrågan på svenska formverktyg fortsätter att öka. Rutinerade Form & Verktyg Lööf växer med ny teknik, fler medarbetare och utmanande projekt.

 

– Läget just nu för svensk verktygstillverkning måste vara det bästa på 25 år. Det finns stora behov, nu när många kunder väljer att tillverka fler verktyg i Sverige, så oavsett konjunktur kommer vi att ha ett bra läge, säger Tobias Sjödell.
Det har gått tre år sedan han och brodern Marcus Sjödell förvärvade det anrika verktygsföretaget i Gislaved av bröderna Ronny och Benny Lööf. Att de lyckats kamma hem utmärkelsen ”Årets verktygsmakare 2023” av svensk plastindustriförening säger något om ambitionsnivån att ligga på topp.

 

Hyllade av branschen – och taggade för tillväxt. Tobias (tv) och Marcus (th) Sjödell framför senaste maskininvesteringen, en OPS Ingersoll High Speed V9.

 

 

Automatiserad högprecisionstillverkning


– Utbildad arbetskraft är den stora utmaningen. Högprecisionstillverkning med häftiga maskiner där du använder datorer till allt borde vara attraktivt, och vi har redan gått från nio till elva anställda. Vi försöker att växla upp så fort det bara går så att vi kan hjälpa våra kunder, säger Tobias.

Marcus fortsätter:
– Man behöver inte vara fullfjädrad verktygsmakare för att jobba hos oss. Har du ett tekniskt intresse och huvudet på skaft så lär du dig resten här.

 

”För att möta våra kunders behov tillverkar vi nu även 2K- och avgängningsverktyg”, säger Marcus Sjödell.

 

Nästa steg – automatiserad beredning


Och visst gäller det att ha huvudet på skaft i verkstadsmiljön hos Form & Verktyg Lööf där alla maskingrupper sånär som trådgnistarna är robotiserade. Senaste maskinen in är en höghastighetsfräs från OPS Ingersoll, High Speed V9, med smarta funktioner och plats för 150 verktyg.
– Vi har investerat i fler verktyg, hållare och uppspänningsordningar för att effektivisera och ta bort flaskhalsar. Nästa steg är smartare programvaror för automatiserad beredning, säger Marcus.

 

Form & Verktyg AB Lööf konstruerar och tillverkar formverktyg för plastindustrin och pressgjutningsverktyg för zinkindustrin.

 

 

Höga krav på snäva toleranser


Form & Verktyg Lööfs kunder inom bland annat automotive, medicinteknik och passagerarsäkerhet ställer allt högre krav på snäva toleranser.
– Vi skickar till exempel fordonsrelaterade plastdetaljer på röntgen till Tyskland för att mäta invändiga toleranser i kritiska system, säger Tobias.

 

 

 

Fakta FORM & VERKTYGS AB LÖÖF - Precisionsverktyg sedan 1962. Konstruktion och tillverkning av formverktyg för plast & zink. Ändringar, reparation, utfallsprover & förserieproduktion.

 

 

Text & foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

 KONTAKTUPPGIFTER

Form & Verktygs AB Lööf

(Form & Verktygs AB Lööf)

Telefon: 0371-226220
Mail: info@fovloof.se

Besöksadress:
Solhemsgatan 38
33234
GISLAVED

Postadress:
Solhemsg. 38
33234
Gislaved

Webbadress:
www.fovloof.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår