Vecka 49 Lördag 9 december Grattis Anna
Valuta
EUR 11.27 0.06 0.057
GBP 13.14 0.00 0
USD 10.47 0.08 0.083
BÖRSEN 17:30
0.98%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Dags för industrin att tänka grönt

Vad händer om du genomlyser hela din verksamhet ur ett hållbarhetsperspektiv? GLS Laserstans vet. De är ett av tre pilotföretag i Ekolyftet.

 

– Vi fick möjligheten att göra en fortsättning på Produktionslyftet där vi använder samma arbetssätt för att fördjupa oss i hållbarhetsfrågor.

Ekolyftet använder Produktionslyftets metodik för att se med gröna glasögon på resursslöseri och outnyttjad kreativitet, säger Jens Petersson, vd på GLS Laserstans i Gnosjö.

 

Konkret handlingsplan – lättare att göra skillnad

 

Vi landar mitt i ett möte där företagets styrgrupp för Ekolyftet går igenom punkten om samåkning till jobbet. I vilken utsträckning är det vanligt? Kan förmånscyklar vara ett bra alternativ för dem som bor nära? Kan man hjälpa nyanställda att knyta de personliga kontakterna som gör det lättare att samåka till jobbet?

– Även många små grejer blir mycket i slutändan. Nu när vi börjar ha en handlingsplan klar känner jag att det blir greppbart också för mig, att jag kan göra skillnad, säger Maria Nilsson.

 

Hållbarhet blir en alltmer avgörande konkurrensfaktor för tillverkande företag. GLS Laserstans i Gnosjö deltar som pilotföretag i Ekolyftet för att minska sin miljöbelastning.

 

Viktigt med delaktighet i hela organisationen

 

Ett hållbart företagande handlar till ytan oftast om att köpa fossilfri el och kanske installera solceller på taket, beslut som fattas av företagsledningen. Men när handlingsplanen går ner på detaljnivå och berör allt ifrån transporter och emballage till hur vi faktiskt tar oss till och från jobbet – ja då är det lättare för varje individ i organisationen att känna sig delaktig.

– Jag kanske är van att sopsortera hemma, men vad gör jag på jobbet? Det gäller att uppmuntra oss alla att tänka klimatsmart och hållbart hela vägen. Det handlar bara om att börja någonstans, säger Jens.

 

Förbättringsfabriken

 

Vi lämnar mötet för en stund och tar ett varv ute i produktionen. Ute på fabriksgolvet har redan varje grupp sin egen pulstavla. ”Förbättringsfabriken” är rubriken.

– De här tavlorna har vi haft i många år och jobbat med utifrån LEAN-tänket. Nu ska vi ta med oss handlingsplanen från Ekolyftet ut till varje arbetsstation också, berättar Jens.

Men det är viktigt att inte bara komma med en hel massa punkter som säger att ”nu ska vi göra så här”.

– Vi måste grunda med ett varför. Varför ska vi göra det här? Varför är det viktigt att vi som plåtindustri sparar på resurser och minskar vårt CO2-avtryck samtidigt som vi ändå bidrar med produkter och tjänster som gör vår vardag enklare?

 

Förbättringsfabriken! På pulstavlorna ute i produktionen kommer handlingsplanen för hållbarhet att spela en viktig roll.

 

Kunder efterfrågar hållbara produkter

 

Vilken hållbarhetsnöt inom plåtindustrin är svårast att knäcka?

– Det är ju stålet. Vi har fått frågan vad vi har för CO2-avtryck på en specifik produkt och största delen av det kommer ju från stålet.

Här ligger en stor uppgift för våra leverantörer att ta fram fossilfritt stål, konstaterar Jens.

Att intresset från kunderna ökar i hållbarhetsfrågor är tydligt.

– Vi menar att det också är viktigt utifrån vårt arbetsgivarvarumärke. För GLS Laserstans är det viktigt att ligga i framkant och vara med och driva hållbarhetsfrågorna, säger Jens.

– Och det räcker inte med att köpa grön el, vi måste minska elförbrukningen också.

 

 

”Det räcker inte att köpa grön el, vi vill minska elförbrukningen också”, säger Jens Petersson. Ett sätt är att investera i ny och mer resurssnål teknik, bland annat en ny kantpresscell och en ny stansmaskin.

 

Investera i hållbarhet

 

Ett sätt är att investera i nya energisnåla maskiner. Förra veckan installerades en Safan Darley kantpress med tillhörande automation från Starmatik.

– Och den här nya stansmaskinen kom igår, så den har vi inte ens hunnit packa upp, säger Jens och ler.

Om ett par veckor anländer dessutom en ny vikmaskin.

– I runda slängar har vi investerat 25 miljoner i de här maskinerna. Efterfrågan hos alla våra kunder fortsätter att öka och därför behöver vi också utöka vår maskinkapacitet.

 

 

Fakta Ekolyftet
Ekolyftet kommer att ingå i Produktionslyftets ordinarie utbud av utvecklingsprogram för företag som vill öka sin förändringsförmåga. Ekolyftet drivs av ett antal ledande aktörer inom hållbar produktion; RISE, KTH, IUC Sverige, Chalmers samt Södertälje Science Park.

 

FAKTA 

GLS Laserstans – en komplett plåtleverantör, från bockad tunnplåt till avancerad plåtbearbetning. Enastående teknik och hög kapacitet vid våra två produktionsenheter.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

 

 

 

 KONTAKTUPPGIFTER

GLS Laserstans AB

(GLS Laserstans AB)

Telefon: 0370333240
Mail: gnosjo@glsindustries.com

Besöksadress:
Platåvägen 2
33532
Gnosjö

Postadress:
Fabriksgatan 7
34131
Ljungby

Webbadress:
glsindustries.comDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår