Vecka 24 Söndag 16 juni Grattis Axel, Axelina
Valuta
EUR 11.25 0.00 0.003
GBP 13.34 0.00 0
USD 10.51 0.03 0.035
BÖRSEN 17:30
-1.36%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Bredd och kompetens ger en unik region för plastbearbetning

Från tunna plastfilmer till stora formsprutade detaljer. Plastindustrin i Gnosjöregionen är unik – tack vare en enorm bredd och hög kompetensnivå.

 

 

Sträckfilm, industrifilm, bärkassar och konsumentförpackningar. Trioworld är en av Europas största producenter av plastfilm och ett tydligt exempel på den bredd som finns bland plastindustrin i Gnosjöregionen.

– Vårt mål är alltid optimering genom innovation och utveckling, oavsett vad det är för produkt som vi jobbar med. Fokus är minskad materialförbrukning, hållbarhet och bästa möjliga funktion i varje applikation, säger Anders Larsson, produktchef för ensilagesträckfilm på Trioworld.

 

Anders Larsson, produktchef för ensilage­sträckfilm på Trioworld.
Foto: Trioworld

 

 

Huvudkontoret finns i Smålandsstenar och här har Trioworld tillverkning av bland annat pallsträckfilm och ensilage­film. Två områden där företaget har varit lite av en pionjär genom åren och även ledande i utvecklingen med att minska materialanvändningen.

– Det unika med oss är bredden och den stora variationen bland våra produkter. Ett exempel är nu när vi utvecklar högpresterande pallsträckfilmer med PCR, det vill säga återvunnet material som använts i avsedd app­likation. Pallsträckfilmen är 15–23 mikrometer tjock och kan dessutom sträckas upp mot 300 procent. Det är väldigt tunt och produktionen är krävande.
Men eftersom vi har mångårig erfarenhet av produktion med återvunnen råvara, till exempel i sopsäckar, kan vi dra nytta av den kunskap som finns i huset när vi utvecklar och säkrar processen för pallsträckfilm. Vi har en unik bredd i vår portfölj och det hjälper oss att klara övergången till mer krävande produkter, säger Magdalena Bengtsson, produktchef för pallsträckfilm på Trioworld.

 

På Trioworld i Smålandsstenar tillverkas ensilagefilm, pallsträckfilm, sopsäckar samt bygg- och täckfilm. Hållbarhet har alltid varit ett stort fokusområde för företaget och handlar om såväl minskad material­användning och hållbara material som att själva ta ett stort internt ansvar. ”Vi måste vara trovärdiga och använder exempelvis bara grön energi från vattenkraft och har de senaste två åren blivit tilldelade EcoVadis Platinum, vilket är högsta rankingen i en tredjeparts bedömning av ett företags hållbarhets­arbete”, säger Magdalena Bengtsson, produktchef för pallsträckfilm på Trioworld

Foto: GnosjoRegion.se

 

Unik svetsning i renrum

 

Bredden är även tydlig hos Specialplast Wensbo som svetsar plastfolier till ett brett spektrum av produkter – från stora madrasser till små medicinska enheter. Företagets unika kompetens hittar vi inom svetsning i renrum där fokus ligger på luft- och vätskesäkra produkter inom medicinteknik.

– Det är vår USP. Utöver svetskunskap­erna har vi ett stort logistiskt kunnande i verksamheten och erbjuder även montering och andra tilläggstjänster.

– Vi har även satsat mycket på produkt­utveckling tillsammans med våra kunder och har blivit lite av specialister på att bistå kunder i rationaliseringsprocesser där rätt tillverkningskostnad ska nås utan att man tummar på de höga kraven på funktion och kvalitet, säger Fredrik Anell, vd på Specialplast Wensbo.

 

Specialplast Wensbo är välkända för sin kundunika tillverkning där varje maskin är exakt ändamåls­anpassad för en specifik produkt. Renrumssvetsningen sker i Gislaved samtidigt som företaget har ett utvecklingskontor i Lund. ”Vi svetsar allt från stora produkter som madrasser till små enheter som ska användas i kroppen. Det är ett väldigt stort spektrum, men den röda tråden är svets med täthet”, säger Fredrik Anell, vd, Specialplast Wensbo.
Foto: GnosjoRegion.se

 

Formsprutning med bred maskinpark

 

För Holmgrens Plast är hjärtat i verksamheten formsprutning. Men precis som för både Trioworld och Specialplast Wensbo finns det en bredd i företaget som går hela vägen från prototyp via verktyg och material till produktion – ja, faktiskt även till ­montering och distribution ut till kundens agenturer runt om i världen.

– Det som gör oss unika är inte formsprutningen, för det är många som formsprutar, utan det är att vi har möjlighet att formspruta från ett halvt gram upp till fem kilo. Vi har en bred maskinpark från den minsta till den största maskinen, med låskraft från 28 till 1 000 ton. På den största maskinen kan vi hänga verktyg som väger tio ton. Det är den ena saken som gör oss unika – en bredd i produktionen, säger han och fortsätter:

– Den andra saken är att vi kan bearbeta mer än 200 olika plast­kvaliteter i allt från glasfiber- och kevlararmering till teflon. Allt beroende på produktens specifika egenskaper. Den bredden gör att vi ofta kan ta oss an ett helt projekt som kunden kommer med.

 

Hjärtat hos Holmgrens Plast är formsprutning. Men genom att även erbjuda kunden tjänster som montering och distribution kan företaget ta ett större helhetsansvar för hela produktionskedjan. ”Hos oss finns monteringsverkstad, lager och distribution. I stället för att skicka runt en detalj i hela Sverige kan vi lösa allt här i huset. Många kunder gillar det eftersom det både är miljövänligt och smidigt”, säger Stefan Holmgren, vd, Holmgrens Plast.
Foto: Patrik Leonardsson

 

Ökar kompetensen i plastbranschen

 

Den enorma bredd som finns bland plastföretagen i Gnosjöregionen visar sig även genom utbildningscentret Polymercentrum i Anderstorp som ägs av regionens plastbearbetande företag samt av leverantörer och kunder till företagen. Allt i tätt samarbete med Campus Värnamo och allt med syftet att lyfta kompetensen i regionen.

– Plastbranschen och plastföretagen är duktiga på att låta sina medarbetare delta i våra utbildningsinsatser. Det är ett utmärkt sätt för dem att öka medarbetarnas kunskap och på så sätt bli mer konkurrenskraftiga. För vår del handlar framtiden om att fortsätta lyssna på plastbranschen och göra allt vi kan för att bidra till företagens tillväxt i regionen, säger Niclas Stensson, ansvarig för näringslivssamverkan på Campus Värnamo.

 

Niclas Stensson, ansvarig för näringslivssamverkan på Campus Värnamo, berättar att alla utbildningar på Campus Värnamo och Polymercentrum är behovsstyrda och bygger på den efterfrågan som finns bland företagen i regionen. Det gör också att intresset för utbildningarna är väldigt stor, säger han

Foto: Campus Värnamo

 

 

Text: Johan Larsson, GnosjoRegion.se

Bild på startsidan Foto GnosjoRegion.se

Fotograf övriga bilder: Se respektive fotoKONTAKTUPPGIFTER

GnosjoRegion.se

(GnosjoRegion.se)

Telefon: 037131920
Mail: info@gnosjoregion.se

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår