Vecka 41 Lördag 12 oktober Grattis Valfrid, Manfred
Valuta
EUR 11.35 -0.02 -0.017
GBP 13.56 0.00 0
USD 10.38 -0.01 -0.014
BÖRSEN 17:30
0.75%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Gislaved – gamla anor och nya talanger

Ett mecka för plastindustrin och hemmabas för elitlagen Lejonen speedway och volleybollaget GVK. Men det som kanske främst placerat orten på kartan är däcken.

 

Att bröderna Gislow 1905 satte en avgörande milstolpe i Gislaveds historia genom sin tillverkning av ortens första bildäck råder inga tvivel om. Vad som kanske inte är lika känt är att det långt innan dess fanns verksamheter inom gästgiveri och marknad som också haft betydelse tack vare ortens placering längs Nissastigen.

 

En tradition av handel växte tidigt fram i Gislaved då man stannade till här för mat och vila under sin färd på Nissastigen, på 1800-talet fanns tre gästgiverier och på en utav platserna ligger idag Hotell Nissastigen.

 

Bra möjligheter att bygga upp eget

 

Ett utav gästgiverierna låg vid Stortorget mitt i centrum och här hittar man idag Hotell Nissastigen som drivs av Anna Dimitrievska bördig från Borås och Josefin Jungmarker från Gislaved som tog över hotellverksamheten 2009. Båda bor i Gislaved.

– Jag upplever man får möjligheter här som jag inte kan tänka mig finns på många andra ställen. Om man driver ett hotell i exempelvis Borås tror jag risken för att bli uppköpt av en hotellkedja är stor. Företagandet här är så tydligt och är du arbetsam så kan man arbeta sig upp.

Startsträckan är mycket längre i större städer, exempelvis att hyra första lokalen kostar mycket mer. En annan fördel med att driva företag här är att det finns många mentorer omkring som kan hjälpa.

Hotellbranschen som är extremt utsatt nu under pandemin har gjort att de båda ägarna numera jobbar mycket mer i driften själva som t ex i reception och lunchservering.

– Man känner att folk i bygden är engagerade och rädda om en och vill att vi ska finnas. Att affärskunder inte kommer till oss nu kan de inte rå för, de försöker ju också anpassa sig till rådande läge, vi känner deras välvilja och de frågar hur de kan hjälpa till.

Många av hotellets erbjudanden har fått ny form och man har lagt mycket kraft på takeaway.
På uteterrassen körs vinterAW där man sitter i separata bås, de populära quizkvällarna sänds numera live via Youtube och konferensrummen hyrs ut med full service och utrustning för digitala möten.

 

Josefin Jungmarker och Anna Dimitrievska driver Hotell Nissastigen, här i färd att ordna coronaanpassad vinterAW på hotellets uteterrass. Anna bor i Gislaved sen 2003. "Jag trivs jättebra här! Det är en aktiv bygd med ett starkt föreningsliv."

 

Naturligt att hjälpa varandra

 

Plastindustrin har varit stor i Gislaved ända sedan 1920 då familjen Mårtensson startade Svensk Celluloidindustri AB. Genom åren har det i kommunen startats över hundra företag som arbetar med plast. Ett av dessa är Reelab AB i Gislaved, leverantör av återvunnet plastcompounds. Deras material används exempelvis till flaskor, blomkrukor, tråg och lock.

– Den omtanke som finns mellan företagen i dessa trakter, om de råkar ut för svårigheter, tycker jag är unik, säger Kristin Nilsson, delägare i Reelab.

Hon nämner Axjo, ett systerföretag till Reelab, som fick stort stöd från flera håll när de drabbades av omfattande brand.

– Det finns en mentalitet här som gör det naturligt att man hjälper varandra, att man samarbetar. Jag tror inte att den finns på så många ställen, säger Kristin.

Hon jämför med när hon bodde i Groningen i Holland under 11 år.

– Där ställde man inte upp på samma sätt för företaget och stannade inte kvar lika länge. Här finns ett större engagemang för jobbet, det är viktigt för arbetstagaren att det går bra för företaget. Arbetskollegor blir ofta vänner och man umgås även på fritiden.

 

"Pandemin har gjort att man behöver vara mer kreativ! Till exempel kunder som man nu inte kan träffa erbjuder vi Walk and talk with Reelab där vi helt enkelt går en runda ihop istället för att sitta i konferensrum. Man lär känna kunderna på ett annat sätt", säger Kristin Nilsson, Reelab.

 

I utkanten av Gislaved finns en populär motionsslinga som går runt anlagd våtmark/sjö i vacker och rofylld skogsmiljö, Rastadammarna. Här finns ett rikt fågelliv som lockar många fågelskådare. Sittbänkar är utplacerade och här finns även grillplats.

 

Ökad efterfrågan

 

Ett utav de största företagen i Gislaved tätort är Rosti GP AB som tillverkar plastdetaljer till livsmedelsindustrin som exempelvis kapsyler, snusförpackningar och alkogelpumpar.
Pandemin har inneburit mer att göra inom vissa produktsortiment berättar Per Petterson, vd på Rosti.

– Vi har varit lyckligt lottade under denna period, ökad efterfrågan på tvål och alkogel gör att vi investerat mycket i produktionen. Tidvis under 2020 har vi haft svårt att få personal på operatörssidan då vårt behov dubblerats under perioder, säger Per.
Digitala lösningar används nu i allt större utsträckning för att kunna ge kunder möjlighet att besöka fabriken på distans.

– Exempelvis kör vi livestream från produktionshallen för nya kunder och vid tex revisioner. En återgång till det fysiska mötet återkommer säkert, dock i mer begränsad form än före Covid, säger Per.

 

2020 nyinvigdes Glashuset som fått nya lokaler för elever på dansgymnasieprogrammet och Gislaveds dansstudio. Flera elever går varje år vidare till Balettakademien i Stockholm. I huset finns även Kulturplatån och restaurang Matkulturen.

 

Det ska vara "vi" tänk!”

Hallå där Bo Hallberg, ledare för GVK Gislaved volleybollklubb. Hur kommer det sig att klubben nått så stor framgång?

– Vi bestämde oss för att satsa på spelare som kan bo och jobba i Gislaved, det gör jättemycket för lagets sammanhållning. Vi har jättefin sporthall, Gisle Sportcenter, och mycket bra stöd från föräldrar och folk kring laget. Det finns en gnosjöanda inom klubben och vi har byggt upp ett gott anseende. Jag säger ofta till tjejerna att om du lär dig hur du gör någon annan bra så är det bättre än att du gör poäng själv, det ska vara ett “vi”-tänk!

 

Bo Hallberg, ledare för Gislaved Volleybollklubb

 

 

Speedwaylaget Lejonen har blivit svenska mästare vid två tillfällen.

–Här finns ett genuint motorintresse med lång historik av motorsport. Sponsorerna från kommunen är otroligt lojala och stolta för bygden, säger Anders Fröjd, sportchef för Lejonen.

 

 

 

"Som ung får man möjlighet välja bland många olika instrument och när man spelar ingår man i orkester ensemble. Musikskolans elever och lärare medverkar vid 150 konserter i kommunen varje år", säger Veronika Lorentzson musikskolechef i Gislaved.

 

 

 

FAKTA GISLAVED
Gislaved är en tätort i Gislaveds kommun i Jönköpings län

Antal invånare 10 220 (2021) Källa: Gislaved kommun

Yta 693 hektar (2018)

Kuriosa Svenska Gummifabriken i Gislaved, som senare specialiserade sig på däck, etablerades redan 1895.

Gislaveds gymnasium, med 1 100 studerande, har en internationell profil och är en certifierad FN-skola.

Gislaveds kommunvapen är ett äldre karttecken som förr symboliserade gästgiveri.

 

 

Text och foto: Kim Svensén

Övriga fotografer:
Orkesterbilden – Foto: Gislaveds Symfoniorkester
Flöjt – Foto: Musikskolan Gislaved
Speedway – Foto: Lejonen
Bo Hallberg – Foto: Gislaved volleybollklubb GVK

 

 

 

 



Reportage

Right around the corner

Politiker och näringslivsexperter i all ära, men vi frågar Gnosjöregionens företagare som lever mitt i verkligheten.

LÄS ÄLDRE REPORTAGE

Kontaktuppgifter

GnosjoRegion.se

(Juridiskt namn: Happy Småland AB)

Telefon: 037131920
Skicka e-post Kopiera e-postadress

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.se



Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår