Vecka 49 Lördag 9 december Grattis Anna
Valuta
EUR 11.27 0.06 0.057
GBP 13.14 0.00 0
USD 10.47 0.08 0.083
BÖRSEN 17:30
0.98%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Hela Värnamo spelar i högsta ligan

I Värnamo andas det fotboll för tillfället. Den allsvenska debuten för IFK Värnamo är avklarad och hela orten är fylld av förväntningar. Men orten har sedan länge spelat i den högsta divisionen – i alla fall när det handlar om tillverkande industri.

 

 

Värnamo kommun har som målsättning att växa till 40 000 invånare 2035. En tuff målsättning för en kommun som i dag ligger strax under 35 000. Visst, under den allsvenska säsongen kan målet kanske nås temporärt när supportrar från Malmö FF, AIK eller Djurgården intar staden – men målsättningen har så klart ett längre perspektiv än så.

– Det är en positiv anda i bygden där vi hjälps åt och gläds åt varandras framgångar. Det triggar företagen och skapar en äkta entreprenörsanda.

Vi har många fina företag som växer och nya som etablerar sig vilket bidrar till en positiv spiral, säger Anki Hansson, näringslivschef på Värnamo Näringsliv.

 

Anki Hansson, näringslivschef Värnamo Näringsliv

 

Hon bygger det inte bara på en känsla utan det finns fakta och siffror som backar upp hennes påstående. Det är till exempel så pass fullt på industriområdet Bredasten vid E4 att 40 nya hektar måste släppas för att kunna få in fler företag.

– Vi ser också att det byggs i kransorterna och i Bredaryd behövs det mer mark till industriområdet. Så jag vill säga att hela kommunen lever, vilket är viktigt. Det finns också en trend att folk flyttar tillbaka hit och märker hur bra det går att jobba på distans, säger Anki Hansson.

 

Den positiva andan beror inte enbart på den extremt sensationella händelse som utspelade sig i Eskilstuna den 1 november förra året.

IFK Värnamo vann med 2–0 borta mot Athletic Eskilstuna och säkrade avancemang till herrallsvenskan i fotboll 2022.

IFK:s kapten Freddy Winsth har varit klubben trogen sedan barnsben och spelade hela den avgörande matchen.

– Det ger en extra krydda till staden. Värnamo kan inte få bättre publicitet och det sprider sig även bland alla som har flyttat från orten till andra städer. Vi är stolta över att få representera IFK Värnamo i högsta fotbollsligan i Sverige.

 

”Trots att det är en så pass liten stad tycker jag ändå att Värnamo har ett bra utbud. Det är en trevlig stad och även om stadskärnan i sig inte är så stor finns det allt som man behöver.” Freddy Winsth, lagkapten, IFK Värnamo.

Foto: Alin Popescu

 

 

Han har varit med hela den långa resan. Det som började i division 1, fortsatte under flera säsonger i superettan, sedan blev det division 1 igen och därefter en succésäsong i superettan som gav IFK Värnamo platsen i allsvenskan.

– Värnamo har jobbat långsiktigt – i fotbollsvärlden är långsiktighet ett år på sin höjd – sedan uttåget ur superettan 2018. Vi har byggt vidare på en trupp och kunnat behålla både spelare och tränare. Många var med på resan ner i division 1 och det är en av nycklarna till att det gick så bra i superettan förra året – vi kunde behålla stommen i en fin grupp.

Värnamo-andan finns även i föreningen och det har varit ett lyft, säger han.


Det är ingen slump att Freddy Winsth pratar om Värnamo-andan. Den genomsyrar inte bara IFK Värnamo, utan även näringslivet och hela orten.

Samarbete, långsiktighet och en lokal förankring är tre ord som skulle kunna förklara vad andan innebär. Något som Patrik Ekwall, vd på PE Plast, håller med om.

– Småföretagarandan är speciell i Värnamo – alla hjälper varandra här. Sen är orten tillräckligt stor för att det mesta ska finnas här, men tillräckligt liten för att man ska kunna känna alla. Det är bara att åka ner till bysmeden om man behöver hjälp med något så blir det reparerat snabbt, säger han och fortsätter:

– Här vet man vart man ska åka om man behöver en maskin eller reservdelar, och måste man få tag i personal är det oftast någon anställd som har en före detta kollega som är intresserad. Allt det här är en stor fördel.

 

”Det är roligt att kommunen satsar så mycket. Vi har Gummifabriken som är en fin mötesplats och nu ska IFK Värnamo få en ny arena eftersom de gick upp i allsvenskan.”

Patrik Ekwall, vd, PE Plast. 

 

Gummifabriken

 

 

Steget upp till allsvenskan för IFK Värnamo är inte bara en rolig grej för några få intresserade. Freddy Winsth berättar hur fotbollsintresset i Värnamo har ökat sedan kontraktet blev klart och surret i byn är påtagligt nu när säsongen är i gång.

För ortens företag ger det en möjlighet att synas i ett nationellt sammanhang och för kommunen innebär det ovärderlig och gratis marknadsföring. Det menar Anki Hansson från Värnamo Näringsliv.

– Det betyder jättemycket. Bara marknadsvärdet av att Värnamo kommer att synas i varenda kanal och i sociala medier är värt mycket. Det ger en framtidstro för alla ungdomar att Värnamo kan få fram ett lag i allsvenskan och bidrar förhoppningsvis till att de stannar kvar.

Vi ser definitivt ringar på vattnet som vi måste ta vara på, till exempel alla supportrar som kommer komma till Värnamo, säger hon.

 

För IFK Värnamo har det långsiktiga arbetet handlat om att hitta unga talanger som vill utvecklas i en lugn och trygg miljö. Fokus ligger på gruppen och att få alla att dra åt samma håll. Karaktär, kultur och identitet är några ledord som Freddy Winsth lyfter.

– Det är därför jag är kvar och trivs i klubben, det är kul att göra det lokalt. Lite som företagen här jobbar, säger han. Det är inte helt taget ur luften.

Freddy Winsth är inte bara lagkapten i IFK Värnamo, han jobbar även på Four Office i Värnamo som skräddarsyr kontor till lokala företag.

– Det är roligt att vara ute och hjälpa företag med olika lösningar och utvecklas tillsammans med dem. Det gör också att man får bra koll på företagsklimatet. Det byggs nytt hela tiden och nya bolag poppar upp. Vi märker verkligen av det eftersom vi ofta är med i ett tidigt skede med nystartade bolag eller nya företagskontor, säger han.

 

Den där Värnamo-andan märks även när det uppstår utmaningar och svåra situationer. Då rycker alla ut och hjälper till.

Under pandemin, till exempel, körde näringslivet, akademin och kommunen i gång ett projekt där anställda som var permitterade kunde vidareutbilda sig. Ett projekt som tydligt visar på samarbetsviljan i Värnamo för att tillsammans lösa den kompetensbrist som finns inom industrin. Framtidens sätt att jobba på, enligt Anki Hansson.

– Jag tror det är dit vi måste komma för att kunna reda ut det här med kompetensen. Här händer det något, vi sitter inte och väntar på att någon annan ska göra det. Det finns ett bra samarbete mellan näringsliv, akademi och kommun.

 

Samtidigt som tillverkningsindustrin är stark i Värnamo skriker den efter arbetskraft.

Ett sätt för kommunen att möta detta är genom att bygga fler bostäder. Till exempel är en ny stadsdel – Mossleplatån – under uppbyggnad med 250 nya bostäder för omkring 1 000 invånare.

– Trycket på nyetableringar är stort och många företag ser en potential av att ligga i Värnamo vid E4 och väg 27. Vi ser också en efterfrågan av att ligga nära sina underleverantörer

– jag brukar säga att det bara att ta cykeln och cykla runt till dem här, säger Anki Hansson.

 

Mossleplatån, Finnvedsbostäder

 

 

 

FAKTA VÄRNAMO
Värnamo är centralort i Värnamo kommun och ligger utmed E4 precis där Lagan går in i sjön Vidöstern.
Antal invånare: 19 778 (2020) Yta: 1 194 hektar (2018)

 

Kuriosa

 

Tillverkningsindustrin står för cirka 35 procent av alla arbetstillfällen i orten och det finns runt 400 tillverkande företag i kommunen.

 

Far och son Thern, det vill säga Jonas och Simon, är båda välkända fotbollsprofiler i Värnamo. Jonas är assisterande tränare för IFK Värnamo och var lagkapten när Sverige tog VM-brons 1994, Simon spelar för närvarande i allsvenska IFK Göteborg.

 

 

Text: Johan Larsson

Foto: Gummifabriken Värnamo, Alin Popescu, GnosjoRegion.se, Värnamo Näringsliv och Finnvedsbostäder

 

 

Tidslinje Värnamo:

 • 1620 Värnamo blir så kallad lydköping under Jönköping stad.
 • 1836 Värnamo sparbank grundas.
 • 1871 Värnamo köping bildas. 1876 Värnamo Folkhögskola grundas och har därefter varit verksam i olika skepnader.
 • 1877 Järnvägen kommer till Värnamo.
 • 1882 Hanna Ouchterlony, född i Värnamo, startar Frälsningsarmén i Sverige.
 • 1896 Bagaren Arvid Lindström och brevbäraren Adil Algot Fogelberg skriver Värnamovisan. 1907 Den kände möbelformgivaren Bruno Mathsson föds i Värnamo och verkar här fram till sin död 1988.
 • 1949 Värnamo Södra FF bildas, 37 år efter det att IFK Värnamo bildades.
 • 1962 Värnamo Golfklubb bildas med bana cirka tio minuter från centrum.
 • 1978 Polishuset i Värnamo byggs i tidstypisk 1970-talsstil med brunrött tegel.
 • 1983 Centerns partiledare Annie Lööf föds och växer upp i Maramö, strax norr om Värnamo.
 • 1985 Herrlandslagets tidigare lagkapten Jonas Thern värvas som 17-åring från IFK Värnamo till Malmö FF.
 • 2005 Efter nästan 35 år som egen domsaga övergår Värnamo till att tillhöra Jönköpings domsaga.
 • 2021 IFK Värnamo tar steget upp till herrallsvenskan.
 • 2023 En ny vårdcentral och 25 lägenheter färdigställs i den nya stadsdelen Mossleplatån.
 • 2024 En ny fotbollsarena på Ljussevekaområdet planeras stå klar för en kostnad på 210 miljoner kronor.
 • 2035 Värnamo kommun har som vision att vara 40 000 invånare.

 

 KONTAKTUPPGIFTER

GnosjoRegion.se

(GnosjoRegion.se)

Telefon: 037131920
Mail: info@gnosjoregion.se

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.seDen här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår