Vecka 03 Fredag 17 januari Grattis Anton, Tony
Valuta
EUR 11.5 0.01 0.014
GBP 13.62 -0.03 -0.029
USD 11.19 0.04 0.044
BÖRSEN 17:30
1.21%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Hestra når ständigt nya höjder

Skidåkning och handskar har satt Hestra på kartan. Men orten­ ­bjuder även på ett rikt näringsliv med företag inom flera branscher. Tillsammans med besöksnäringen tar de ständiga kliv mot nya höjder.

 

Uråldriga Isaberg sträcker sig 310 meter upp över havet och har tillsammans med den natursköna omgivningen varit en given samlingspunkt för friluftsliv i Småland i mer än 100 år. Här har under åren även vuxit fram ett sprudlande näringsliv inom flera vitt skilda områden.

– Näringslivet i Hestra mår väldigt gott och är differentierat med både tillverkning och besöksnäring. Övriga i näringslivet drar nytta av besöksnäringen som sätter Hestra på kartan. Hestra har också starka varumärken som Martin Magnusson med Hestra-Handsken, Hestra Inredningar som är ledande i Norden inom butiksinredning och Isaberg Rapid med bland annat häftapparater som fortfarande har kvar sin huvudsakliga produktion i Hestra, säger Niclas Palmgren, ordförande för Hestra Näringslivsförening.

 

”Snacka om destination”, säger Niclas Palmgren om Hestra och lyfter såväl alla de tillverkande företagen i orten som hela besöksnäringen som lockar gäster året runt. Foto: Maria Broström Lindblad

 

Välkänt över hela landet

 

Alla starka och välkända varumärken från Hestra bidrar till att orten är välkänd långt utanför de småländska gränserna. Det menar Tomas Johansson som är vd för Hestra Truck & Maskin.

– Fördelen med Hestra är dels att det är väldigt känt som varumärke, dels att det finns väldigt många företag i när­regionen. Det gör att vi har nära till de flesta av våra kunder samtidigt som det är enkelt att prata med kunder runt om i landet. Främst är det väl handskarna som har satt Hestra på kartan, vi gör mycket affärer uppe i Norrland där alla har Hestra-handskar, säger han.

 

Thomas Johansson från Hestra Truck & Maskin ser stora fördelar med att Hestra är välkänt över hela landet tack vare välkända företag från orten. Det gör det helt enkelt enklare att prata med kunderna när de känner till orten. Foto: GnosjoRegion.se

 

 

Även Adam Rudén, vd på Rudéns plast, märker av att Hestra är känt över hela landet.

– Jag bodde i Stockholm i 6–7 år och väldigt många kände till Hestra. För att vara en ort med knappt 1 500 invånare är det välkänt i Sverige och ur ett företagsperspektiv ligger det centralt mellan Göteborg och Jönköping. Vi använder dessutom det geografiska som varu­märke i vår produkt Hestraplattan och när vi förnyade loggan för något år sedan tog vi med en stiliserad bild av tornet uppe på Isabergstoppen, säger han.

 

Hestraplattan är en välkänd produkt från Rudéns Plast där Adam Rudén är vd. Produkten har även tornet på Isabergstoppen som en del av sin logotyp. Foto: privat

 

Når Köpenhamn med tåg

 

En stor anledning till att Hestra kan sägas ligga centralt är en väl fungerande infrastruktur och tack vare ett intensivt lobbyarbete har Hestra Näringslivsförening lyckats få hastigheten på riksväg 26 tillbaka till 90 kilometer i timmen.

– Hestra är ju unikt på så sätt att det är en liten ort med inpendling och det behövs fler bostäder för att vi ska kunna bli än mer attraktiva. Samtidigt är det få orter som kan stoltsera med en järnvägsstation som har direkttåg både till Göteborg och Alvesta. Det gör att man från Hestra till exempel kan komma ner till Köpenhamn bara på cirka fyra timmar med tåg, vilket är rätt så unikt, säger Niclas Palmgren.

 

 

Isabergstoppen satsar för framtiden

 

Men det går så klart också att ta sig från Köpenhamn till Hestra – det vet inte minst alla de danskar som har lärt sig att stå på ett par skidor i Isabergs barnbacke. Men Isaberg handlar inte bara om vintersporter utan bjuder på äventyrliga aktiviteter under hela året.

I maj invigdes till exempel Nordens största asfalterade pumptrack, under sommaren byggdes en ny discgolfbana – som innefattar en liftresa upp på berget – och till vintersäsongen ska en ny 12-personers lodge stå klar.

 

I maj invigdes Nordens största asfalterade Pumptrackbana på Isaberg Mountain Resort. Foto: Isaberg Mountain Resort

 

 

Satsningar som inte bara påverkar aktiviteterna runt Isaberg – utan hela orten Hestra.

– Isaberg lockar 350 000 besökare om året och det påverkar den lilla orten.

Det påverkar tempot, det på­verkar bensinmacken, det påverkar alla ­privata boenden runtomkring. För några år sedan var det bara verksamhet här under vintern, men nu är det året runt. Isabergs golf­klubb är väl en av få klubbar som har fullbokat hela vintern tack vare skidanläggningen. Allt detta bidrar till att området blir mer attraktivt och att fler flyttar hit och vill bo i området, säger Louise Söderlund, vd för stiftelsen Isabergstoppen.

 

Louise Söderlund, vd för stiftelsen Isabergs­toppen, berättar att vid årsskiftet 2022/2023 ska en ny detaljplan för Isaberg klubbas igenom med bland annat ett nytt sportcenter, ett nytt stugområde samt ett hotell. Foto: Isaberg Mountain Resort

 

Från att endast ha varit en turistort för vintersporter har Hestra och Isaberg idag gäster året runt, mycket tack vare alla aktiviteter på Isaberg Mountain Resort. Foto Isaberg Mountain Resort

 

Destination året runt

 

Besöksnäring och entreprenörskap går med andra ord hand i hand med varandra i Hestra och bidrar tillsammans till ortens utveckling.

– Besöksnäringen gör att Hestra ­sticker ut. Alpin skidåkning på Isaberg har funnits länge, sommarturismen är väldigt stor och sedan har Isabergs golf­klubb 36 hål. Så snacka om destination. Allt detta är välkänt, samtidigt som Hestra också är en expanderande ort med många tillverkande företag, säger Niclas Palmgren.

 

 

Text: Johan Larsson

Foto: Flygbild över Hestra: Patrik Leonardsson/GnosjoRegion.se

 

 

FAKTA Hestra

 

 

Hestra är en tätort i Gislaveds kommun, precis vid gränsen till Västra Götalands län, längs med Nissastigen (en del av riksväg 26).

 

Antal invånare 1 362 (2020).

Yta 210 hektar (2018).

 

Kuriosa

Naturreservatet Isaberg i Hestra är en så kallad urbergskulle som bildades under prekambrium, det vill säga för mer än 542 miljoner år sedan. I dag är berget 160 meter högt och ett populärt friluftsområde.

 

Tidslinje Hestra

 

1753
Norra Hestra kyrka står klar efter att den tidigare kyrkan eldhärjats mer än 100 år tidigare.

 

1902 Järnvägen kommer till Hestra när Borås–Alvesta Järnväg öppnar upp för trafik, i dag har Hestra en station på Kust till kust-banan.

 

1914 Det första pensionatet vid Isaberg, Lyckeborg, byggs.

 

1933 Dåvarande statsministern Per-Albin Hansson talar uppe på Isaberg inför cirka 5 000 åskådare.

 

1936 Handskföretaget Hestra grundas och drivs i dag av tredje och fjärde genera­tionen Magnusson. När Ingemar Stenmark vann sin första världscuptävling 1974 var det med Hestra-handskar på händerna.

 

1937 Slalombacken på Isaberg invigs under vintern 1936/1937 och året efter bildas Hestra Skid & Sportklubb.

 

1968 Isaberg blir naturreservat och vid jul samma år står den första liften klar att användas.

 

1969 Stiftelsen Isabergstoppen stiftas med syftet att värna om naturreservatet Isaberg och utveckla friluftsverksamheter i området. I dag är stiftelsen mer känd som Isaberg Mountain Resort.

 

1989 Europatouren för damer kommer till Isaberg GK med bland andra Lotta Neumann bland deltagarna.

 

2004 Slalom-SM arrangeras på Isaberg med Anja Pärson i startfältet. Gulden gick dock till Maria Pietilä-Holmner och Alexander Feinestam.

 

2022 Nordens största asfalterade Pumptrackbana invigs på Isaberg Mountain Resort. Första spadtaget för multi­arenan vid Isamon tas.

 

2023 Hestravikens utbyggnad med 1 100 kvadratmeter spa och hotell står klar.

 

 

 



Reportage

Tradition möter innovation i tråd

Hur tar man en urgammal trådbearbetningsteknik som fortfarande till stor del bygger på hantverkskunnande in i framtiden? Vi har frågat experterna!

Smart teknik boostar svensk industri

Produktionseffektivitet är nyckeln och ny teknologi skapar möjligheterna med robotisering, mätteknik, done-in-one och automatiserat logistikflöde

LÄS ÄLDRE REPORTAGE

Kontaktuppgifter

GnosjoRegion.se

(Juridiskt namn: Happy Småland AB)

Telefon: 037131920
Skicka e-post Kopiera e-postadress

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.se



Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår