Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 06 Måndag 6 februari Grattis Dorotea, Doris
Valuta
EUR 11.36 -0.03 -0.033
GBP 12.71 0.00 -0.003
USD 10.53 -0.02 -0.019
BÖRSEN 13:49
-1.15%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen.
Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Växande Vaggeryd växlar upp för framtiden

Vaggeryds kommunslogan längs E4:an går inte att undvika. ”Där hjulen alltid snurrar” vittnar om en ort som andas entreprenörskap – med motorvägen som en port ut i världen.

 

 

Under skylten med Vaggeryds kommunslogan är ortens mest välkända invånare avbildad. Som en påminnelse om den träindustri som fortfarande spelar en viktig roll i kommunen. Det handlar så klart om fåtöljen Lamino som formgavs av Yngve Ekström 1956.

Än i dag tillverkas Lamino av Swedese och ungefär vart tredje industrijobb i Vaggeryd har kopplingar till träindustrin.

– Vaggeryd är en gammal möbelort med välkända företag som just Swedese finns det så klart ett möbelfokus som genomsyrar industrin. De i branschen som kommer utifrån har en klar uppfattning om vad Vaggeryd står för och det är möbelindustri, säger Jörgen Åberg, marknadschef på Steelnova.

Steelnova är inget undantag. Här tillverkas cirka 200 000 stolsunderreden per år med kunder i hela Skandinavien samt Polen och Tyskland. Men att ha tillverkningen någon annanstans än i Vaggeryd är inte aktuellt i dagsläget men heller inte uteslutet.

– Det är en väldigt expansiv kommun. Framför allt byggs det många bostäder i attraktiva lägen och det är många som flyttar in från Jönköping. Det är positivt för det ger arbetskraft. Sedan är det enkelt att pendla med E4:an så nära och bara 20 minuter till Jönköping, säger Jörgen Åberg.

 

Johan Sandahl (tv) och Jörgen Åberg (th) har sina kontor för Steelparts respektive Steelnova bara ett stenkast från Vaggeryds centrum. Men med E4:an runt knuten har de båda företagen bra logistiska förbindelser med hela Skandinavien.  

Foto: Johan Larsson

 

Fördel Vaggeryd

 

Längs med E4:an, mellan norra Vaggeryd och södra Jönköping, växer det nya industriområdet Stigamo fram. Det ligger strategiskt mellan Nordens tre huvudstäder och här har bland annat IKEA, Elgiganten och nyligen även Husqvarna några av sina mest logistikintensiva verksamheter placerade.

– Vår fördel är närhet. Närhet till E4:an, närhet till Jönköping och samtidigt närhet till tillverkningsindustrin i både Värnamo och Gnosjöregionen. Det bästa av två världar – tillverkningsindustri och logistik, säger Johan Thorsell, näringslivschef i Vaggeryds kommun.

Satsningen på industritomter med utmärkta logistiska förutsättningar gör att allt fler företag väljer att etablera sig i Vaggeryd. Inom en radie av 40 mil nås härifrån 80 procent av Sveriges befolkning.

– Det är inte bara på företagssidan som det växer, det växer även på bostadssidan och vi planerar för nya bostäder och bostadsområden. Vaggeryd måste växa både för företag och för människorna som jobbar i företagen. Vi springer på alla bollar, säger Johan Thorsell.

 

Johan Thorsell, näringslivschef, Vaggeryds kommun.

Foto:  Vaggeryds kommun

 

Växer på alla håll

 

Faktum är att Vaggeryd spås växa procentuellt mest av samtliga kommuner i Region Jönköpings län enligt en analys av SCB. En inte helt oviktig aspekt för att fortsätta kunna hålla näringslivet levande även i framtiden. Ambitionen är att inom en snar framtid närma sig 20 000 invånare i kommunen.

– Vi för många diskussioner om hur vi ska kunna utveckla tätorterna med fler handlare och mer centrumkänsla. Vi tittar också på att bli en tågpendlarort när vi får elektrifierad järnväg från Nässjö. Då blir stationsläget också ett centrum som går att utveckla. Utmaningen för en liten kommun är att växa på alla fronter samtidigt. Dels handlar det om ekonomi, dels om att hitta mark. Det är en tuff utmaning, säger Johan Thorsell.

 

Foto: Simone Kamm, Vaggeryds kommun

 

Foto: Simone Kamm, Vaggeryds kommun

 

Viktigt med bostäder

 

Johan Sandahl är född och uppvuxen i Vaggeryd och är i dag vd för Steelparts som levererar bearbetade artiklar till den svenska tillverkningsindustrin. Han jämför dagens Vaggeryd med Vaggeryd för tio år sedan – och ser en stor förändring.

– Vaggeryd är för tillfället inne i en väldigt expansiv period och det byggs överallt. Förhoppningsvis kan orten växa ännu mer. Jag vill ju ha en levande ort med folk i centrum, även om just den biten inte är avgörande för vårt företag. Men för de större företagen är det viktigt att det byggs bostäder så att Vaggeryd lättare kan locka till sig arbetskraft och kompetens.

 

Nya bostäder är ett viktigt led för Vaggeryd att locka till sig kompetent arbetskraft. Bland annat byggs det hus i attraktiva lägen runt Hjortsjön.

 

 

 

 

Hallå där!
Daniel Wolbe, marknadschef på WOG Trä och WOG Metall, vad är det bästa med Vaggeryd?

– För oss som har två företag är det så klart bra att de ligger nära varandra i kommunen och kan befrukta varandra. Sen är det ett bra logistiskt läge, inte minst för vår träfabrik som ligger just vid E4:an. Det är en region och ett område där det händer mycket.

– Vi har många företag runt knuten som är kunder eller leverantörer och det finns en grundmentalitet om att vi parerar kriser och uppgångar tillsammans. Visst, vi är konkurrenter, men vi hjälper också varandra.

 

Daniel Wolbe

 

 

FAKTA Vaggeryd
Vaggeryd ligger tre mil söder om Jönköping, precis vid E4:an, och är tillsammans med Skillingaryd centralort i Vaggeryds kommun.
Antal invånare 5 556 (2020)
Yta 515 hektar (2018)
Kuriosa:

Vaggeryds kommunslogan ”Där hjulen alltid snurrar” kunde länge misstas för Mjölbys kommunslogan ”Kommunen där hjulen snurrar”. Men för några år sedan bytte Mjölby till ”Världsvan & Hemkär” och nu snurrar hjulen endast i Vaggeryd.

 

 

Text: Johan Larsson, Mon Agence
Foto: se fotograf på respektive foto

 

 KONTAKTUPPGIFTER

GnosjoRegion.se

(GnosjoRegion.se)

Telefon: 037131920
Mail: info@gnosjoregion.se

Besöksadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Postadress:
Dalhemsgatan 4
33330
Smålandsstenar

Webbadress:
https://www.gnosjoregion.se