26 oktober 2022
Från återvunnet skrot till nydragen tråd
För Gunnars Tråd i Hillerstorp handlar vardagen både om hantverk och hållbarhet. Följ med järntrådens väg från smält skrot till fullmatad spole.
Ungefär 80 procent av all tråd som lämnar Gunnars Tråd idag består av återvunnet råmaterial.
– Våra kunder framför allt inom möbelsektorn är angelägna om att producera i hållbara material och vår skrotbaserade tråd är 100 procent baserad på återvunnet metallskrot, berättar vd Emil Gunnarsson.
Under många år fanns en del att önska vad gällde kvalitet och hållfasthet på den skrotbaserade tråden.
– Men verken som levererar den här tråden har blivit så mycket bättre på att sortera ut rätt kvalitéer och tillverka ny varmvalsad tråd, förklarar Emil.
På väg in i tråddrageriet. Skrotbaserad valstråd består till 100 procent av återvunnet material.
Skrotet smälts, gjuts och valsas
Allt börjar i den heta grytan där skrot smälts ner och gjuts till en cirka 12 meter lång stång, cirka 150 x 150 mm i diameter, och som väger ungefär 2 ton. Staven kallnar en smula innan den flyttas, fortfarande glödande, till valsmaskinen. Där valsas den genom flera rullar som formar den fyrkantiga staven till en rund tråd, fortfarande glödande orange.
– Det här är sedan råmaterialet som kommer till oss, varmvalsad tråd mellan 5,5–20 mm i diameter, fortsätter Emil.
Tråden betas, tvättas och kalldras
På Gunnars Tråds anläggning i Hillerstorp är betningen första stationen som tråden passerar. Här doppas trådspolarna i ett syrabad för att avlägsna glödskalet från varmvalsningen. Efter tvättning påbörjas själva tråddragningen.
– Här kalldrar vi tråden genom en hårdmetallkona i flera steg för att nå rätt slutdimension och ytkvalitet.
Tråden smörjs vid varje dragning vilket är en väldigt viktig del i processen, berättar Emil.
På väg ut till kund – riktat och kapat eller på spole. Kanske snart i en kvalitetsmöbel nära dig?
Kontroll, förädling och transport till kund
Tråden kontrolleras och mäts för att sedan spolas upp och säljas direkt till kund – eller passera via förädlingen där den riktas och kapas.
Varje dag rullar cirka 120 ton färdig tråd ut genom portarna från Gunnars Tråd i Hillerstorp.
– Tråddragning har en lång historia här i Gnosjöregionen och det är väldigt roligt att få föra den traditionen vidare på ett modernt och hållbart sätt, säger Emil Gunnarsson.
Tråddragningen har en lång historia i Gnosjöregionen. ”Vi för traditionen vidare på ett modernt och hållbart sätt” säger vd Emil Gunnarsson.
Hantverk och hållbarhet går hand i hand hos Gunnars Tråd i Hillerstorp.
FAKTA
Gunnars Tråd – en av Skandinaviens ledande leverantörer av lågkolhaltig tråd. Järntråd i spole, kapade längder, plattvalsad tråd. Även förädlade trådprodukter.
Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se
Foto: Gunnars Tråd