Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 04 Lördag 28 januari Grattis Karl, Karla
Valuta
EUR 11.21 0.02 0.018
GBP 12.79 0.00 0
USD 10.31 0.04 0.039
BÖRSEN 17:30
0.44%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Goda nyheter i energikristider

HangOn Green Effect ger den energikrävande lackeringsindustrin goda möjligheter att minska kostnader, öka vinsten och samtidigt bli mer miljösmarta.

 

 

Hillerstorpsföretaget HangOn – årets företagare 2022 i Gnosjö kommun – är ledande producent av smarta lösningar för hängning, maskering och hantering inom lackeringsindustrin. Nu växer visionen att göra lackeringsindustrin globalt både grönare och mer energi­smart. Nyckelordet är hängdensitet eller om du så vill, optimerad hängning av detaljer. Helt enkelt fler detaljer per hängare.

 

Ökad hängdensitet är det viktigaste ­verktyget för en energieffektiv lackeringslinje, förklarar Jonas Törnquist.

 

75 procents energibesparing

 

– Det är inte ovanligt att upp till 40 procent av produktionskostnaden för en detalj består av energikostnader. Med bättre hängning kan du minska den kostnaden rejält, säger Jonas Törnquist, säljare på den svenska marknaden.

Ett konkret exempel är Skeppshult som bestämde sig för att öka produktions­­effektiviteten med speciella hängare.

I en lackeringslina gick man från 54 till 180 detaljer i timmen, i en annan från 216 till 844 detaljer i timmen. Energibesparingen räknad per detalj motsvarade hela 75 procent och en kostnadsbesparing på 63 procent.

 

Skeppshult effektiviserade hängningen av cykelfälgar och gick från 54 till 180 lackerade detaljer i timmen.

 

En av HangOns estniska kunder ökade sin produktivitet med 236 procent genom att optimera hängdensiteten.

 

Optimerad hängning – ett grönt val

 

Det låter nästan för bra för att vara sant, men CCC-kalkylen (Coating Cost Calculation) på HangOn:s hemsida ger raka svar. Här kan man ta del av flera case – och mata in data för egen verksamhet. Alla siffror talar klarpråk: optimerad hängning är ett grönt val.

– Grunden i det vi kallar HangOn Green Effect är vår studie av den faktiska energi­förbrukningen i en lackerings­anläggning där vi fann att energiförbrukningen i en typisk pulveranläggning är konstant till 80–90 procent oavsett godsmängd. Det ger en enorm energi­besparing om man ökar hängdensiteten, säger Petter Törefors, vd HangOn AB.

 

Med dagens energipriser är HangOn Green Effect hyperaktuell, menar Andreas Orre (tv) och Petter Törefors (th).

 

Viktigt för företagsledning att förstå

 

HangOn vill hjälpa lackeringsindustrin att förstå sprängkraften i att tänka rätt.

– Besluten hur godset ska hängas fattas ofta på golvet, men vi menar att det här är en ledningsfråga. Företagsledningen behöver förstå vilka vinster det ger att öka hängdensiteten, säger Andreas Orre, exportchef.

 

 

 

FAKTA
HangOn – marknadsledande global leverantör av smarta lösningar för hängning, maskering och hantering vid industriell lackering.

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se

Foto: Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.se & HangOnKONTAKTUPPGIFTER

HangOn AB

(HangOn AB)

Telefon: 0370373373
Mail: info@hangon.se

Besöksadress:
Industrivägen 7
33573
HILLERSTORP

Postadress:
Industriv. 7
33573
Hillerstorp

Webbadress:
www.hangon.se