Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 42 Lördag 23 oktober Grattis Severin, Sören
Valuta
EUR 9.99 -0.01 -0.014
GBP 11.8 -0.06 -0.063
USD 8.58 -0.03 -0.026
BÖRSEN 17:30
1.12%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

Här formas både verktyg och medarbetare

Alla vägar bär till verktygsmakaryrket, åtminstone hos IAB Protool. Möt ett sammansvetsat gäng som brinner för att ge kunderna de bästa verktygen.

 

Vad har en lastbilsmekaniker, en snickare, en kock och en ekonom gemensamt? Jo de har alla sadlat om för att möta marknadens behov av verktyg och fixturer för kontroll och svetsning.

 

Hos IAB Protool i Forsheda ser man inte bristen på verktygsmakare som ett problem.

– Vi utbildar de som vill satsa på detta och formar dem som vi själva har blivit formade, säger delägare Henrik Andersson, som själv är lastbilsmekaniker i grunden.

 

Konstruktion är en viktig del i kunderbjudandet hos IAB Protool. Rickard Höglind konstruerar både verktyg och kringutrustning i tätt samarbete med kunden.

 

Konkurrenskraftiga och snabba

 

Henrik, tillsammans med kollegorna Mikael Strandhamn och Simon Åsberg, tog över företaget för tre år sedan. Kärnverksamheten är alltjämt konstruktion och tillverkning av verktyg för plåtdetaljer liksom renovering och service, tillverkning av prototyper samt provkörning av nya verktyg och kortare förserier.

– På verktyg upp till 1,5 meter är vi väldigt konkurrenskraftiga. Vår största fördel är att vi är små. Här är inga långa beslutsvägar och inga stora omkostnader, säger Mikael Strandhamn. Flertalet kunder finns inom fordonsindustri, bygg- och möbelindustri.

 

”Vi levererar verktyg som håller måttet!” Från vänster Mikael Strandhamn, Henrik Andersson och Simon Åsberg, delägare IAB Protool.

 

 

Växer inom fixturer

 

Och på sistone har en särskild del av verksamheten tagit fart. Det handlar om tillverkningen av robotfixturer och svetsfixturer.

– Verktyg är ju i regel första steget när vi får kontakt med en ny kund. Men när väl verktyget är färdigt brukar behovet av fixturer uppstå. Här kan vi hjälpa till med helheten, säger Simon Åsberg.

 

Idag servar IAB Protool flera leverantörer av automationsceller med robotfixturer av olika slag.

– Vi erbjuder också efterbearbetning från laserskuret, säger Henrik Andersson.

 

Sakib Ganibegovic arbetar med legoproduktion och efterbearbetning.

 

 

Utökad kapacitet inom trådgnistning

 

IAB Protool startades 2008 av Ingvar Johansson som sedan sålde verksamheten till tre av sina anställda. Idag har företaget vuxit med ytterligare anställda och utbyggd maskinpark. Senaste tillskottet är en ny trådgnist som utökar kapaciteten rejält.

 

De senaste åren har man växt både med personal och nya maskiner. Jacob Åsberg är NC-operatör.

 

 

Gabriella Mellergårdh, GnosjoRegion.seKONTAKTUPPGIFTER

IAB Protool AB

Telefon: 0370-81060
Mail: Mikael@iabprotool.se

Besöksadress:
Storgatan 43
33171
FORSHEDA

Postadress:
Storg. 43
33171
Forsheda

Webbadress:
www.iabprotool.se