Den här webbplatsen använder cookies. Läs mer »


Tack, jag förstår

Vecka 49 Måndag 6 december Grattis Nikolaus, Niklas
Valuta
EUR 10.34 0.00 -0.004
GBP 12.12 0.02 0.015
USD 9.16 0.01 0.01
BÖRSEN 17:30
-1.1%

Börskursen på vår hemsida visar indexet Cboe SE 30 som representerar de 30 största svenska bolagen. Detta index följer OMXS30. Kurserna är 15 minuter fördröjda. Siffrorna levereras av Millistream.

0

IAB Protool - Nystart i stället för pension

Han gav pensionärslivet två månader, sedan startade han ett nytt företag. Möt Ingvar Johansson som vill föra entreprenörskap, kunskap och erfarenheter vidare till en ny generation.
 
 

Vi sitter på kontoret i Forsheda. IAB Protool har bara ett år på nacken men redan fem anställda - och livslång erfarenhet av verktygsbranschen i med- och motgång. Strax över gatan ligger hans gamla företag, IKV Tools, som han startade och drev framgångsfullt tills det var dags för den efterlängtade pensionen.

Eller var den verkligen så efterlängtad?

- Det gick i två månader, och nu sitter jag här. Jag kunde inte hålla fingrarna i styr, säger Ingvar och ler.
 
Det ska va gôtt att leva. Ingvar Johansson låter pensionen vänta ytterligare några år.
Han trivs med utmaningarna på nystartade IAB Protool.
 

Samverka - inte konkurrera

 

Att sitta hemma och vänta på hustrun - som fortfarande jobbade kvar i det gamla företaget - var inte Ingvars melodi. Nu jobbar de sida vid sida igen i det nystartade IAB Protool.  Samma bransch men med ny inriktning. Det är viktigt för Ingvar.

- Det är inte meningen att jag ska konkurrera ut mitt gamla företag. Varför skulle jag vilja göra det?  Det är ju mitt livsverk också.

Däremot tror Ingvar att de kan komplettera varandra. IAB levererar provverktyg och konstruktionstjänster för verkstadsindustrin. IKV kan ta större orders och komplicerade verktyg, IAB riktar in sig på de lite enklare typerna av verktyg. Hjälpa varandra till jobb, bolla vidare till grannen när man får en förfrågan som skulle lämpa sig bättre där. Helt enkelt Gnosjöandan när den fungerar som den ska.
 

Motgångar som stärker

 

Inte visste Ingvar när han startade IAB att finanskrisen lurade bakom knuten. Då hade han kanske väntat och gett pensionärslivet några månader till. Men han ångrar inget.

- Klarar man de här tiderna så vet man att man klarar sig sen.  Men visst, det är en penningkrävande verksamhet. Du behöver så mycket maskinpark och bankerna är ju inte precis villiga att låna ut. Det är synd att många företag stjälps just nu, innan de ens kommit igång. Man kanske har en bra idé men saknar likviditet, säger Ingvar.

Hustrun Ann-Britt kommer in med kaffe och kolasnittar. Hembakade förstås. Ingvar förklarar att hon är företagets "mystant".  Hon fixar frukosten på jobbet, personalen slipper ta med sig trista färdigbredda mackor hemifrån och det gör underverk för trivseln.
 
De jobbar sida vid sida, Ann-Britt och Ingvar Johansson. Att sitta hemma som pensionär medan Ann-Britt var kvar på jobbet låg inte för Ingvar.
 

Trivs bäst på verkstadsgolvet

 

Och Ingvar bidrar själv till trivselfaktorn. Han är inte den sortens VD som vill stänga in sig på kontoret.

- Jag gillar friheten. Gillar att umgås med folk och jobba med killarna. Det saknade jag litegrann på mitt gamla bolag som hade blivit så pass stort. Nu är jag tillbaka igen där jag trivs bäst - på golvet. Och så sköter jag det här andra lite bredvid.

Han sveper ut med handen över skrivbordet.

Hur ser framtidsperspektivet ut? För Ingvar är det klockrent:
- Jag fortsätter ett antal år till i någon form och hoppas att någon av de anställda vill köpa in sig och driva företaget vidare. Många idag vill inget hellre än att starta eget men man vågar inte och har inte den kunskapen. Kan jag då hjälpa till med min kunskap och mina erfarenheter under de första tuffa åren kan man ju komma in i det successivt, säger Ingvar.
 

Tror på kraften i mentorskap

 

Han tror på kraften i mentorskap. Hade han själv haft en mentor i sin ungdom hade han kanske sluppit de första 10-12 åren av läropengar.

- Jag gjorde så mycket fel. Har man en mentor kan man få hjälp att hoppa över de här blindstegen. Och det kan vara det som behövs för att du ska klara de första tuffa åren, säger han.

Han efterlyser mer framförhållning i näringslivet. Att man i god tid ser till att plocka in yngre krafter som kan lära sig och dra nytta av de äldres erfarenheter. Och kanske kunde näringslivsföreningen bli en resurs där äldre företagare och tjänstemän kunde dela med sig av tips och råd till yngre aspiranter inom sin bransch. Dela med sig av nätverkskontakter och erfarenheter.

- Det skulle bli till nytta för alla, säger Ingvar.
 
Som en liten familj. Hela personalen samlad, fr v: Rickard Höglind, Jacob Karlsson, Henrik Andersson, Ingvar Johansson och Ann-Britt Johansson.
 
 
Text & bild: Gabriella Mellergårdh


KONTAKTUPPGIFTER

IAB Protool AB

Telefon: 0370-81060
Mail: simon@iabprotool.se

Besöksadress:
Storgatan 43
33171
FORSHEDA

Postadress:
Storg. 43
33171
Forsheda

Webbadress:
www.iabprotool.se